Editorial: De ce-a deschis gura duduia EBa

Marti, 03 August 2010, ora 10:29
5645 citiri
Editorial: De ce-a deschis gura duduia EBa

Cam toate interventiile publice ale duduii europarlamentar EBa au fost inspirate pana acum de zonele de interes geostrategic ale tarii - asa cum au fost mereu enuntate de mult mai avizatul sau tata. Marea Neagra si Chisinaul, de pilda. Nu m-au mirat, nu m-au cutremurat, nu mi s-a parut ca merita comentat pe marginea lor. Nu aduceau nimic nou.

Rabufnirea fetei la adresa Monicai Macovei, insa, relatata de cotidianul.ro, cred ca merita niste atentie, pentru ca evolutia scenei politice pana la alegerile parlamentare, chiar daca rezultatul nu va echivala cu un miracol pentru salvarea natiunii, si nici nu ne va prabusi si mai vartos in istorie - incompetenta se conserva, e constanta, nicio variabila n-are decat valoare de apa sfintita - ne suscita inca atentia. In PD-L se anunta vremuri interesante.

Marea intrebare, desigur, este daca mezina a deschis gura pentru a lansa un mesaj teleghidat. Inclin sa cred ca nu. Si am un argument emotional: Nu cred ca Traian Basescu a reusit sa si-i indeparteze inclusiv pe Monica Macovei si Cristian Preda, tintele fiicei-europarlamentar. Ar insemna ca teza potrivit careia presedintele reuseste performanta de-a face gol in jurul sau, ca nu da doi bani pe apropiati, este reala.

Dar am niste argumente rationale. In primul rand, este contraproductiv. Ar dinamita relatia cu oamenii care pot mentine o zona de credibilitate in partid, care pot reprezenta in ochii electoratului alternativa.

In al doilea rand, analizez mesajele Monicai Macovei si ale lui Cristian Preda din ultimele doua luni si le compar cu ale sefului statului. Sunt identice. Mesajele, nu ambalajul. Partidul trebuie reformat din temelii, Guvernul trebuie sa reuseasca sa convinga, pentru ca altfel il ia dracu, ANI s-a tuflit, clasa politica s-a decredibilizat - cam acestea sunt ideile principale.

Exista perceptia ca afirmatiile celor doi sunt expresia implicarii presedintelui in jocurile interne ale PD-L, dar fiind doar o banuiala, un instinct, il ignor. Nu avem fapte. Ci doar coincidente. Cum avem la indemana si istoria, care ne aminteste ca Preda a fost consilier prezidential, Macovei - preferata lui Traian Basescu, si Traian Basescu - preferatul lui Macovei (afirma la un moment dat despre seful statului ca este cel care a inceput reformele in Romania, iar iarna trecuta au iesit impreuna la plimbare la Predeal - o declaratie de sustinere certa, dupa mine).

Mai exista varianta ca Traian Basescu ar fi putut incerca sa le transmita celor doi un mesaj: nu intindeti coarda prea tare, pentru ca afirmatiile voastre pot fi folosite in campanie. Dar de ce sa nu transmita mesajul direct?

E cert ca nu cunoastem toate evolutiile interne. La fel de cert este insa ca mezina n-a aratat pana acum o pricepere deosebita in materie de retorica si cred ca si-a exprimat propriile convingeri. Daca ar fi fost altfel, n-ar fi inclus in tirada intrebarea "Ea (Macovei) cu ce-si tine copilul la Londra?". Doar presedintele a afirmat public ca a dat o mana de ajutor la angajarea fetei sale la Luxten, si daca ar fi pus-o sa se rasteasca la Macovei ar fi exclus din mesaj aceasta portiune. N-ar fi lasat-o sa para nesimtita.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Elena Basescu atac Macovei, #EBA atac Macovei Preda , #PDL