O țară de 100 de milioane de locuitori, mutare surprinzătoare legată de Rusia: Schimbă radical afacerile cu Moscova

Miercuri, 25 Ianuarie 2023, ora 05:19
26877 citiri
O țară de 100 de milioane de locuitori, mutare surprinzătoare legată de Rusia: Schimbă radical afacerile cu Moscova
Egiptul a fost a doua destinație de turism pentru ruși în 2022 FOTO: Discover Magazine

Odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 și după instituirea mai multor pachete de sancțiuni de Statele Unite și Occident împotriva Rusiei, piețele mondiale au fost bulversate. Acum, o țară de peste 100 de milioane de locuitori a luat o decizie surprinzătoare, trecând tot comerțul cu Rusia din dolari în ruble.

Cairo consideră că această schimbare ”ar putea stimula economia țării”, putând atenua unele presiuni legate de schimburile sale comerciale care sunt dependente de dolari, în proporție de 96%, potrivit The National News.

Anunțul Rusiei că lucrează la un mecanism de decontare a plăților pentru exporturile de cereale către Egipt în ruble în loc de dolari ar putea ajuta economia de la Cairo. Moscova este dornică să încerce mecanismul cu Egiptul, cel mai mare cumpărător al său de grâu, în urma unui acord similar încheiat recent cu Turcia, a declarat duminică vicepremierul rus Victoria Abramchenko.

Când va renunța Putin la Ucraina: Există un singur grup care îl poate opri

Banca Centrală a Rusiei a anunțat pe 18 ianuarie 2023 că a stabilit un curs oficial de schimb al rublei față de nouă valute străine, care, în afară de lira egipteană, includ dirhamul din Emiratele Arabe Unite și rialul din Qatar.

Anunțul băncii a marcat un pas important în planul Rusiei de a colecta plăți pentru vânzările de mărfuri în moneda sa națională. Mișcarea este un răspuns la sancțiunile occidentale de la invazia Ucrainei.

Evoluția a fost întâmpinată cu un oarecare optimism din partea mai multor economiști egipteni. Ei au spus că trecerea la rublă ar reduce dependența Egiptului, o țară de 109 milioane de locuitori, de moneda americană, ceva care ar putea fi o binefacere acum, deoarece economia se frământă din cauza penuriei de dolari.

Deoarece importurile Egiptului din Rusia cuprind mărfuri esențiale, cum ar fi grâul, unii economiști speră, de asemenea, că plata în ruble, pe care o consideră mai stabilă decât dolarul american pe piețele egiptene, având în vedere recentele scăderi mari ale lirei în raport cu dolarul verde, ar putea, de asemenea salva importurile esențiale de fluctuațiile de preț cauzate de deficitul de dolari.

Lira egipteană a scăzut cu 46,8% față de dolar, de când Banca Centrală de la Cairo a trecut la un curs de schimb mai flexibil în condițiile unui pachet de sprijin financiar al Fondului Monetar Internațional.

Egiptul a doua destinație de turism pentru ruși

Deoarece comerțul Egiptului cu Rusia reprezintă între trei și patru la sută din produsul său intern brut (4,7 miliarde de dolari în 2021), economistul Tarek Metwally nu se așteaptă ca trecerea la rublă să contribuie atât de mult la eliminarea dependenței economiei egiptene de dolar.

„Încă aproximativ 96% din comerțul Egiptului se desfășoară în dolari SUA. Majoritatea țărilor din lume exportă mărfuri în schimbul dolarilor, iar majoritatea rezervelor valutare din lume sunt în dolari”, a spus el.

Dezvăluiri ce zdruncină Europa: Cum au corupt banii murdari ai lui Putin Occidentul și unde și-a întins Rusia tentaculele

Pentru a utiliza mecanismul, Rusia va trebui cel mai probabil să furnizeze ruble Egiptului în schimbul de lire sterline, a spus Metwally, ceea ce ar putea, la rândul său, să crească exporturile totale de la Cairo către Moscova.

În plus, schimbarea ar putea, de asemenea, să revigoreze turismul Egiptului, a spus Metwally. Egiptul a fost a doua cea mai populară destinație de vacanță pentru turiștii ruși în 2022.

El a spus că, deoarece rușii s-au confruntat cu dificultăți în obținerea de dolari din cauza sancțiunilor, mai puțini dintre ei au vizitat stațiunile egiptene, care de obicei colectează taxe în moneda americană.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Egipt Rusia, #Egipt Rusia renunta dolar, #Egipt Rusia tranzactii moneda, #ruble, #dolari americani, #schimburi comerciale , #Rusia