EBa: Autoritatile romane sa elaboreze un cod de conduita pentru mass-media

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 12:55
1780 citiri
EBa: Autoritatile romane sa elaboreze un cod de conduita pentru mass-media
Foto: Epoch Times

Europarlamentarul PDL Elena Basescu a afirmat in plenul Parlamentului European ca autoritatile romane trebuie sa elaboreze un cod de conduita pentru mass-media, asa cum a recomandat ultimul raport MCV al Comisiei Europene.

Ea a luat marti cuvantul in dezbaterea referitoare la adoptarea rezolutiei PE privind libertatea mass-media, bazata pe un raport elaborat de europarlamentarul PNL Renate Weber.

Elena Basescu a aratat ca sustine raportul Weber deoarece considera si ea ca "defaimarea nu ar trebui incriminata in statele membre" ale UE, dar si ca trebuie elaborate standarde profesionale si coduri etice la nivel national pentru jurnalisti.

"O mass-media independenta trebuie sa fie impartiala si obiectiva, sa respecte viata privata a oamenilor si sa faca diferenta intre fapte si opinii atunci cand informeaza.

Salut prevederile raportului conform carora ar trebui elaborate standarde profesionale si coduri etice la nivel national. Ultimul Raport MCV constata presiunile pe care o parte a mass-mediei le face asupra actului de justitie in Romania. De aceea, as dori sa solicit autoritatilor din Romania sa elaboreze un Cod de Conduita asa cum recomanda ultimul Raport MCV", a afirmat Elena Basescu.

Ea a mai evidentiat ca trebuie garantata si independenta organismelor nationale de supraveghere ale mass-media pentru a avea o crestere a calitatii actului jurnalistic si o informare corecta a cetatenilor.

Libertatea presei are de suferit in UE. Romania, pe lista scurta

Parlamentul European a adoptat marti raportul eurodeputatului PNL Renate Weber privind normele standard pentru asigurarea libertatii mass-media, printre acestea fiind si recomandarea ca statele membre UE sa adopte legislatie impotriva infiltrarii in redactii a agentilor acoperiti.

De asemenea, raportul Weber cere Comisiei Europene monitorizarea modului in care in statele membre este respectata libertatea presei.

Raportul solicita statelor membre si UE elaborarea unor proceduri si mecanisme pentru alegerea si numirea managerilor din mass-media publice, consiliile de administratie, consiliile mass-media si conducerea organismelor de reglementare, avand la baza transparenta, meritele profesionale, experienta incontestabila si care sa asigure profesionalism, integritate, independenta in detrimentul criteriilor politice si partizane.

De asemenea, raportul Weber mai cere norme care sa asigure rezolvarea situatiilor de conflict de interese, de genul celor rezultate din intrepatrunderea functiilor politice cu cele de control asupra unor institutii mass-media si, in special, sa asigure ca proprietarii conglomeratelor media sunt intotdeauna cunoscuti in mod public, pentru a se evita conflictele de interese.

Comisia Europeana a afirmat, in raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), publicat pe 30 ianuarie, ca au existat numeroase exemple de mijloace de informare in masa care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum si indoieli privind eficacitatea supravegherii desfasurate de CNA, fiind necesara revizuirea normelor pentru garantarea protectiei institutiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Elena Basescu mass media, #Elena Basescu cod presa, #Elena Basescu Renate Weber , #europarlamentar