De la spațiu banal de învățământ, la ”navă spațială”. Prima școală renovată la standard de consum de energie aproape zero a fost dată în folosință la Ploiești

Vineri, 08 Aprilie 2022, ora 20:09
5884 citiri
De la spațiu banal de învățământ, la ”navă spațială”. Prima școală renovată la standard de consum de energie aproape zero a fost dată în folosință la Ploiești
Întreaga investiție se ridică la un milion de euro

OMV Petrom şi Energy Policy Group (EPG) au anunţat astăzi finalizarea lucrărilor de modernizare şi reabilitare la Liceul Tehnologic Energetic "Elie Radu" din Ploieşti, în cadrul programului România Eficientă.

După o investiție de un milion de euro și o desfășurare a lucrărilor într-un interval de timp maraton – opt luni – elevii instituției vor beneficia de-acum de un mediu mult mai sănătos și adecvat performanței școlare, sălile de clasă fiind dotate inclusiv cu echipamente de dezinfectare a aerului.

Clădirea a fost reabilitată la standarde nZEB (nearly Zero-Energy Building), respectiv consum de energie aproape zero.

"Este un proiect la care am ţinut mult şi a fost făcut cu pasiune, în timpurile acestea cu multe provocări, în timpul pandemiei. După finalizarea lucrărilor, această şcoală îşi va reduce consumul cu 60%, iar în timpul verii poate să producă singură ceea ce consumă. Este important să continuăm, pentru ca efectele să fie multiplicate", a afirmat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc astăzi.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom:”Putem contribui cu toții la un mediu mai curat, printr-un consum mai responsabil de energie”

Prezentă la eveniment și vizibil emoționată, Ancuța Mirițescu, directorul general al Liceului Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești speră ca instituția pe care o păstorește să devină un simbol al eficienței energetice la nivelul unităților de învățământ din România. ”În urmă cu 7-8 luni, aici exista un spațiu de învățământ și cazare comun, fără identitate, pierdut în complexul de clădiri al liceului nostru. Dacă ne uităm acum afară, o să vedem că a aterizat o navă spațială. Și mă folosesc de această comparație pentru a evidenția transformările uimitoare produse prin proiectul România Eficientă”, a spus aceasta.

Vorbim despre prima investiţie privată de acest tip şi cel mai amplu proiect de renovare la standard nZEB a unei şcoli publice, cu soluţii tehnologice inovatoare.

Sălile de curs renovate și căminul internat însumează 1.500 de metri pătrați

OMV Petrom a finanţat investiţia pentru reabilitarea energetică a Corpului C10 de la Liceul Tehnologic Energetic "Elie Radu" din Ploieşti, iar pe parcursul lucrărilor s-au alăturat ca sponsori compania Signify, care a oferit sistemul de iluminat ultramodern, iar Grupul Electrica a contribuit cu sistemele de panouri fotovoltaice.

"Clădirile consumă circa 45% din necesarul de energie din România, în condiţiile în care multe dintre cele construite înainte de 1990 au un consum de 2-3 ori mai mare decât cele moderne. Avem un potenţial foarte mare pentru eficienţă energetică şi proiectul de reabilitare a liceului "Elie Radu" de la Ploieşti este un exemplu în acest sens. Putem contribui cu toţii la un mediu mai curat, printr-un consum mai responsabil de energie", a mai spus Verchere.

La rândul său, Radu Dudău, director Energy Policy Group şi coordonator al programului România Eficientă, a arătat că, pe lângă reducerile substanţiale ale consumului de energie, sălile de clasă au fost dotate cu echipamente de dezinfectare a aerului.

"Când am lansat proiectul România Eficientă, în iunie 2019, ne-am angajat să realizăm câteva renovări aprofundate ale unor şcoli din ţară, care să aibă un rol de referinţă din punctul de vedere al standardelor de renovare. Ne bucurăm de acest prim succes, prin care am reuşit să transformăm această clădire şcolară de la Ploieşti într-una foarte performantă energetic, la standard nZEB, un nivel extrem de ambiţios şi destul de puţin atins, în general, în Europa", a arătat Dudău.

Clădirea renovată găzduieşte atât săli de curs, cât şi un cămin-internat, având o suprafaţă desfăşurată de circa 1.500 metri pătraţi. În clădire învaţă în jur de 250 de elevi şi îşi desfăşoară activitatea circa 60 de cadre didactice, iar în cămin sunt cazaţi aproximativ 80 de elevi.

Noul cabinet medical al internatului

Principalele lucrări de reabilitare energetică realizate la exteriorul şi la interiorul clădirii, au fost izolarea termică a pereţilor exteriori, izolare termică a terasei şi izolare termică a planşeului; schimbarea integrală a tâmplăriei existente cu tâmplărie performantă energetic; modernizarea sistemului de iluminat, prin instalarea unui sistem de tip LED, cu eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă şi instalarea unui sistem inteligent de telecontrol al iluminatului.

Alte lucrări au fost introducerea echipamentelor de producere a energiei din surse regenerabile; panouri fotovoltaice şi panouri solare termice; înlocuirea conductelor şi a radiatoarelor din întreaga clădire; instalarea unui sistem de încălzire a apei menajere cu panouri solare termice şi depozitarea ei în boilere, astfel încât clădirea se va decupla automat de la punctul termic al campusului, ori de câte ori condiţiile climatice favorizează încălzirea apei; înlocuirea coloanelor de agent termic pentru încălzire; înlocuirea tuturor corpurilor de încălzire existente cu unele noi, din oţel, şi dotarea lor cu robineţi termostatici, robineţi de reglare pe retur, robineţi de dezaerisire.

Au fost realizate montarea de echipamente de filtrare a aerului cu recuperare de căldură şi dotarea sălilor de clasă cu echipamente de dezinfectare a aerului, care vor asigura un mediu mai sănătos pentru elevi şi profesori în timpul orelor de clasă; instalarea de parasolare la ferestrele puternic însorite; reamenajarea interioară integrală (finisaje pardoseli/pereţi/plafoane integral refăcute, obiecte sanitare noi etc.), ceea ce a crescut calitatea confortului în utilizarea clădirii.

România Eficientă este un proiect privat de anvergură naţională, derulat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat şi cu finanţarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 şi constă în derularea unui program naţional de promovare a eficienţei energetice.

Material susținut de România Eficientă

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#eficienta energetica, #scoala, #liceu Ploiesti, #Romania eficienta, #nzeb , #eficienta energetica