Falsa dilema a Elenei Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 23 Martie 2014, ora 12:49
10144 citiri
Falsa dilema a Elenei Basescu (Opinii)

Liderii PMP, oficiali sau de facto, se roaga de Elena Basescu sa candideze pe lista lor pentru europarlamentare, intr-un exercitiu de imagine cu tuse penibile.

Adica doamna Basescu nu ar prea vrea, ar avea asigurata o candidatura independenta glorioasa, are semnaturile necesare, iar venirea pe lista PMP ar fi un sacrificiu pe care l-ar face pentru un partid tanar si ambitios.

Doamna, pe atunci domnisoara, Basescu, nu a ajuns europarlamentar ca autentic candidat independent. Este de larga notorietate tainul de 10 voturi/sectie de votare pe care PDL l-a platit fiicei presedintelui la precedentele alegeri. Mi-au spus acest lucru prea multi democrat liberali din teritoriu, chiar dupa scrutin, ca sa nu il cred.

Cu siguranta, au fost mai mult de trei surse independente care au confirmat informatia, sub anonimat desigur, dar cu detalii incarcate de o anumita amaraciune.

In timpul mandatului in PE, d-na Basescu nu a avut vreo activitate remacabila. A fost activa, chiar foarte activa, doar la capitolul declaratii, acelea pe care poate sa ti le scrie altcineva si tu doar le citesti, mai mult sau mai putin fluent, mai mult sau mai putin impleticit de la tribuna.

Dar la capitolul rapoarte si rezolutii nu gasim nimic. A o compara cu Monica Macovrei, cel mai bun europarlamentar roman si unul dintre cei mai buni din intreg PE, este ca si cum ai compara elefantul cu puricele.

Asadar, d-na Basescu poate miza si acum pe ce miza atunci, adica pe brandul Basescu, mai putin puternic decat la precedentele europarlamentare, si pe vampirizarea unor voturi de partid. PMP nu prea are ce sa ii ofere din acest punct de vedere pentru ca si el traieste din acelasi brand si tot din vampirizarea acelorasi voturi, ale PDL adica.

PMP, cu toate achizitiile dubioase pe care le-a facut si cu Elena Udrea lider de facto, nu cred ca are cum sa mizeze pe ceea ce ar fi putut sa reprezinte cheia succesului sau - atragerea electoratului demobilizat.

Si atunci se bazeaza pe nucleul dur al lui Traian Basescu si pe ceea ce pot ciupi de la PDL cu ajutorul primarilor care joaca la doua capete, adica ramasi in PDL ca sa nu-si piarda mandatul, dar si inscrisi in Fundatia Miscarea Populara si actionand in folosul partidului prezidential, cum este chiar Emil Boc.

In aceste conditii, este clar ca PMP si Elena Basescu s-ar vampiriza reciproc prin candidaturi separate. Daca PDL, la cota electorala de atunci, si-a permis sacificul, PMP nu si-l permite.

In plus, partidul prezidential trage pentru un scor cat mai inalt la scrutinul din mai pentru a juca un rol cat mai important apoi in ecuatia prezidentialelor. Deci, ca sa fie indeplinite ambele obiective strategice: si odrasla in PE si partidul cat mai sus, e clar ca cele doua nu pot sa divizeze acelasi bazin de voturi, nu foarte ridicat.

Sigur ca intrarea Elenei Basescu pe lista PMP ridica probleme morale majore, despre care s-a discutat atat de mult incat nici macar nu consider necesar sa le reiau. Dar ma tem ca presedintele si PMP nu prea mai dau doi bani pe aceste considerente. Daca ar fi dat, PMP nu ar fi ceea ce este acum, adica aspiratorul multor scursori din viata politica, oameni cu sacose care dau la o parte sistematic fondatorii PMP, cei care au asigurat vitrina unui partid definit initial ca onorabil si reformist.

De aceea, inclin sa cred ca decizia candidaturii Elenei Basescu pe lista PMP a fost luata dintr-un bun inceput si restul este doar un joc de glezne menit pe de-o parte sa satisfaca orgoliul unei tinere care chiar crede probabil ca este un politican important, iar pe de alta parte sa indulceasca aceasta pastila a nepotismului pentru acea parte a electoratului lui Traian Basescu nedispus totusi sa digere nemestecata chiar orice broasca ii este servita.

Daca este sau nu asa vom vedea cat de curand.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Elena Basescu candidatura europarlamentare, #Elena Basescu lista PMP , #europarlamentar