De ce a plătit un tânăr 3.000 de euro pentru o rețea electrică clandestină. Tărășenia, descoperită cu ajutorul unor detectivi particulari

Vineri, 13 Mai 2022, ora 03:40
11007 citiri
De ce a plătit un tânăr 3.000 de euro pentru o rețea electrică clandestină. Tărășenia, descoperită cu ajutorul unor detectivi particulari
Electricienii cereau mii de euro pentru instalațiile clandestine FOTO bihjust.ro

O societate privată care are ca obiect de activitate distribuirea de energie electrică în zona Bacăului a ajuns să apeleze la o firmă de detectivi particulari pentru a-și prinde în flagrant electricienii care făceau înțelegeri pe bani mulți cu clienții clandestini.

Reprezentanții firmei de distribuție își bănuiau angajații că ar fi în cârdășie cu clienții care furau curent, dar nu aveau probe împotriva lor, așa că au apelat la serviciile unei societăți private de investigații. Astfel, un investigator sub acoperire a mers într-una dintre comunele din jurul Bacăului unde erau suspiciuni de consum fraudulos de electricitate și s-a adresat unui proprietar de clădire care avea anunț pe gard că închiriază spațiu.

Investigatorul s-a recomandat drept un client interesat să închirieze o încăpere, explicând că intenționează să depoziteze acolo mai multe computere, mari consumatoare de curent electric, care produc monezi virtuale „Bitcoin".

Proprietarul clădirii s-a arătat interesat de afacere, doar că nu era deloc încântat de eventualitatea unui consum mare de energie, dar a precizat că pentru așa ceva există o soluție convenabilă pentru ambele părți: înregistrarea consumului de energie electrică putea fi ocolită prin realizarea unei instalații de electricitate clandestine.

Pentru o astfel de lucrare avea relațiile necesare, doar că era nevoie de o mică ”atenție” în valoare de 3000 de euro. Falsul chiriaș IT-ist a acceptat învoiala, a dat jumătate din suma cerută și a așteptat să vină echipa de muncitori care să realizeze instalația clandestină.

Electricianul nu s-a ferit deloc, ba chiar a început să explice ce lucrări de același gen mai făcuse prin comună. Așa a fost descoperită o altă clădire aflată în construcție pentru care proprietarul plătea facturi lunare la curent de ordinul zecilor de lei, deși în curte avea o betonieră și sistem de supraveghere video.

Prins asupra faptei, electricianul a recunoscut totul, fiind trimis în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, anul trecut în ajun de Crăciun, sub acuzația de luare de mită, fiind condamnat la 2 ani și 3 luni de închisoare cu suspendare și muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile în cadrul Primăriei comunei Nicolae Bălcescu.

Incendiu la o fabrică de cherestea din Bacău. Focul se manifestă pe 300 de metri pătraţi
Incendiu la o fabrică de cherestea din Bacău. Focul se manifestă pe 300 de metri pătraţi
ISU Bacău a anunțat că un incendiu puternic a izbucnit, joi, 28 martie, la o fabrică de prelucrare a lemnului situată în oraşul Comăneşti, judeţul Bacău. Primele date arată că focul...
Două cutremure s-au produs joi dimineață, în România. Orașele unde au fost resimțite cel mai puternic FOTO
Două cutremure s-au produs joi dimineață, în România. Orașele unde au fost resimțite cel mai puternic FOTO
Institutul Naţional pentru Fizica Pământului anunță că două cutremure slabe s-au produs, joi dimineaţă, 28 martie, în zona Moldovei. Primul dintre acestea, cu magnitudinea de 3,3 a...
#electrician, #instalatie electrica, #mita, #bacau, #clandestin, #Bitcoin , #coruptie