Egipt: Un polițist a deschis focul asupra unui autobuz cu turiști israelieni: sunt victime

Duminica, 08 Octombrie 2023, ora 14:38
6697 citiri
Egipt: Un polițist a deschis focul asupra unui autobuz cu turiști israelieni: sunt victime
Turiștii israelinei vizitau orașul Alexandria/ FOTO: .israelhayom.com

În Egipt, un polițist a deschis focul asupra unui autobuz care transporta turiști israelieni, informează The Guardian.

Presa locală egipteană, citând serviciile speciale ale țării, a scris că un ofițer de poliție care cooperează cu serviciul de securitate din zonă a deschis focul asupra unui grup de turiști israelieni. Incidentul s-a petrecut în apropierea anticului monument roman din centrul orașului de coastă Alexandria.

"Un poliţist la Alexandria a tras orbeşte cu arma personală asupra unui grup de turişti israelieni (...). Doi turişti au fost ucişi, precum şi un egiptean şi poliţistul a fost reţinut", a anunţat televiziunea Extra News, citând "o sursă de securitate".

Polițistul a fost imediat arestat și împotriva sa va fi deschisă urmărirea penală. O persoană rănită a fost internată la spital.

Acest atac marchează o nouă escaladare în urma atacurilor din Israel.

Ministerul de Externe al Israelului a confirmat că doi israelieni și un ghid egiptean au fost uciși în Alexandria. Există și un israelian rănit. Ministerul Afacerilor Externe, Consiliul de Securitate Națională, IDF și ambasada Israelului din Cairo lucrează pentru a-i aduce acasă pe israelieni, scrie The Times of Israel.

Egiptul, vecin al Israelului şi mediator esenţial în fiecare nouă izbucnire de violenţă între Israel şi Gaza cu care împarte de asemenea frontiera, a fost prima ţară arabă care şi-a normalizat relaţiile cu Israelul, în 1979.

Deşi guvernele au făcut pace - spre marea consternare a altor state arabe - în stradă în Egipt, Israelul rămâne un inamic jurat, notează AFP.

În iunie, trei soldaţi israelieni au fost ucişi de un "poliţist egiptean" care "s-a infiltrat" din Egipt în Israel înainte de a fi împuşcat, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Potrivit versiunii egiptene, un membru al "forţelor de securitate care urmărea traficanţi de droguri" a traversat un punct de control al frontierei. Ceea ce a urmat a fost un "schimb de focuri care a făcut trei morţi în partea israeliană" în plus faţă de egiptean.

După incident, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a vorbit la telefon cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi autorităţile celor două ţări s-au grăbit să-şi reafirme cooperarea.

În schimbul normalizării, Cairo a recuperat Peninsula Sinai, ocupată de Israel de la înfrângerea arabă din 1967.

Acordul de pace a urmat războiului din octombrie 1973.

Hamas şi-a lansat ofensiva de o amploare fără precedent împotriva Israelului sâmbătă, la 50 de ani după războiul din 1973.

Mulţi turişti israelieni vizitează Egiptul, în special Sinai, unde pot ajunge cu maşina.

În ultimii ani, Israelul şi Egiptul au lansat o legătură aeriană directă între Tel Aviv şi Sharm el-Sheikh, o staţiune de pe litoralul Mării Roşii, în timp ce zboruri directe leagă deja Tel Aviv de Cairo.

Oficiali egipteni, inclusiv șeful serviciilor de informații Abbas Kamel, au preluat de asemenea conducerea în medierea discuțiilor cu militanții palestinieni, în efortul de a răci relațiile din Gaza, în ciuda faptului că Egiptul și-a închis granița cu Gaza.

Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,...
Ucrainenii fac victime în teritoriile aflate sub controlul rușilor. Ocupația rusă anunță că patru persoane au fost ucise
Ucrainenii fac victime în teritoriile aflate sub controlul rușilor. Ocupația rusă anunță că patru persoane au fost ucise
Patru persoane au fost ucise joi, 25 aprilie, în urma unor atacuri ucrainene în teritoriile aflate sub controlul Moscovei, anunţă reprezentanţi ai ocupaţiei ruse, relatează AFP. "Drone...
#Egip, #t alexandria, #atac, #turisti, #israelieni, #victime, #politist , #Egipt