Tablouri electrice aparente sau încastrate – ce trebuie să alegi?

Advertorial
Miercuri, 14 Februarie 2024, ora 19:17
3163 citiri
Tablouri electrice aparente sau încastrate – ce trebuie să alegi?
FOTO: freepik.com

Tabloul electric este una dintre cele mai importante componente ale instalației. Are rolul de a proteja atât circuitele electrice, cât și sănătatea locatarilor, ceea ce reduce implicit riscul de scurtcircuite sau electroșocuri. Gestionează fluxul electric și îl întrerupe în cazul detectării unui pericol. Tocmai de aceea, alegerea unei opțiuni potrivite devine mai mult decât necesară.

Există o varietate de modele pe piață, categorizate în funcție de specificațiile tehnice, de dimensiuni, dar și de materialele folosite. Dacă ești în plin proces de proiectare a sistemului electric, trebuie să ai în vedere câteva aspecte importante. De la dimensionarea corectă a locuinței până la trasarea întrerupătoarelor, e esențial să acorzi atenție fiecărui detaliu. Însă, mai multe informații utile și sfaturi de alegere a unor tablouri electrice IP40 afli în rândurile de mai jos.

Cum alegi tabloul electric potrivit pentru casa ta

Investiția într-un tablou electric calitativ este cea mai bună decizie pe care o poți lua pentru integritatea locuinței personale, dar și pentru funcționarea optimă a echipamentelor. Dacă nu știi cu ce să începi, dar îți dorești să ai parte de avantaje diverse, nu-ți face griji. Iată doar câteva sfaturi care te vor ajuta în procesul de achiziție:

  • Calculează necesarul de curent - Începe prin evaluarea consumului de energie electrică al casei tale. Cu cât casa este mai mare și are mai multe aparate electrice, cu atât va fi nevoie de un tablou mai puternic pentru a gestiona circuitele. Consultă un electrician pentru a evalua necesarul de curent și a determina dimensiunea corectă a tabloului electric.
  • Selectează caracteristicile de siguranță potrivite - Tabloul electric ar trebui să includă specificații tehnice adecvate nevoilor tale. Printre cele mai importante componente se numără disjunctoarele sau întrerupătoarele automate cu caracteristici de declanșare corespunzătoare și protecție împotriva suprasarcinilor și scurtcircuitelor. De asemenea, e esențial să prezinte capacitatea de a fi echipat cu dispozitive suplimentare.
  • Planifică viitoarele extinderi - În timp ce calculezi necesarul actual de curent, ia în considerare și eventualele extinderi sau modificări pe care le-ai putea face în viitor. Poate peste câțiva ani vei adăuga camere noi sau vei face renovări care vor necesita instalarea de noi echipamente electrice Asigură-te că tabloul electric ales poate face față unor asemenea extinderi, fără a fi nevoie de modificări majore ulterioare.

De asemenea, e important să iei în considerare reputația producătorului și să te orientezi exclusiv către modele premium. Nu te rezuma doar la prețul final, ci mizează pe standardele de versatilitate și durabilitate pe care le asigură. Ține cont și de materialul din care este confecționată carcasa tabloului - opțiunile metalice sunt cele mai recomandate pe termen lung.

Tablouri electrice aparente

Unele dintre cele mai apreciate opțiuni sunt modelele de tablouri electrice aparente. Printre specificațiile pe care le prezintă se numără:

  • Sunt montate direct pe perete, ceea ce le face vizibile și accesibile.
  • Sunt adesea folosite în locuințe și clădiri mici, unde spațiul este limitat sau accesul facil la tablou este necesar.
  • Sunt ușor de instalat și de întreținut, deoarece componentele sunt expuse la vedere, ceea ce înseamnă că nu e nevoie să se facă modificări structurale.

Tablouri electrice încastrate

Pe de cealaltă parte, tablourile încastrate sunt recomandate. Sunt montate în interiorul pereților sau în dulapuri special concepute, astfel încât să fie complet ascunse în perete sau în spatele unei uși.

Dacă vrei să menții un aspect mai ordonat în casă, poți opta cu încredere pentru tablouri electrice încastrate. Sunt folosite în mod obișnuit în clădirile comerciale și rezidențiale de lux, unde se pune un accent pe importanța armoniei estetice.

Ești în căutarea unui tablou electric și nu știi ce model să alegi? Ține cont de sfaturile de mai sus și bucură-te de o achiziție inteligentă!

Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Investițiile sporite, care însumează peste 10% din PIB, în sectorul militar, precum și evoluția producției industriale din ultimii doi ani din Rusia, sprijinită enorm de China, creionează...
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra anunța, anul trecut, că China va avea într-adevăr cea mai mare economie a lumii, dar există o alță țară care amenință...
#electricitate, #tablou electric, #tablou electric aparent, #tablou electric incastrat , #proiecte constructii