Elena Udrea află dacă scapă de două mega-procese. Dosarele „Hidroelectrica” și „Campania din 2009” intră sub semnul prescripției

Marti, 14 Martie 2023, ora 03:25
3264 citiri
Elena Udrea află dacă scapă de două mega-procese. Dosarele „Hidroelectrica” și „Campania din 2009” intră sub semnul prescripției
Elena Udrea ar putea scăpa prin prescripție de dosarele „Hidroelectrica” și „Campania din 2009”. FOTO: Ionuț Mureșan

Fosta șefă a ministerului Turismului, Elena Udrea, așteaptă marți, 14 martie, pronunțarea pe fond în Dosarul Hidroelectrica de pe rolul Curții de Apel București, iar joi, 16 martie, Înalta Curte va anunța decizia din apel în Dosarul campaniei din 2009. În ambele procese Elena Udrea a cerut instanței să aplice deciziile CCR privind prescripția faptelor.

Judecătoarea Corina Ciobanu de la Curtea de Apel București a amânat a treia oară pronunțarea în Dosarul Hidroelectrica pentru marți, 14 martie, proces în care Elena Udrea este judecată pe fond pentru trafic de influență și spălare de bani în legătură cu sumele pe care i le-a dat afaceristul Bogdan Buzăianu (3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro) prin intermediul lui Radu Budeanu.

Banii au fost dați de Buzăianu (fost patron al Energy Holding) pentru ca Elena Udrea să-l scape din „gura presei” controlate de PDL, care-l „toca” pentru contractele cu Hidroelectrica.

La proces, pe data de 7 decembrie 2021, Bogdan Buzăianu a explicat cu lux de amănunte cum a dat banii la sugestia omului de afaceri Radu Budeanu (patronul Gândul și Cancan), care în mod personal a ridicat 2,5 milioane de euro din seif și i-a dus „în Modrogan” – adică la adresa unde se afla sediul PDL.

Detaliul-cheie a întregii depoziții a lui Bogdan Buzăianu e ca acesta a dat banii către Elena Udrea pentru ca atacurile PDL împotriva lui să se oprească. În schimb, procurorii DNA spun că banii au fost luați de Udrea în scopul de a-i prelungi lui Buzăianu contractele cu Hidroelectrica – lucru pe care omul de afaceri îl neagă, spunând că acele contracte erau deja prelungite când el a dat banii.

Elena Udrea: „Doar mie nu mi se aplică deciziile CCR!”

La ultimul termen de judecată, pe data de 12 decembrie 2022, Elena Udrea a cerut încetarea procesului penal și aplicarea deciziei CCR pe tema prescripţiei.

  • „Din păcate, tot ce mi s-a întâmplat atât la urmărirea penală, cât și pe rolul instanțelor mă face să n-am încredere în Justiție. Justiția funcționează doar atunci când vine vorba de Udrea. Doar atunci când e vorba de mine nu se aplică deciziile CCR. Stau în pușcărie pentru că s-a aplicat greșit o decizie a CJUE.
  • Acum, Parchetul vine și invocă drept practică judiciară un abuz în urma căruia am fost condamnată. Este cineva care vine și spune ce să se întâmple cu Elena Udrea?! Pot să îmi imaginez. Oficial, nu am primit o explicație din partea CSM.
  • (Cu privire la prescripție – n.r.) ce s-ar fi întâmplat dacă eram la începutul cercetării judecătorești și solicitam încetarea procesului penal?
  • Aș fi solicitat să vedem ce s-a întâmplat cu acțiunile lui Buzăianu pe care, după ce a fost audiat, le-a vândut lui Maricel Păcuraru.
  • Referitor la pagubă, nu numai că nu este vorba despre o fraudă cu fonduri europene sau din România. Este prejudiciat cel mult buzunarul lui Buzăianu! În cauza pentru care stau în pușcărie am fost obligată să restitui niște bani martorului-denunțător, nu statului român.
  • Eu solicit constatarea intervenției prescripției pentru că, da, vreau să mi se aplice și mie o decizie a CCR în țara asta! Au trecut 12 ani de la presupusa faptă. Respingeți cererea de confiscare specială”, a declarat Elena Udrea în ultimul cuvânt.

