Elena Basescu a gasit solutia pentru mici: Sa fie introdusi in categoria "burgeri si chorizo"

Joi, 09 Mai 2013, ora 14:38
3601 citiri
Elena Basescu a gasit solutia pentru mici: Sa fie introdusi in categoria "burgeri si chorizo"
Foto: culinar.bzi.ro

Europarlamentarul PDL Elena Basescu a comentat posibilitatea ca micii sa fie interzisi de catre Comisia Europeana, evocand calitatile benefice ale bicarbonatului de sodiu si venind cu solutia introducerii micilor in categoria alimentara in care se mai afla si burgerii si carnatul spaniol chorizo.

"In ultimele zile s-a creat o adevarata confuzie referitoare la posibilitatea ca 'micii' sa fie interzisi in Romania. De fapt este vorba despre interzicerea folosirii unui aditiv alimentar, bicarbonatul de sodiu - sau E500, care intra in componenta 'micilor'", a scris Elena Basescu, pe contul sau de Twitter.

Fiica cea mica a presedintelui a explica si ca bicarbonatul de sodiu nu este un aditiv daunator, atat timp cat este folosit in cantitati mici, "insa el poate ascunde mirosul sau gustul carnii, in special a celei stricate".

"Pe de alta parte, bicarbonatul este folosit in retetele traditionale de 'mici', fiind un ingredient important pentru pastrarea formei si a culorii produsului. Mai mult, bicarbonatul poate fi folosit ca medicament in tratarea unor tulburari gastrice", mai explica europarlamentarul.

Aceasta aminteste ca, prin intermediul unui Regulament adoptat in 2008 de catre Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeana era autorizata sa adopte o lista de aditivi si coloranti care puteau fi folositi in diverse categorii de produse alimentare, inclusiv carne. In lista aditivilor care pot fi utilizati in produsele din carne nu a fost inclus si bicarbonatul de sodiu, astfel explicandu-se interzicerea folosirii sale incepand cu iulie 2013 in acest tip de produse alimentare, mai lamureste Elana Basescu.

Fiica cea mica a presedintelui a venit si cu solutia includerii micilor in lista produselor traditionale care sunt exceptate de la interdictia de a folosi bicarbonatul de sodiu, lucru pe care Guvernul l-a si solicitat.

"Intr-o situatie similara se mai afla si alte produse din carne, precum burgerul sau carnatul spaniol chorizo", mai scrie europarlamentarul PDL.

Ce zice Comisia Europeana despre mici: interzisi sau nu?

Micii, interzisi in Romania de la 1 iunie? Vezi ce spune Ponta (Video)

Vanzarile de mici ar putea fi interzise in tara noastra incepand cu luna iunie, dupa intrarea in vigoare a unei reglemantari a Uniunii Europene.

Folosirea bicarbonatului de sodiu sau E 500 in reteta "mititeilor" de catre industria carnii din Romania pare acceptabila, dar procedurile vor trebui respectate, a declarat vineri Frederic Vincent, purtator de cuvant al comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorilor, Tonio Borg, precizand ca solicitarile de autorizare sunt analizate de la caz la caz.

F.N.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Elena Basescu mici, #Comisia Europeana interzicere mici, #bicarbonat sodiu mici, #Elena Basescu solutie interzicere mici , #europarlamentar