Elena Basescu il acuza pe Ponta: Reducerea TVA la alimente bio, campanie pentru nevasta

Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 14:39
4955 citiri
Elena Basescu il acuza pe Ponta: Reducerea TVA la alimente bio, campanie pentru nevasta

Elena Basescu ii contrazice pe premierul Victor Ponta si pe sotia lui, europarlamentarul Daciana Sarbu, afirmand ca reducerea TVA la produsele alimentare bio ar face mai mult rau decat bine pentru majoritatea romanilor.

"Am vazut cu foarte mare surprindere ca PSD, prin Victor Ponta si nevasta sa, a decis sa sustina ideea reducerii TVA-ului la produsele alimentare bio. Si mai neasteptat a fost faptul ca din multe zone au aparut strigate de admiratie fata de un asemenea demers. 'Produsele bio se vor ieftini', 'vom manca mai sanatos' sau 'ajutam agricultura' au fost doar cateva dintre argumentele celor care sustin respectiva masura.

Spun ca ma surprinde aceasta atitudine pentru ca imi pare ca propunerea, daca ar fi pusa in practica, ar face mai mult rau decat bine pentru majoritatea romanilor", scrie Elena Basescu pe site-ul personal.

Aceasta aduce mai multe argumente, primul fiind acela ca "va creste pretul alimentelor pentru cetatenii de rand".

"Guvernul socialist ar alege astfel sa sustina o parte a agriculturii care va produce mereu alimente mai scumpe decat cele obisnuite. Chiar si cu un TVA scazut la 9%, preturile nu s-ar micsora semnificativ, in conditiile in care acestea sunt oricum de 4-5 ori mai mari decat ale celorlalte alimente. Vor fi insa incurajati agricultorii sa se orienteze catre acest segment, renuntandu-se la cultivarea produselor traditionale, ceea ce va duce si la scumpirea acestora din urma", argumenteaza Elena Basescu.

In plus, aceasta considera ca daca Romania va avea un un TVA de 9%, va deveni mai degraba o piata de desfacere pentru aceste produse.

"S-ar putea sa ne trezim ca nu se investeste mai mult in agricultura, ci ca importurile de astfel de produse cresc. De altfel, peste 60% din piata produselor bio din Romania se face din importuri", apreciaza democrat-liberala.

Acest lucru ar insemna instituirea unui "sistem discriminatoriu pentru cei care investesc in agricultura traditionala". "De ce ei sa vanda produse cu TVA de 24%, iar cei care se ocupa de alimente bio cu 9%? S-ar instala o practica puternic anticoncurentiala care ar produce dezechilibre", considera Elena Basescu.

Totodata, aceasta crede ca argumentul privind sanatatea acestor produse "este construit artificial", pentru ca arata studii care arata ca si in produsele bio se gasesc urme de pesticide sau substante artificiale, iar aportul de nutrienti este absolut similar cu cel al alimentelor traditionale.

Nu il ultimul rand, Elena Basescu se teme ca "vor aparea foarte multe produse falsificate".

"Toata lumea va incerca sa puna eticheta bio pe alimentul propriu, pentru ca se vinde cu un pret mai mare si este impozitat mai putin. Or, Guvernul lui Ponta, asa cum se vede in fiecare zi, nu are organisme de combatere a acestui tip de evaziune", adauga aceasta.

Concluzia Elenei Basescu este una clara: "Daca tot se merge pe ideea reducerii TVA-ului la alimente, o masura altfel foarte buna cu un potential social urias, aceasta scadere trebuie aplicata tuturor produselor alimentare, nu numai celor extrem de scumpe pentru care militeaza sotia premierului!".

"Ar fi de preferat ca premierul Romaniei sa nu impuna decizii economice de o asemenea insemnatate doar pentru a-i oferi o tema de campanie sotiei sale, care, din cauza evenimentelor din ultima perioada, evita sa se mai exprime public pe subiectele ei preferate: respingerea proiectului Rosia Montana si protejarea cainilor maidanezi", mai acuza Elena Basescu.

C.B.

Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Reprezentanţii REPER au transmis că excepţia de neconstituţionalitate ridicată de partid prin contestaţia depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privitor la decizia...
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
#Elena Basescu TVA bio, #Elena Basescu produse bio , #europarlamentar