Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai destept din tara? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 19:57
6416 citiri
Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai destept din tara? (Opinii)
Foto: myidol.ro

Nu credeam ca in interiorul PDL lupta va ajunge sa se poarte pe taramul gramaticii si al culturii generale. Dar, cand solutii pentru marile probleme nu exista, o mica si aprinsa dezbatere despre cine vorbeste mai frumos romaneste e oricand binevenita.

Asa au ajuns Andreea Paul Vass, Elena Basescu, Daniel Funeriu si Mugur Ciuvica sa fie prinsi in intrecerea pe tara a olimpiadei la limba romana.

S-a intamplat sa scriu un text - "Inexactitudinilele unui ministru fara diploma". Apoi, mezina presedintelui l-a postat pe contul sau de Twitter. Dincolo de faptul ca doar o mana de oameni au si citit articolul, toata lumea s-a repezit la Elena Basescu sa-i rupa gatul cu cliseul "rade ciob de oala sparta". Desi nu credeam a spune vreodata asa ceva, ei bine, aici, in aceasta disputa, EBa a avut dreptate.

Desi in sine e ridicola si ilara intrecerea pentru cine se exprima mai corect in limba materna, cand aproape nimeni nu o mai face, semnalul Elenei Basescu a fost corect si la obiect. E jenant ca exista nu unul, ci mai multi ministri care pocesc limba materna dupa cum le vine. E de-a dreptul grotesc ca ei sunt ministri, iar numarul lor creste, nu scade.

Si da, e mult mai grav sa ai mai multi ministri - deci oameni numiti, nu alesi - inculti si agramati, decat parlamentari semianalfabeti. Pe cei din urma cel putin ii alege poporul - sa se spele cu ei pe cap. Primii reprezinta spuma unui partid si maxima viziune a celui care ii numeste.

Cum sa nu se simta deodata Elena Basescu un poet al limbii romane, din moment ce insusi ministrul Educatiei articuleaza cate o palma gramaticii la fiecare cuvantare? Si de ce sa rateze EBa ocazia de a-si diminua deficientele de exprimare, cand ministrul de Interne pur si simplu nu vorbeste romana? Cat despre inteligenta unui alde Ialomitianu, mai bine sa nu vorbim.

Ce e cat se poate de amuzant in aceasta balacareala generala e ca acesti ministri se afla acolo si datorita, desi cel mai corect ar fi "din cauza", vointei politice a tatalui celei care ii acuza.

Reactiile de dupa micul scandal absurd penduleaza si ele intre ridicol si sublim. Am vazut cum unii, care au dezvoltat o pasiune pentru ministrul Educatiei, trec violarea limbii romane la capitolul "mici scapari" de atentie ale unui geniu reformator neinteles. E doar o confuzie de forma, in timp ce continutul e valoare pura, spun ei.

Altii depuneau marturie pentru calitatea limbii franceze pe care ministrul Funeriu o stapaneste perfect. Asa o fi. Nu l-am auzit niciodata vorbind franceza. E posibil si ca greselile de limba sa fie, toate, doar niste nefericite accidente. Sa ne imaginam ca asa ar fi. Dar, in acest caz, ar trebui sa iertam toate greselile tuturor. Pentru ca, nu-i asa, cu totii suntem oameni supusi erorii.

Tragedia e ca greselile lor de limba sunt cea mai mica problema pe care o au. Golul de fond care-i acompaniaza si care lasa in urma un mare nimic este abia marea deceptie. Atata timp cat nici macar nu sunt in stare sa constientizeze ca a pune o camera de filmat in scoli nu inseamna reforma, e iarasi inutil sa mai vorbim despre eficientizarea si modernizarea Educatiei.

Iar daca toti apologetii reformei considera ca vinovati pentru acel procent de doar 44% promovabilitate la bacalaureat sunt doar elevii, atunci mai bine sa le uram "succesuri" nesfarsite - este oameni care nu vor sa vorbeste asta.

Pana una alta, un personaj cu aere intelectuale precum Andreea Paul Vass o elogiaza pe Elena Basescu. Asta spune totul despre lumea si valorile lor. Iar intreg PDL ii poarta grija si-l compatimeste pe Mugur Ciuvica. Asta arata care sunt prioritatile lor. Si, pentru ca spectacolul sa fie total, PSD nu a retras inca initiativa absolut retarda a fostului ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, prin care picatilor de la Bac li se deschid larg portile tuturor facultatilor. Si li se mai si finanteaza "studiile" de la buget. Dar s-a grabit Lia Olguta decat Vasilescu sa isi retraga semnatura de pe proiect. Halal tara!

Nu m-ar mira ca, eventual, tot Ciuvica sa se faca vinovat de crima 'gandit impotriva Puterii' si, deopotriva, de prostiile tot mai numeroase si mai penibile ale Opozitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Elena Basescu europarlamentar, #Andreea Paul Vass consilier, #Daniel Funeriu ministru Edacatie, #Traian Igas ministru Interne , #europarlamentar