Demascarea intelectualilor Elenei Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 25 Martie 2014, ora 20:12
14008 citiri
Demascarea intelectualilor Elenei Basescu (Opinii)
Foto: Realitatea Tv

Oricat ai incerca sa fugi de subiectul Elena Basescu, nu ai incotro si trebuie sa-i acorzi un minim respect.

Lucrul cel mai frapant, pe care nu l-am inteles niciodata din clipa cand fata cea mica a presedintelui a intrat in politica, este cum au putut si inca reusesc unii intelectuali sa-i fie alaturi, sa o sustina sau, lucrul cel mai greu de inteles, sa o laude pe EBa.

Astfel de gesturi sunt greu de explicat pentru ca ele au legitimat si credibilizat una dintre cele mai mari farse din politica romaneasca dupa '89.

In contextul recentului protest al intelectualilor fata de atacul mediatic la care a fost supus Plesu, tacerea si complicitatea unei parti insemnate a intelectualilor fata de atacurile Elenei Basescu la adresa Monicai Macovei spun totul despre calitatea morala si umana a "intelighentiei" de la Bucuresti.

Dar trasaturile intelectualilor din jurul EBei au fost probate si testate pana la limita extrema si in cazul Elenei Udrea, cand Cristi Preda, Baconschi, T. Paleologu sau Daniel Funeriu se intreceau in inventarea de realitati pe masura visurilor de preamarire ale unor colege de partid.

Laudatorii de ieri au ramas cel putin consecventi si stau si azi alaturi de cele doua Elene ale Miscarii Populare - Basescu si Udrea. Nici una nu candideaza la alegerile europarlamentare, desi la un moment dat era sigur ca partidul fusese infiintat pentru a-i da pe tava un nou mandat fiicei presedintelui.

Retragerea din ultima clipa a candidaturii Elenei Basescu, oricat de ipocrita a reusit sa o faca sa para chiar EBa insasi prin explicatiile pe care abia a reusit sa le ingane, este o miscare politica de o abilitate proprie tatalui care isi pregateste revenirea in politica alaturi de fiica sa cea mica, pe aripile Partidului Miscarea Populara.

Abilitatea consta in strategia de a fi indus ideea ca EBa s-a razgandit in privinta candidaturii in ultimul moment, dintr-un impuls care asa vrea sa faca diferenta intre calitatea morala a celor din PMP si restul listelor pentru europarlamentare ale celorlalte partide, condimentate pana la refuz cu sotii, fiice si tot felul de alte nepotiste.

Adevarul este ca, daca Elena Basescu ar fi acceptat oferta Miscarii Populare si ar fi candidat din partea noului partid facut de "tata", PMP ar fi fost distrus si nici Elena nu ar fi obtinut poate un nou mandat.

Prin pasul in spate pe care il face EBa, insa, se deschide un atac asupra nepotismului mai mult sau mai putin real de pe listele celorlalte partide. Cu toate acestea, nu poate fi ignorata dubla ipocrizie care sta la baza criticii lansate de EBa, cand insusi discursul prin care isi motiveaza alegerea este o insulta a inteligentei si o autodemascare a tatalui si proiectului Miscarii Populare.

"Pozitionarea mea pe un loc eligibil m-ar dezonora. Mi s-ar parea un troc imoral pe care l-as face in schimbul sustinerii pe care tatal meu l-a acordat infiintarii acestui partid. Trocurile imorale sunt rezervate marilor justitiari. Desi am numarul de semnaturi, nu voi candida independent pentru ca nu doresc sa iau 1, 2, 3 sau... procente din scorul PMP" - Elena Basescu, discurs asupra reformei morale a PMP.

Mai grav decat nepotismul din politica, explicabil si valabil intr-o oarecare masura in orice sistem politic oricat de democratic, este slugarnicia de care vad ca cei mai multi intelectuali romani dau dovada in schimbul unor sinecuri sau chiar si pentru mai putin. Prin elogiile pe care sunt gata sa le inchine unor astfel de personaje, ei nu se desfiinteaza doar pe sine si institutiile pe care le reprezinta, ci pun umarul la disolutia morala a intregii clase politice, in timp ce rolul lor ar fi trebuit sa fie exact opusul.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Elena Basescu Miscarea Populara, #Elena Basescu alegeri europarlamentare 2014 , #Traian Basescu