Elena Basescu, depasita de evenimentele din Egipt

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 09:25
4768 citiri
Elena Basescu, depasita de evenimentele din Egipt

Eurodeputata PDL Elena Basescu a afirmat miercuri, in cadrul unei dezbateri din plenul Parlamentului European (PE), ca presedintele egiptean Mahomed Morsi trebuie sa renunte la decretul prin care isi extinde prerogativele, in conditiile in care o decizie in acest sens a fost anuntata inca de duminica la Cairo.

Declaratia a venit in cadrul unei interventii spontane, la cateva zeci de minute dupa ce Cristian Preda, care a abordat subiectul in numele grupului PPE, a facut referire la faptul ca presedintele Morsi a acceptat sa retraga decretul care l-ar fi transformat intr-un "hiperpresedinte".

Elena Basescu a luat cuvantul in cadrul procedurii interventiilor spontane la o dezbatere despre situatia din Egipt din plenul PE de la Strasbourg.

"Decizia presedintelui Morsi de a-si creste puterile constitutionale poate reprezenta o amenintare pentru calea spre democratie. Am sustinut puternic toate miscarile Primaverii arabe, inclusiv pe cea din Egipt, dar consider ca un regim autoritar nu trebuie inlocuit cu un altul. De aceea cred ca este nevoie ca presedintele Egiptului sa renunte la decretul prin care isi extinde prerogativele, iar cetatenii egipteni sa renunte la protestele violente. Cea mai buna cale prin care isi pot face auzita vocea o reprezinta votul la referendumul constitutional din 15 decembrie", a afirmat eurodeputata.

Elena Basescu este unul dintre cei mai activi eurodeputati romani din punctul de vedere al luarilor de cuvant in plen, aceasta avand interventii la majoritatea dezbaterilor din PE. Ea este membru supleant al Comisiei pentru afaceri externe (AFET) a PE.

Mohamed Morsi a anulat inca de sambata seara decretul prin care si-a plasat prerogativele deasupra oricarui recurs in justitie si l-a inlocuit cu altul ce nu contine articolul controversat. Decizia a fost anuntata duminica seara de un politician islamist, care a participat la o intalnire a sefului statului cu personalitatile politice desfasurata cu o zi inainte. Decretul, emis de seful statului la 22 noiembrie, a provocat un val puternic de proteste in Egipt, insotite de manifestatii devenite uneori violente si care s-au soldat cu moartea a sapte persoane in noaptea de 5 spre 6 decembrie la Cairo.

Eurodeputatul PDL Cristi Preda, membru al Comisiei AFET a PE, a afirmat, in deschiderea dezbaterii ca "e stiut ca presedintele Morsi a acceptat, in cele din urma, sa retraga decretul care l-ar fi transformat intr-un hiperpresedinte, dar asta nu s-a intamplat decat dupa doua saptamani de protest ale opozitiei, marcate de atacuri violente ale sustinatorilor Fratiei Musulmane".

Cristian Preda a subliniat ca "revolutia egipteana este in pericol", lucrurile evoluand foarte repede, dar nu in sensul unei democratii veritabile, construite pe principiile statului de drept.

"In plus, societatea egipteana nu a fost parca niciodata atat de profund divizata. Nu e vorba de sustinerea sau nu a presedintelui Morsi. E vorba despre o diviziune mai profunda, legata de locul religiei in viata publica. Iar aceasta divizare nu poate fi depasita prin impunerea in forta a unui text constitutional. O consultare populara plasata sub semnul violentei asupra unui text care nu ofera, potrivit primelor analize, toate garantiile in materie de drepturi fundamentale nu poate duce la nimic bun", a mai apreciat Preda.

El a precizat ca PE si celelalte institutii abilitate trebuie sa insiste "sa se puna capat derivei autoritare a regimului din Egipt si sa cerem demararea unui dialog autentic si incluziv".

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Elena Basescu evenimente Egipt, #EBa Parlamentul European Egipt , #europarlamentar