Elena Basescu, in PE: Reorganizarea ne va rupe ireversibil de conceptul de stat comunist

Joi, 07 Iulie 2011, ora 15:58
3325 citiri
Elena Basescu, in PE: Reorganizarea ne va rupe ireversibil de conceptul de stat comunist
Foto: PE

Europarlamentarul PDL Elena Basescu a vorbit in plenul Parlamentului European despre reorganizarea administrativa a Romaniei, afirmand ca aceasta este importanta prin prisma cresterii gradului de absorbtie a fondurilor UE, dar va reprezenta si o "rupere ireversibila" de conceptul de stat comunist.

"Tema reorganizarii administrative este una de actualitate mai ales pentru noile state membre. Din perspectiva Parlamentului European este importanta pentru ca are doua efecte majore: cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene si imbunatatirea relatiilor comunitatilor locale cu autoritasile statului. Totodata inseamna descentralizare", a spus Elena Basescu, in sedinta plenara de la Strasbourg.

Eurodeputatul PDL a explicat ca acest subiect a ocupat agenda publica din Romania, insa, din pacate, dezbaterile au atins mai mult forma proiectului, si nu fondul. Elena Basescu a mai afirmat ca, in acest context, este important sa se vorbeasca despre modele de organizare administrativa la nivel european. "Din punct de vedere al dezvoltarii strategice, in urmatorii ani acest proces va conduce la o rupere ireversibila de conceptul de stat comunist. Va insemna trecerea la un stat construit pe baza conceptului european, care pune accentul pe dezvoltarea regionala", a spus aceasta.

In aceeasi sedinta plenara a PE, Elena Basescu a mai vorbit despre initiativa Comisiei Europene de a crea un cadru legal privind vanzarile in lipsa si Credit Default Swap-urile referitor la situatiile in care aceste operatiuni de piata ar deveni o amenintare la adresa stabilitatii financiare sau a increderii pe piete, dar si despre situatia din Nagorno-Karabakh, unde eurodeputatul PDL si-a reiterat sustinerea pentru rezolvarea conflictelor inchetate.

Elena Basescu a vorbit si despre situatia din Siria, aprecind ca este nevoie de o strategie nationala pentru iesirea din criza politica, dar si de implicarea cetatenilor in acest proces. In ceea ce priveste Yemen, eurodeputatul PDL a salutat interventia Arabiei Saudite in calitate de mediator "deoarece asigura o rezolvare la nivel regional a instabilitatii".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Elena Basescu parlamentul european, #EBA reorganizare teritoriala , #europarlamentar