Cu ce l-ar putea ajuta pe ministrul educației geometria vectorială?

Autor: Dana Ilies - life coach si mentor pentru copii si adolescenti
Miercuri, 16 Februarie 2022, ora 16:53
8444 citiri

Ministrul educației, într-una dintre declarațiile sale, spunea că nu l-a ajutat niciodată în viață geometria vectorială, și nu putem decât să credem și chiar să vedem cu ochii noștri asta.

Dacă ar fi fost altfel, am fi văzut în sistemul de educație caracteristicile unui vector, și anume o direcție și un sens.

La noi din păcate lipsesc amândouă, iar lipsa lor se vede în deriva, inconsistența, incompetența și multitudinea de măsuri care se bat cap în cap și care-i pun în dificultate pe toți beneficiarii acestui sistem de educație.

Atunci când nu ai o viziune, când nu știi ce rezultate vrei să obții, nu ai cum să găsești calea, iar deciziile tale vor fi dictate de circumstanțe.

Erau odată 3 broscuțe care stăteau pe malul unui râu. Prima broscuță spune:

"Eu o să mă arunc în râu și o să înot împotriva curentului."

Ea sare și înoată din răsputeri, dar imediat ce se oprește să respire, râul o duce înapoi.

A doua broscuță se gândește să schimbe strategia și spune:

"Eu o să mă arunc în râu și mă voi lăsa purtată de curent."

Ea sare, se relaxează, și râul o poartă oriunde merge el.

A treia broscuță are altă strategie, ea spune:

"Eu am să mă arunc în râu, voi înota în sensul curgerii lui, până ajung la frunza aceea unde stă o muscă pe care vreau să o mănânc."

Ea sare, se ajută de curent, dar înoată înspre frunză până ajunge la ea și mănâncă musca.

Sistemul actual de educație este un balans între prima și a doua broscuță, și este foarte departe de cea de-a treia.

Este prima broscuță pentru că este total defazat de realitate și continuă să se opună schimbării. Copiii sunt împovărați de teme și învață despre chestiuni perimate și care nu mai au nicio relevanță pentru ei. Ei găsesc școala plictisitoare și nu văd în ceea ce învață acolo vreo legătură cu viața reală. Copiii care au început școala anul acesta vor intra în câmpul muncii în anul 2035 și vor ieși la pensie în anul 2081. Oare își imaginează vreodată conducătorii noștri cum va arăta lumea atunci și dacă ceea ce învață copiii noștri astăzi va fi în vreun fel relevant? Pornesc ei de la niște date, previziuni, statistici sau orice de genul ăsta?

Este a doua broscuță pentru că nu are nicio contribuție la evoluția sistemului, ci lasă lucrurile să curgă din inerție, fără să aibă nici ce mai mică idee unde vom ajunge.

Cunoștințele de geometrie vectorială l-ar fi inspirat poate pe Ministrul Educației să tindă spre a treia broscuță. De data asta nu s-a întâmplat. Ghinion, cum ar spune unii.

Dana Ilieș este Life coach și Mentor pentru copii și adolescenți cu un program creat în Singapore numit SoulKids. SoulKids nu este un program de dezvoltare personală, este o experiență în care copiii învață abilități de viață esențiale pentru viitorul lor prin povești și jocuri. Dana a lucrat la SoulKids Singapore, cu sute de copii din întreaga lume, apoi s-a întors în România și, din 2018, lucrează cu copiii și părinții de aici. Misiunea ei este să-i ajute pe copii să-și transforme potențialul în realitate.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



David Popovici s-a lăsat de școală la 19 ani. Care e motivul
David Popovici s-a lăsat de școală la 19 ani. Care e motivul
Înotătorul român David Popovici (19 ani) a luat o decizie radicală privitoare la studiile sale, renunțând la facultate după mai puțin de un an. Conform Fanatik.ro, David Popovici și-a...
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, că şaisprezece copii ucraineni care fuseseră "transferaţi cu forţa în Rusia" au fost "reuniţi cu familiile lor", după ce...
#educatie, #ministrul Educatiei, #copii, #scoala , #educatie