Viteza și alcoolul l-ar fi ucis pe faraonul Tutankhamon. A făcut un accident cu un car de luptă pe care l-a condus beat

Luni, 19 Iunie 2023, ora 02:10
3922 citiri
Viteza și alcoolul l-ar fi ucis pe faraonul Tutankhamon. A făcut un accident cu un car de luptă pe care l-a condus beat

S-a crezut mult timp că Tutankhamon a murit din cauza unei răni deschise, deoarece era din ce în ce mai slăbit de malarie. Dar un egiptolog vine acum cu o nouă teorie controversată, sugerând că tânărul faraon ar fi putut muri din cauza unui accident de conducere în stare de ebrietate.

Sofia Aziz, o cercetătoare de la Universitatea din Manchester a redeschis cazul morții faraonului adolescent, Tutankhamon, după ce cazul părea să fi fost rezolvat cu ani în urmă. Mai exact, aceasta pretinde că faraonul ar fi suferit un accident cu un car de luptă pe fondul consumului de alcool.

Oficial, rezultatele celor mai detaliate analize efectuate pe mumia în cauză, asta în anul 2010, spuneau că faraonul a decedat în urma unei răni deschise care s-a infectat, totul pe fondul unui sistem imunitar slăbit din cauza malariei. Ar mai fi avut și un picior strâmb, posibil o anomalie genetică, una care i-ar fi îngreunat serios mersul, darămite să mai și conducă vreun car de luptă.

Cercetătoarea Sofia Aziz contestă rezultatele studiului amintit. Ea subliniază că acel picior diform ar putea la fel de bine să fie un rezultat al mumificării, nicidecum o malformație. Apoi, ea pleacă de la descoperirea a zeci de vase cu vin alb din mormântul lui Tutankhamon, precum și a șase care de luptă. Faptul că Tutankhamon apare în numeroase reprezentări în timp ce conduce carul de luptă ar fi un argument în plus.

Din punctul ei de vedere, faraonul nu doar că nu suferea de vreo malformație, ba era chiar pasionat de viteză. Și de alcool, după cum rezultă din multitudinea recipientelor care conțineau vin alb descoperite în camera mortuară a faraonului. Nu cea mai fericită combinație din lume, indiferent de perioada istorică.

În concluzie, faraonul nu ar fi fost departe de adolescenții rebeli de azi care combină alcoolul și viteza, adesea cu consecințe tragice. Rana deschisă care a fost descrisă în studiul precedent ar fi chiar dovada unui accident cu un car de luptă, totul pe fondul consumului de alcool, afirmă specialista din Marea Britanie.

Cercetătoarea recunoaște că adevăratele cauze ale morții lui Tutankhamon nu vor fi cunoscute, probabil, niciodată. "Dacă nu găsesc ceva cu organele interne. Nu cred că mai putem afla nimic până atunci", spune aceasta, citată de Daily Mail.

Tutankhamon a fost un faraon egiptean din dinastia a XVIII-a și a domnit între 1332 î.Hr. și 1323 î.Hr. Era fiul lui Akhenaton și a urcat pe tron ​​la vârsta de nouă sau zece ani. Când a devenit rege, s-a căsătorit cu sora sa vitregă, Ankhesenpaaten. A murit în jurul vârstei de 18 ani și nu se știe cauza morții.

Egiptul, îngrijorat de consecințele iminentei operațiuni israeliene în Rafah. ”Respingem migrarea forţată a palestinienilor de pe pământurile lor”
Egiptul, îngrijorat de consecințele iminentei operațiuni israeliene în Rafah. ”Respingem migrarea forţată a palestinienilor de pe pământurile lor”
Preşedintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi a reiterat joi, 25 aprilie, poziţia fermă a ţării sale împotriva strămutării palestinienilor din Fâşia Gaza vecină, în timp ce operaţiunea...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#Egipt, #cercetari, #moarte, #faraon, #Tutankhamon, #viteza, #alcool car de lupta , #Egipt