Elena Basescu: E o inflatie de diplome, nu mai avem tamplari, electricieni, instalatori

Joi, 02 Februarie 2012, ora 15:15
9400 citiri
Elena Basescu: E o inflatie de diplome, nu mai avem tamplari, electricieni, instalatori
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PDL Elena Basescu a pledat miercuri, in Parlamentul European, pentru revenirea tinerilor din Romania la meserii precum tamplaria, ca solutie pentru reducerea somajului.

Elena Basescu a spus ca reducerea somajului in randul tinerilor, care a ajuns la o rata de 24% in Romania, se poate realiza prin reinfiintarea scolilor profesionale si a liceelor tehnice, prin sprijinirea tinerilor antreprenori si prin diminuarea abandonului scolar.

"In urma cu 15 ani existau aproximativ 200 de licee agricole in Romania, iar astazi nu mai sunt decat 22. Reducerea numarului lor are loc in conditiile in care in Romania 35% din populatia activa lucreaza in agricultura. De aceea, desfiintarea scolilor de specialitate in ultimii ani reprezinta, dupa parerea mea, o parte a problemei.

Tinerii s-au indreptat in numar mare catre universitati, ceea ce a dus la o inflatie de diplome, mai ales in domenii ca Drept si Economie. Nu spun ca este un lucru rau, dar uneori e nevoie de muncitori ca tamplari, electricieni, instalatori si nu-i mai poti gasi astazi in randul populatiei tinere. Cred ca aceasta situatie reprezinta un semnal de alarma", a spus fiica presedintelui, potrivit unui comunicat de presa al PPE.

Elena Basescu a spus ca prin reforma sistemului de invatamant romanesc s-a decis reinfiintarea scolilor profesionale si a liceelor tehnice incepand cu anul scolar 2012-2013. "Elevii care le vor urma vor avea un contract de stagiu obligatoriu, iar angajatorii vor putea selecta viitorii angajati dintre cei mai buni stagiari, luandu-si angajamentul de a-i pastra pentru o perioada de timp. Astfel, va fi asigurata integrarea lor pe piata muncii", a precizat ea, la o audiere publica pe tema "Tineretul si lipsa locurilor de munca".

In ceea ce priveste stimularea si sprijinirea tinerilor antreprenori, Elena Basescu a vorbit despre programul "IMM-uri pentru tineri", lansat de Guvern in 2011, prin care tinerii sub 35 de ani pot beneficia de credite de pana la 10.000 de euro pentru a-si lansa propria afacere si a crea, astfel, alte locuri de munca. Ea a spus ca pana in prezent, 800 de tineri au beneficiat de acest program. "In cifre, aceste IMM-uri au potentialul de a crea 300.000 de noi locuri de munca, ceea ce ar duce la o crestere a PIB cu 4,26%, in perioada 2012-2016", a declarat ea.

"A treia solutie despre care va vorbeam este reducerea ratei abandonului scolar. Romania se confrunta cu aceasta problema si din cauza ca are cea mai mare comunitate roma din Uniunea Europeana, care este mai vulnerabila la riscul de a opri timpuriu scolarizarea. Guvernul nostru a elaborat mai multe proiecte si programe pentru sustinerea tinerilor romi. Deci sunt facuti pasi pentru remedierea situatiei, dar este necesara si vointa populatiei roma de a nu abandona scoala. Ei trebuie sa inteleaga ca educatia este singura solutie de a intra mai tarziu pe piata muncii, daca nu, sansele lor vor fi diminuate", a mai aratat Elena Basescu in timpul audierii.

Declaratii dupa chipul si asemanarea celor facute de tatal sau

Si presedintele Traian Basescu a sustinut, in repetate randuri, ideea ca scoala romaneasca pregateste "prea multi filosofi" si prea putini meseriasi, de la tinichigii pana la ingineri, care sa fie ceruti pe piata muncii.

"Trebuie sa reformam sistemul de educatie, pentru ca produce prea multi absolventi someri: prea multi filosofi, prea putini ingineri, iar acesti ingineri nici macar nu au pregatirea de care este nevoie", spunea presedintele intr-un interviu acordat in luna noiembrie publicatiei germane Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Si nu era prima oara cand seful statului sustinea acest principiu. Spunand ca "despre papadie si salata copiii pot citi si pe Google", seful statului s-a aratat ingrijorat ca nu mai exista scoli care sa pregateasca mecanici si tinichigii auto, meserii care ar avea un deficit de forta de munca in Romania. "Sa facem ce ne trebuie, noi facem filozofi", a spus, in 2009, seful statului.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Elena Basescu tineri muncitori, #EBa tineri muncitori, #Basescu tinichigii , #europarlamentar