Medicamentele banale pot avea efecte adverse înfricoșătoare. În ce condiții poate provoca Ibuprofenul arsuri de gradul 3

Vineri, 04 Noiembrie 2022, ora 06:11
3411 citiri
Medicamentele banale pot avea efecte adverse înfricoșătoare. În ce condiții poate provoca Ibuprofenul arsuri de gradul 3
Pastilele vin la pachet cu posibile efecte secundare FOTO Unsplash

Pe măsură ce medicina a evoluat, au fost dezvoltate tratamente pentru o mulțime de afecțiuni, care au salvat nenumărate vieți. Acum toată lumea are acasă o mică sau mare colecțe de medicamente, printre care analgezice comune, vitamine, poate chiar și pastile ce se eliberează pe bază de rețetă.

Prospectele medicamentelor menționează și posibilele efecte secundare. Cele mai comune sunt ușoare, însă există și efecte adverse foarte rare, dar care presupun complicații grave.

Ei bine, este și cazul medicamentelor uzuale, pe care le administrăm frecvent, dar care pot avea, în cazuri excepționale, efecte secundare cel puțin ciudate, potrivit medical-news.org.

Ibuprofenul

Ibuprofenul, unul dintre cele mai comune analgezice și remedii pentru inflamație, poate provoca sindromul Stevens Johnsons sau SJS. SJS provoacă vezicule pe tot corpul. Cei care continuă să ingereze ibuprofen după diagnosticul cu sindromul Stevens Johnsons pot continua să dezvolte necroliză epidermică toxică. Acest lucru cauzează arsuri de gradul trei pe tot corpul și este fatal în aproximativ 30 la sută din toate cazurile.

Sigur, este un efect advers extrem de rar, adică cinci cazuri la un milion.

De asemenea, ibuprofenul poate provoca un tip foarte rar și specific de ulcer gastric care vă va face să vărsați o substanță care arată ca boabele de cafea măcinate. Această substanță se datorează sângerării interne.

Aspirina

Când luați un medicament menit să subțiere sângele, veți observa că vă învinețiți mult mai ușor. Acest lucru se întâmplă și în cazul aspirinei. Dacă luați zilnic aspirină, pentru mai mult timp, veți observa că vă veți umple de vânătăi, cu toate că nu vă aduceți aminte să vă fi lovit. Acest lucru se întâmplă din cauza sensibilității exagerate menționate anterior și este suficientă o atingere mai fermă pentru apariția unei vânătăi.

Naproxen

Naproxenul este un analgezic foarte bun pentru migrene și un antiinflamator foarte eficient. Dar are și un efect secundar foarte rar și ciudat: poate face ca unghiile și buzele să devină albastre. Practic, vor arăta exact ca și cum ați îngheța de frig.

De asemenea, o altă reacție adversă foarte rară a naproxenului este că, după o perioadă îndelungată de administrare, există riscul să deveniți daltoniști, adică să nu distingeți culorile roșu și verde.

Dextrometorfan

Dacă luați mai mult decât doza recomandată de dextrometorfan, care este o substanță folosită adesea în siropurile de tuse, veți experimenta niște halucinații destul de puternice. Deși poate părea un moment distractiv, cu siguranță nu este ceva ce ar trebui să ingerați dacă nu este necesar din punct de vedere medical. Unii au afirmat că aceste halucinații vin cu un sentiment de euforie temporară.

Prednison

Prednisonul este un medicament utilizat pentru a trata o mulțime de afecțiuni, de la gută la colita ulceroasă, astm și erupții de artrită. Acest medicament poate provoca multe efecte secundare, ceea ce nu este surprinzător deoarece este un steroid atât de eficient. Un efect secundar neașteptat al acestui medicament, atunci când este luat pe o perioadă lungă de timp, este că poate provoca o scădere în înălțime.

Somnifere

Somniferele te ajută să dormi, însă uneori pot funcționa atât de bine încât s-ar putea dezvolta un caz de parasomnie. Cu alte cuvinte, somniferele vă pot face să deveniți somnambul. Cu cât luați mai des aceste pastile, cu atât corpul dumneavoastră va depinde mai mult de ele pentru a dormi și cu atât mai mare este riscul de a experimenta episoade de somnambulism.

Azitromicina

Azitromicina tratează anumite infecții bacteriene, cum ar fi pneumonia, bronșita, bolile cu transmitere sexuală și infecțiile plămânilor, sinusurilor, urechilor, pielii și organelor reproducătoare. Totuși, în cazuri rare, are un efect advers ciudat, și anume poate cauza pierderea mirosului.

Singulair

Singulair, un medicament pentru tratarea alergiilor sau astmului, vă poate afecta visele, nu întotdeauna într-un mod bun. Acest medicament poate provoca vise vii sau chiar coșmaruri. Nu este singurul medicament care are acest efect. De exemplu, plasturii cu nicotină provoacă de asemenea acest efect secundar.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#efecte adverse medicamente, #efecte secundare medicamente, #medicamente comune efecte secundare , #stiri sanatate