Cine e Edward Iordănescu, noul selecționer al României: fotbalist mediocru, crai de Dorobanți, antrenor plimbăreț FOTO

Sambata, 22 Ianuarie 2022, ora 08:06
26105 citiri
Cine e Edward Iordănescu, noul selecționer al României: fotbalist mediocru, crai de Dorobanți, antrenor plimbăreț FOTO
Edward Iordanescu

Edward Iordănescu (43 de ani) va fi numit în zilele următosre în funcția de selecționer al echipei naționale a României.

Edward este băiatul cel mare din familia fostului selecționer Anghel Iordănescu. Va fi pentru a doua oară în istoria naționalei, după Mircea și Răzvan Lucescu, când echipa e condusă atât de tată, cât și de fiu.

Născut în 1978, Edward a stat de mic în preajma tatălui său, care era secundul lui Ienei la Steaua la jumătatea anilor 80. El și Alin Stoica, băiatul lui Tudorel Stoica, erau nelipsiți de la antrenamentele echipei mari, fiind considerați “băieții de trupă” ai echipei.

În 1987, după ce Steaua a bătut Dinamo în finala Cupei României, Edward Iordănescu apare în fotografia oficială, ținând mâna stângă pe trofeu (foto)

Edward Iordănescu a jucat și el fotbal, pe postul de mijlocaș, dar n-avea calitățile necesare pentru a ajunge vreun mare jucător. Și-a început cariera la Steaua, dar a evoluat un singur meci în campionat. Se întâmpla în ultima etapă a sezonului 1995-1996, Steaua era campioană deja, iar Dumitru Dumitriu l-a trimis pe teren 30 de minute într-un meci disputat la Sibiu: Stelea - Panait, Csik, B. Bucur, Pârvu - Filipescu (60 Ed. Iordănescu), Gâlcă, N. Răducan, L. Roșu (46 A. Stoica) - Vlădoiu (59 R. Nagy), S. Ilie.

Apoi, a mai trecut pe la Sportul, Panionios, Diplomatic Focșani, Rapid, Rocar, Aiki Larna, Petrolul Ploiești și Vaslui. N-a făcut purici pe nicăieri, iar golurile lui pot fi numărate pe degetele de la o mână.

Și-a dat seama repede că nu poate face cariera ca fotbalist și la 26 de ani a renunțat la a mai juca.

A fost o perioadă pentru Edi în care cluburile la modă din Capitală nu îi erau străine, iar relația cu Delia Matache ținea capul de afiș al tabloidelor.

După ce a trecut prin această perioadă tumultoasă, Iordănescu a început cursurile de antrenori, apoi a plecat în Anglia, Spania și Italia pentru a învăța meserie.

Primul pas ca antrenor l-a făcut în 2010 datorită unei pile pe care i-a pus-o tatăl lui. Ilie Dumitrescu fusese numit antrenor la Steaua, iar Anghel Iordănescu l-a sunat pentru Ilie pentru a-i cere să-l angajeze pe Edward ca secund la echipa a doua! Ilie i-a promis lui Puiu că îi ia băiatul ca secund al lui la echipa mare și așa s-a întâmplat! Astfel, Iordănescu devenea asistent la Steaua, pe care a și condus-o într-un meci ca principal, după plecarea lui Ilie Dumitrescu.

Edi a rămas apoi la Steaua ca secund al lui Marius Lăcătuș sau al lui Ilie Stan. Pe Lăcă l-a urmat și la Vaslui, iar la începutul sezonului 2012-2013 a fost secundul lui Marius Șumudică la formația moldoveană. După plecarea lui Șumi,a pregătit echipa câteva etape și ca principal.

„Edi a fost la Vaslui, secund și principal. Am avut o părere foarte bună despre el. Mi-a plăcut foarte mult de el, dar trebuie să fie mai consistent. De multe ori cedează prea repede.

Ca să fiu sincer, este 10 clase peste Șumudică! Eu i-am avut amândoi în ogradă. Edi e tobă de carte, e minuțios și pregătește foarte bine meciurile. La Vaslui, el făcea totul, Șumudică era antrenor prin cartier”, a spus Adrian Porumboiu la Pro X.

Iordănescu și-a început apoi cariera de principal la Fortuna Brazi, dar a făcut repede pasul la ASA Tg Mureș. Au urmat apoi Pandurii, ȚSKA Sofia, Astra Giurgiu, CFR Cluj, Gaz Metan Mediaș, din nou CFR Cluj și FCSB. În afara perioadei petrecute la Pandurii, el n-a stat un an întreg pe banca vreunei echipe.

Cel mai scurt mandat a fost de trei meciuri, la CFR Cluj, în 2018. El şi-a trecut în palmares Supercupa României, după 1-0 în faţa Universităţii Craiova, dar zece zile mai târziu a fost demis în urma înfrângerii cu Malmo, din cupele europene.

La revenirea la CFR a reușit să ia din nou Supercupa, dar și campionatul, ceea ce reprezintă orincipala lui performanță ca antrenor.

Dacă la începuturile carierei toată lumea îl știa de Edi Iordănescu, antrenorul a insistat ca presa să îi folosească prenumele din buletin, Edward. La 43 de ani, Edward va fi azi numit selecționerul naționalei României.

Valeria și Anghel Iordănescu, alături de cei patru copii: Edward, Maria, Alexandru și Andrei

Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că sentimentul pe care îl împărtăşeşte cu selecţionerul Edward Iordănescu...
Ianis Hagi tremură pentru un loc la Euro 2024: ”Este ceva ciudat la copilul ăsta”
Ianis Hagi tremură pentru un loc la Euro 2024: ”Este ceva ciudat la copilul ăsta”
Ianis Hagi a jucat în ambele meciuri amicale ale echipei naționale disputate în luna martie, dar nu a fost titular nici cu Irlanda de Nord (1-1), nici contra Columbiei (2-3), prezența sa la...
#Edward Iordanescu, #selectioner, #echipa nationala, #nghel iordanescu, #FRF, #contract, #Romania , #nationala
Comentarii
Poza aradulnou
aradulnou
rank 1
Inca un ZERO in "elita" läturilor Rromanize ??
Poza Mesiah
Mesiah
rank 5
La asa fotbalisti