Elena Basescu se plange la comisarul Reding de initiativa "fascista" a PNL (Video)

Marti, 04 Iunie 2013, ora 13:02
5966 citiri
Elena Basescu se plange la comisarul Reding de initiativa "fascista" a PNL (Video)
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PNL Elena Basescu anunta ca a informat-o pe Viviane Reding, comisarul european pentru Justitie, in legatura cu initiativa "fascista" a doi deputati PNL de a se interzice folosirea termenului de "rom", pentru ca s-ar aduce astfel deservicii "originii romane".

Deputatii PNL Mircea Dolha si Grigore Craciunescu au depus, saptamana trecuta, la Comisia de revizuire a Constitutiei un amendament prin care propun ca nicio minoritate, cu exceptia celor cu radacini comune si atestate stiintific cu romanii, sa nu poata folosi in titulatura ei oficiala termenul "roman" sau derivate, cum ar fi "rom".

Elena Basescu considera ca acest amendament este de esenta "fascista" si a trimis in acest sens, marti, o scrisoare comisarului european Viviane Reding.

"Imi exprim ingrijorarea ca aceste amendamente ar putea fi validate de Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei Romaniei, care este condusa de chiar presedintele Partidului National Liberal, Crin Antonescu.

Aceasta teama este intemeiata pe faptul ca, in ciuda unor pozitionari publice critice ale unor reprezentanti ai etniei rome, dar si a mai multor oameni politici (printre care si eu), majoritatea USL din Parlamentul Romaniei nu a exprimat niciun punct de vedere prin care sa se delimiteze de initiativa PNL.

Mai mult, de-a lungul timpului, au existat diverse pozitionari ale unor parlamentari ai Partidului Social Democrat care sustineau ca nu ar mai trebui folosit termenul "rom", ci acela de 'tigan', care are insa, in limba romana, o conotatie profund negativa", se arata in scrisoarea europarlamentarului PDL, publicata pe Facebook.

Revizuirea Constitutiei: Deputati PNL cer ca mai ales rromii sa nu aiba voie sa foloseasca "roman" in titulatura

Elena Basescu sustine ca initiativa reprezentantilor PNL ridica semne de intrebare privind toleranta etnica in Romania. Ea spune ca denumirea de "rom" este institutionalizata si legiferata in tara noastra, unanim acceptata la nivel european, iar limba vorbita de aceasta etnie se numeste "romani".

"Initiative precum cea lansata de deputatii PNL reprezinta pasi inapoi facuti de Romania in privinta incluziunii etnicilor romi. In loc sa rezolve problemele reale cu care se confrunta minoritatea roma si sa dezvolte programe de integrare sociala, actuala majoritate parlamentara din Romania pare sa faca eforturi semnificative pentru a se crea o delimitare artificiala intre etnicii romi si cei romani", se mai afirma in scrisoarea Elenei Basescu.

Elena Basescu: PNL este un partid extremist, antieuropean, toxic

Europarlamentarul spera ca prin aceasta scrisoare sa obtina o mai atenta monitorizare a Comisiei Europene pe acest subiect, pentru a preveni o inrautatire a situatiei etnicilor romi din Romania.

O.A.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Elena Basescu PNL fascist, #Elena Basescu rromi, #Elena Basescu Reding PNL , #europarlamentar