EBa, revoltata ca femeile trebuie sa aleaga intre un loc de munca si a da nastere unui copil

Joi, 01 August 2013, ora 18:14
2790 citiri
EBa, revoltata ca femeile trebuie sa aleaga intre un loc de munca si a da nastere unui copil
Foto: unica.ro

Europarlamentarul Elena Basescu semnaleaza intr-o postare pe blog discriminarea la care sunt supuse femeile la angajare, in contextul in care criza economica a avut un impact deosebit asupra statelor din Uniunea Europeana.

"In goana dupa profituri cat mai ridicate sau pur si simplu din nepasare, multe firme romanesti uita despre concepte-cheie la nivel european si mondial precum egalitatea de sanse sau de gen. Tot mai multe femei tinere incep sa isi puna o problema care pana acum cativa ani era de neconceput: a alege intre o cariera sau un copil.

Mai multe studii recente evidentiaza o serie de practici ale unor companii atunci cand isi selectioneaza viitorii angajati. Preferinta pentru angajatii de sex masculin nu este un lucru nou, iar discrepantele intre remuneratia primita de un barbat si cea a unei femei pentru activitati similare s-au accentuat in perioada crizei. Insa faptul ca acum li se cere femeilor sa aleaga efectiv intre un loc de munca si a da nastere unui copil este un fenomen revoltator, mai ales in contextul declinului demografic cu care Romania se confrunta", scrie Elena Basescu pe blog.

Viitoare mamica, Elena Basescu mai spune si ca studiile arata ca 3% dintre femei au fost puse chiar in situatia de a da declaratii in fata angajatorului ca nu intentioneaza sa faca un copil intr-o anumita perioada de timp.

"Ingrijorator este si faptul ca astfel de situatii nu sunt sesizate autoritatilor competente, fie din cauza ca femeile se tem sa nu isi compromita sansele de angajare sau pur si simplu pentru ca nu sunt increzatoare ca problema lor ar putea fi solutionata", semnaleaza europarlamentarul PDL.

Elena Basescu remarca si faptul ca femeile care se intorc din concediul de maternitate sau cel de crestere a copilului nu revin intotdeauna pe acelasi post pe care au fost incadrate, fie pentru ca postul a fost desfiintat, fie pentru ca a fost angajata o alta persoana in locul lor.

"O alta piedica pusa de angajatori este schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi companii, intr-o sucursala diferita sau chiar intr-un alt oras. Astfel de practici sunt foarte des intalnite, iar rezultatul este ca tinerele mame sunt puse in fata situatiei de a-si pierde slujba sau de a renunta de 'bunavoie' la ea ori de a accepta conditii salariale care le dezavantajeaza dupa ce se intorc la munca", explica aceasta.

Toate acestea se adauga altor aspecte, cum ar fi faptul ca, in Romania, reprezentarea femeilor in functiile de conducere sau in consiliile de administratie ale unor companii ramane una dintre cele mai scazute la nivel european.

"Femeile nu trebuie sa fie avantajate in raport cu barbatii, iar criteriile de selectie trebuie sa fie bazate in continuare pe merit si performanta. Insa, din pacate, lor nu li se ofera sanse egale pentru a-si demonstra valoarea si competentele.

Asa cum am mai facut-o in trecut, vreau sa imi exprim sustinerea pentru ca anul 2014 sa fie declarat de catre Comisia Europeana 'Anul reconcilierii vietii de familie cu cea profesionala'. Cred ca ar fi un bun prilej de reflectie atat pentru cetatenii europeni cat si pentru autoritatile nationale si cele europene de a identifica cele mai bune masuri care ar putea sa puna capat discriminarii de gen - o problema careia in Romania, din pacate, nu i se acorda importanta cuvenita, insa care ar putea avea efecte negative pe termen lung", conchide Elena Basescu.

C.B.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Elena Basescu discriminare femei, #Elena Basescu femei copii, #Elena Basescu femei angajare , #europarlamentar