Procuroarea de ședință a DNA a cerut judecătoarei Corina Ciobanu să nu aplice decizia CCR din 26 mai 2022 cu privire la prescripția specială, citând din decizia CJUE pronunțată în Dosarul Gala Bute.

În respectiva hotărâre judecătorii europeni au scris că magistrații români pot lăsa neaplicată legislația națională atunci când aceasta intră în conflict cu cea a Uniunii Europene și creează „un risc sistemic de impunitate” în cauzele de corupţie și fraude cu fonduri europene.

Deși reprezentanta DNA nu a solicitat o condamnare anume, traficul de influență se pedepsește de la un minim de 2 ani de închisoare la un maxim de 7 ani, la care s-ar adăuga și o treime din pedeapsa pentru spălare de bani, așa că Udrea s-ar putea uita la condamnare cu două cifre.

Dosarul campaniei din 2009 ar putea fi soluționat joi, pe 16 martie

Elena Udrea și Ioana Băsescu au avut joi, 16 februarie, strategii diferite de apărare la ultimul termen din Dosarul Campaniei din 2009: prima a cerut încetarea procesului penal ca urmare a intervenției prescripţiei, pe când a doua a cerut achitarea și a avut ocazia să răspundă acuzațiilor pe care i le-a adus fostul iubit, Giovanni Francesco.

Acesta declara în fața judecătorilor anul trecut, cu subiect și predicat, că Ioana Băsescu i-a cerut să „spele” prin firmele lui banii pentru campania lui Traian Băsescu.

Cum Înalta Curte a respins cererea DNA de suspendare a procesului până la soluționarea scandalului prescripţiei pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene, noua miză în proces este legată de confiscarea specială a averilor.

În acest dosar instanța de fond a dispus, în cazul Elenei Udrea, pe lângă condamnarea de 8 ani de închisoare, și „confiscarea sumelor de 691.029,63 lei şi 918.864 lei ce au făcut obiectul luării de mită”, potrivit hotărârii din data de 02.03.2021.

În prezent, Elena Udrea nu vrea doar încetarea procesului penal, ci vrea să scape și de sechestru:

„Consider că este absurd să dispui confiscarea unor sume de bani pentru fapte cu privire la care nu s-a constatat în mod definitiv că s-au petrecut”, a spus Elena Udrea.

La rândul lor, avocații au arătat că vinovăția unei persoane se stabilește numai prin hotărâre definitivă, astfel că, în lipsa unei soluții de condamnare nu se poate dispune confiscarea specială care, arată ei, „echivalează cu o pedeapsă”.

Ce șanse are Elena Udrea să i se restituie mitele din campanie

Elena Udrea mai are o constestație împotriva menținerii sechestrului din Dosarul Campaniei din 2009, care se va judeca peste o săptămână, după ce luni, 13 martie, avocații le-au recuzat pe judecătoarele Oana Burnel și Anca Mădălina Alexandrescu.

Deși cererea de recuzare a fost respinsă în majoritate de un alt complet, cele două judecătoare s-au abținut de la soluționarea cauzei, iar procesul va continua pe 20 martie.

Reamintim că Elena Udrea se află în pușcărie după ce pe data de 7 aprilie 2022 a pierdut o contestație în anulare împotriva deciziei definitive de condamnare la 6 ani de închisoare în Dosarul „Gala Bute”.

Sentința penală fusese suspendată până la soluționarea unei sesizări pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care până la urmă s-a dovedit a fi defavorabilă Elenei Udrea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Elena Udrea, #campania electorala 2009, #Hidroelectrica baietii destepti, #Bogdan Buzaianu PDL, #prescriptie, #CCR , #justitie