Egiptul critică Israelul: ”Acțiunea s-a transformat într-o pedeapsă colectivă a Fâşiei Gaza”

Duminica, 15 Octombrie 2023, ora 21:48
1995 citiri
Egiptul critică Israelul: ”Acțiunea s-a transformat într-o pedeapsă colectivă a Fâşiei Gaza”
Președintele Egiptului FOTO / captură Egypt Today Magazine

Preşedintele egiptean, Abdel-Fattah al-Sissi, a declarat, la o întâlnire cu secretarul de stat american Antony Blinken duminică la Cairo, că răspunsul Israelului la atacul pe scară largă al Hamas a însemnat o "pedeapsă colectivă" a populaţiei din Fâşia Gaza, dens populată, relatează Reuters.

”Acţiunea în curs de desfăşurare cred că a depăşit dreptul la autoapărare din partea Israelului şi s-a transformat într-o pedeapsă colectivă a Fâşiei Gaza populată de 2,3 milioane de palestinieni”, a spus el în declaraţia transmisă la televiziune.

Vizita lui Blinken în Egipt face parte dintr-un turneu regional menit să prevină transformarea conflictului dintre Israel şi Hamas într-un război regional. Oficialul american a mai vizitat Israelul, Iordania, Qatarul, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite.

Al-Sissi a cerut facilitarea livrărilor de ajutoare umanitare către teritoriul blocat, pentru a uşura suferinţele populaţiei locale.

Israelul a oprit intrarea alimentelor, a combustibilului şi a medicamentelor în Gaza, atrăgând avertismente cu privire la condiţiile cu care se confruntă civilii din acest teritoriu sărăcit.

Al-Sissi a declarat că Egiptul depune eforturi pentru a controla situaţia şi a împiedica alte părţi să intre în conflict.

Mai devreme duminică, preşedintele a prezidat o reuniune a Consiliului de securitate naţională al Egiptului pe tema spiralei violenţelor din Gaza.

Un comunicat prezidenţial emis după reuniune a relevat că Egiptul îşi va intensifica eforturile pentru a furniza asistenţă umanitară în Fâşia Gaza vecină, pe fondul temerilor privind o deplasare în masă.

Rafah, singurul punct de trecere a frontierei dintre Gaza şi Egipt, este în prezent închis din cauza bombardamentelor israeliene de represalii asupra fâşiei. Egiptul ar condiţiona trecerea cetăţenilor străini din Gaza prin punctul de trecere de la graniţa sa de facilitarea livrărilor de ajutoare către fâşie, conform unor surse egiptene citate de presa locală.

Armata israeliană le-a cerut civililor din nordul Fâşiei Gaza să se îndrepte spre sud, înainte de o incursiune aşteptată pe scară largă, care ar fi fost amânată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Egiptul, prima ţară arabă care a semnat un tratat de pace cu Israelul în 1979, este îngrijorat de un exod masiv al locuitorilor din Gaza către teritoriul său şi duminică a transmis că respinge şi denunţă politica de strămutare sau încercările de a lichida cauza palestiniană pe cheltuiala ţărilor vecine.

”Securitatea naţională a Egiptului este o linie roşie”, a adăugat comunicatul prezidenţial.

De asemenea, acesta a precizat că Egiptul intenţionează să găzduiască o conferinţă regională şi internaţională privind evoluţiile şi viitorul cauzei palestiniene.

Egiptul, îngrijorat de consecințele iminentei operațiuni israeliene în Rafah. ”Respingem migrarea forţată a palestinienilor de pe pământurile lor”
Egiptul, îngrijorat de consecințele iminentei operațiuni israeliene în Rafah. ”Respingem migrarea forţată a palestinienilor de pe pământurile lor”
Preşedintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi a reiterat joi, 25 aprilie, poziţia fermă a ţării sale împotriva strămutării palestinienilor din Fâşia Gaza vecină, în timp ce operaţiunea...
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Oficiali Hamas afirmă că gruparea este dispusă să se dezarmeze dacă va fi creat un stat palestinian Unii oficiali Hamas dau de înâeles că gruparea militantă ar putea renunța la lupta...
#Egipt, #Israel, #Hamas, #Fasia Gaza, #critici, #pedeapsa , #Egipt