UPDATE Elena Udrea, în fața judecătorilor bulgari: "Este o ocazie, nu doar de a soluționa o cerere de extrădare, ci de a scrie istorie"

Miercuri, 13 Aprilie 2022, ora 14:42
9139 citiri
UPDATE Elena Udrea, în fața judecătorilor bulgari: "Este o ocazie, nu doar de a soluționa o cerere de extrădare, ci de a scrie istorie"
Elena Udrea în Bulgaria FOTO captură Digi24

Elena Udrea s-a prezentat miercuri, 13 aprilie, în fața unei instanțe de judecată din orașul bulgăresc Blagoevgrad, în procesul de extrădare intentat de autoritățile române.

Fostul demnitar a contestat măsura arestului preventiv şi a cerut să fie reținută la domiciliu, într-o casă pe care a închiriat-o în Bulgaria.

UPDATE 17.00 Declarațiile Elenei Udrea în fața judecătorilor:

"Vă mulţumesc pentru ocazia de a spune ceva personal. Nu știu dacă voi repeta ceva din ce au spus avocații, pentru ca nu am înțeles în totalitate ce au spus. Aş vrea să spun în primul rând că plec de la convingerea că de data aceasta am parte de un proces real, nu procesele care mi s-au întâmplat în România, am convingerea că stau în faţa unor judecători care au venit să asculte situația în care mă aflu, să analizeze din perspectiva legii probele pe care le-am depus și să ia o decizie corectă, legală și curajoasă în același timp. Înțeleg că, în faţa tribunalului de aici, cazul meu nu este uşor, măcar din perspectiva presiunii mediatice care există, dar asta arată și la ce presiuni sunt supusă în România, dacă aici în Bulgaria există atât de mult interes pentru situația mea.

As spune distinsului tribunal că este o ocazie, nu doar de a soluționa o cerere de extrădare ci de a scrie istorie pentru ca cazul meu nu este doar unul cu justiția din Romania este un caz care privește justiția europeană. Decizia care se cere a fi executată prin acest mandat european s-a dat în România nu doar cu încălcarea legilor românești, nu doar cu încălcarea Constituției României s-a dat cu încălcarea Curții Europene de Justiție.

Aceeași decizie care se cere a fi executată acum statul roman a cerut să fie executată in 2018 și atunci s a emis un mandat internațional de arestare împotriva mea și atunci am fost arestat[ trei luni, după care statul roman și-a retras acuzațiile împotriva mea. CCR a constatat ca am fost condamnat[ ilegal și a cerut eliberarea mea și și-a retras mandatul de arestare internațională.

După 3 ani din nou se cere de către statul român arestarea mea pentru aceeași decizie judecătorească constatată deja ilegală în 2018 de către CCR.

Decizia ICCJ a ajuns să fie respinsă peste tot în Europa. Nu mai târziu de acum două săptămâni cereri de extrădare în baza deciziei ICCJ au fost respinse în Belgia, în Grecia acum câteva luni din nou în Grecia, în Marea Britanie nenumărate cazuri, Italia în Franța... Peste tot în Europa justiția din Romania este criticată, iar cererile de extrădare și mandatele de arestare emise în baza deciziilor ICCJ în România sunt respinse și criticate peste tot în Europa.

Ca fost ministru și ca om politic știu că întotdeauna clasamentul țărilor europene Romania și Bulgaria ocupă ultimele două locuri la mai toate capitolele, aveți ocazia ca să arătați că în justiție Bulgaria este înaintea României.

Știu că trebuie mult curaj pentru o decizie corectă și legală în cazul meu.

Știu ca poate unii spun că Bulgaria nu este Marea Britanie sau Italia sau Franța să aibă curajul să se opună justiției din România, dar nutresc speranța că totuși există judecători aici în Bulgaria care au curajul să facă justiție corectă și care au curajul să aplice corect atât dreptul bulgar, cât și dreptul european.

Sunt sigură că statul român își va retrage mandatul european, și acest mandat. O să fim în aceeași situație în care am fost acum 3 ani, doar că între timp eu stau în pușcărie, un copil de 3 ani stă singur acasă și viața mea continuă să fie distrusă de 8 ani.

În speranța că o sa analizați curajos cazul meu, vă multumesc.

Solicit să respingeți cererea de predare făcută de autoritățile romane", a spus Udrea, potrivit Antena 3.

UPDATE 16.40 Elena Udrea va afla pe 19 aprilie dacă va fi extrădată. Cei 3 judecători au cerut mai multe probe din Romania pentru a vedea care sunt condițiile de detenție, după ce avocații au spus că a avut parte de condiții inumane în penitenciar. 

Udrea a lăudat justiția din Bulgaria și a cerut azil politic în Grecia, spunând că este foarte bolnavă. Aceasta a depus acte medicale în acest sens, subliniind că tratamentul ar putea fi administrat doar în Grecia.

UPDATE 16.10 Avocații Elenei Udrea au cerut permis de ședere în Bulgaria pentru clienta lor, motivând că în România ar fi subiect de persecuție politică. Apărarea a menționat și că, la precedenta încarcerare, Udrea ar fi primit amenințări cu moartea în penitenciar.

UPDATE 15.40 Elena Udrea află miercuri, 13 aprilie, dacă va fi extradată sau nu în România. Procesul este în desfășurare la Judecătoria Blagoevgrad din Bulgaria.

Aceasta a refuzat să facă declarații pentru presă înainte de a intra în sala de judecată.

Știrea inițială

Audierea Elenei Udrea este programată la ora 14.30, potrivit stiri.tvr.ro.

Un complet de trei judecători va decide dacă fostul ministru al Turismului va fi extrădat sau nu în România.

Ar putea fi doar o primă înfățișare, avocații Elenei Udrea pot ridica o serie de obiecții, printre ele ar putea figura cea privind condițiile de detenție din România sau o serie de vicii de procedură, caz în care judecătorii ar trebui să formuleze o serie de solicitări prin care să ceară lămuriri României.

Această primă decizie nu va fi definitivă și poate fi contestată.

Joi, 14 aprilie, la Curtea de Apel din Sofia se va judeca recursul formulat de avocații Elenei Udrea.

Fostul ministru al Turismului a fost reținut joi în Bulgaria, în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile româneşti după condamnarea sa la 6 ani de închisoare în dosarul ”Gala Bute”.

Inițial, Udrea a fost reținută pentru 24 de ore, măsura fiind prelungită ulterior cu 72 de ore.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noi informații despre fugarul Ionel Arsene: ”Procedura pentru extrădare se apropie de final”
Noi informații despre fugarul Ionel Arsene: ”Procedura pentru extrădare se apropie de final”
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat luni, 15 aprilie, că procedura în cazul fugarului Ionel Arsene se apropie de final. ”Fugarul Ionel Arsene încearcă să scape de întoarcerea...
Robert de Niro, proprietar de hoteluri într-o țară vecină României. Vedeta promite experiență culinară și servicii de lux
Robert de Niro, proprietar de hoteluri într-o țară vecină României. Vedeta promite experiență culinară și servicii de lux
Renumitul actor și co-fondator al Nobu Hospitality, Robert De Niro, urmează să deschidă două hoteluri de lux sub brandul Nobu în Bulgaria. Compania cu sediul în SUA, cunoscut pentru...
#Elena Udrea, #extradare, #audiere, #Bulgaria , #stiri Elena Udrea