Eba, parata la Viviane Reding de doi deputati PNL pentru acuzatiile de fascism

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 20:50
2629 citiri
Eba, parata la Viviane Reding de doi deputati PNL pentru acuzatiile de fascism

Deputatii PNL Mircea Dolha si Grigore Craciunescu au anuntat, miercuri, ca i-au transmis o scrisoare comisarului european Viviane Reding in care arata ca europarlamentarul Elena Basescu a informat-o eronat referitor la amendamentul lor la Constitutie legat de cuvantul "roman".

Cei doi deputati PNL sustin, in scrisoare, ca europarlamentarul Elena Basescu a informat "in mod aproximativ si cu interpretari personale", Dolha aratand ca amendamentul la Constitutie nu are legatura cu vreo forma de discriminare si ca acuzatiile Elenei Basescu reprezinta "exagerari nefondate".

"Acuzatiile de fascism la adresa amendamentului nostru formulate de europarlamentarul Elena Basescu reprezinta doar exagerari nefondate", a declarat Dolha.

Cei doi deputati PNL au mai precizat, in conferinta de presa sustinuta, ca i-au transmis comisarului european formularea exacta a amendamentului propus, conform caruia, "cu exceptia minoritatilor care au radacini comune atestate stiintific cu romanii, nicio alta minoritate nu poate folosi in titulatura ei oficiala termenul de 'roman', derivate ale acestuia sau sonoritati asemanatoare care pot crea confuzii inducand o falsa origine romana".

Deputatii PNL au explicat ca nu exista o trimitere expresa la minoritatea roma, armeni sau aromani si ca scopul amendamentului este definirea exacta a radacinilor si identitatii poporului roman.

"Practic, initiativa se circumscrie in valorile europene statuate, conform carora tocmai identitatea fiecarei natiuni din UE da valoare acestei Uniuni si ca atare fiecare natiune are dreptul la pastrarea identitatii proprii", a adaugat Dolha.

Europarlamentarul PDL Elena Basescu a trimis, in 4 iunie, o scrisoare comisarului european Viviane Reding, in care o informeaza pe aceasta despre amendamentul la Constitutie al deputatilor PNL Mircea Dolha si George Craciunescu privind interzicerea folosirii termenului "roman" in titulatura minoritatilor.

"Imi exprim ingrijorarea ca aceste amendamente ar putea fi validat de Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei Romaniei, care este condusa de chiar presedintele Partidului National Liberal, Crin Antonescu.

Aceasta teama este intemeiata pe faptul ca, in ciuda unor pozitionari publice critice ale unor reprezentanti ai etniei rome, dar si a mai multor oameni politici (printre care si eu), majoritatea USL din Parlamentul Romaniei nu a exprimat niciun punct de vedere prin care sa se delimiteze de initiativa PNL.

Mai mult, de-a lungul timpului, au existat diverse pozitionari ale unor parlamentari ai Partidului Social Democrat care sustineau ca nu ar mai trebui folosit termenul 'rom', ci acela de 'tigan', care are insa, in limba romana, o conotatie profund negativa", se arata in scrisoarea europarlamentarului PDL, conform unui comunicat.

Initiativa PNL, "fascista" in viziunea Elenei Basescu

Elena Basescu a catalogat initiativa reprezentantilor PNL ca fiind "fascista" si de natura sa ridice semne de intrebare privind toleranta etnica in Romania, cu atat mai mult cu cat denumirea "rom" este institutionalizata si legiferata in tara noastra, unanim acceptata la nivel european, iar limba vorbita de aceasta etnie se numeste "romani".

"Initiative precum cea lansata de deputatii PNL reprezinta pasi inapoi facuti de Romania in privinta incluziunii etnicilor romi. In loc sa rezolve problemele reale cu care se confrunta minoritatea roma si sa dezvolte programe de integrare sociala, actuala majoritate parlamentara din Romania pare sa faca eforturi semnificative pentru a se crea o delimitare artificiala intre etnicii romi si cei romani", se mai arata in scrisoarea Elenei Basescu.

Conform sursei citate, apelul europarlamentarului PDL are drept scop o mai atenta monitorizare din partea Comisiei Europene a evolutiilor pe acest subiect, pentru a preveni o inrautatire a situatiei etnicilor romi din Romania. Se doreste astfel demotivarea actualei majoritati parlamentare care ar vrea sa valideze amendamentul reprezentantilor PNL, se mai arata in comunicat.

Deputatii PNL Mircea Dolha si Grigore Craciunescu au depus la Comisia de revizuire a Constitutiei un amendament prin care propun ca nicio minoritate, cu exceptia celor cu radacini comune si atestate stiintific cu romanii, sa nu poata folosi in titulatura ei oficiala termenul "roman" sau derivate.

Cei doi deputati liberali au precizat, in conferinta de presa in care au prezentat acest amendament, ca propunerea lor ii vizeaza cu precadere pe romi.

"Cel mai bun exemplu e cel al romilor, pentru ca poarta foarte clar primele litere din cuvantul roman, insa pot exista si alte lucruri care sa aduca deservicii originii romane. Credem ca trebuie sa ne pastram neatinsa originea romana, inclusiv ce tine de romanism. Pot aparea si alte minoritati care sa se intituleze nu stiu cum. Nu e normal sa se denumeasa si altii cu derivate din acest cuvant", a spus deputatul PNL Mircea Dolha.

Amendamentul depus de cei doi deputati are urmatorul cuprins: "Cu exeptia minoritatilor care au radacini comune atestate stiintific cu romanii, nicio alta minoritate nu poate folosi in titulatura ei oficiala termenul de roman, derivate ale acestuia sau sonoritati asemanatoare, care pot crea confuzie, inducand o falsa origine romana".

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Eba Viviane Reding deputati, #deputati PNL scrisoare Viviane Reding, #Dolha Craciunescu Elena Basescu , #europarlamentar