Reeducarea prin deturnare

Joi, 20 Ianuarie 2022, ora 15:03 3164 citiri

În aceleași condiții externe popoarele acționează/reacționează diferit, deoarece au valori/ nivele de înțelegere/cutume comportamentale diferite.

Bref, rezultatul este determinat de condițiile inițiale.

Pentru ca în fața acelorași provocări/oportunități/ amenințări să acționăm precum nordicii sau... elvețienii ar trebui să fim (statistic) cât mai asemănători cu ei.

Deci trebuie să ne educăm copiii dar și pe noi înșine astfel încât să fim asemănători.

Această educare ori este benevolă și urmare a revelației cetățenilor, ori este programatică și implementată de guvernanți.

Buna deturnare!

Deoarece guvernanții în democrație sunt aleși, singura cale de implementare a reeducării de sus în jos este posibilă doar printr-o deturnare... pozitivă: politicienii promit lucruri pe placul prostimii și după ce sunt votați masiv, implementează programele de reeducare, care pot avea ca efect chiar îndreptarea alegătorilor împotriva politicienilor care... i-au reeducat.

Situația este asemănătoare cu creșterea unui copil pe care, când e mic, îl formezi și îl educi cu răbdare, iar când devine adolescent/tânăr adult te critică, îți reproșează sau chiar fuge de acasă (fiul rătăcitor).

Valorile culturale ale unui popor sunt o medie statistică a distribuției gaussiene, unii cetățeni fiind superiori și alții inferiori medianei.

Poziția pe diagrama valorilor culturale din postare reprezintă mediana, mediana orientalilor fiind inferioară celei a occidentalilor. Totuși există o zonă de suprapunere în care unii orientalii sunt mai occidentali, respectiv unii occidentali sunt mai orientali (vezi hașura magenta). Se poate spune că românii contemporani 15% au valori... occidentale. Poate ar fi mai mulți, dar mulți au emigrat tocmai din acest motiv al necesității apropierii de viața occidentală.

Vestea bună este că popoarele evoluează în timp, modificându-și valorile.

Încep să înțeleg care este problema cu membrii/liderii USR/PLUS, considerat că cel mai progresist partid: în mare parte au o artificialitate generată ori de o educație teoretică destinată unei societăți occidentale în care lucrurile (sistemul) merg de la sine fără să necesite corecții/intervenții majore pricinuite de defecte majore cum este in societate românească ( analfabetă funcțional, științific și politic) ori de o lipsă de empatie, consecință a faptului că fiind protejați de părinți multă vreme au primit totul (multe) de-a gata, lipsindu-i de empatie și crezând totul li se cuvine, repede și integral.

Aceste lipsuri ii fac aroganți, lipsiți de înțelegerea mentalului omului de rând, atitudine diferită de a antreprenorului sau a cetățeanului care lucrează la firul ierbii, pus în situația de a conlucra și lucra cu/pentru românii obișnuiți.

Paradoxal, diplomele tehnocrate se dovedesc un balast în relaționarea cu omul de rând și doar (pe) trecerea timpului în realitatea joasă românească sau un training intens de inteligența emoțională, psiho-sociologie și comunicare interpersonală pot să îi salveze pe câțiva dintre ei ca să nu mai genereze atâta antipatie și respingere urmare a modului defectuos de a comunica.

Dan Ioan Popp - antreprenor in serie, de profesie inginer automatist. A fost cofondator al BVB ca presedinte Broser SA, presedinte ARAI si al Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari, trainer IRECSON , profesor asociat ASE si a mai activat in domenii precum e-commerce (on-line shopping,on-line marketing, health life-style consultancy),real estate development (CEO-Impact S.A, selling manager, trainer si coacher).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News