Achizitia unei case. Cum poti pierde banii doar din cauza ca ai ratat informatii-cheie

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 28 Septembrie 2020, ora 10:30
76083 citiri
Achizitia unei case. Cum poti pierde banii doar din cauza ca ai ratat informatii-cheie
Foto: Pixabay.com

Povestea de mai jos este bazata pe un caz real in care o familie a dorit achizia unei locuinte, dar nu s-a informat cum trebuie.

Parintii au dorit achizitionarea unei locuinte pentru fiica lor. Au mers la vizionari de locuinte si s-au hotarat asupra imobilului pe care doreau sa-l cumpere. Au semnat ante-contract si au dat un avans de 1.000 de euro. Dupa ce au dat banii, vanzatorii le-au dat un termen destul de generos pentru a merge la banci ca sa se intereseze de un credit. Termenul a fost de 2,5 luni.

Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara, de ce capcane trebuie sa te feresti atunci cand vrei sa iti cumperi un apartament.

Ante-contractul spune clar: daca pana la data X cumparatorul nu vine cu banii, atunci pierde avansul. Cu o saptamana inainte de terminarea perioadei de gratie din ante-contract, cumparatorii anunta ca "au uitat" sa mentioneze ca sunt coplatitori la un alt credit care are o rata de 1.700 de lei. Veniturile celor doi, insumate, ajungeau la 6.500-7.000 de lei. In aceste conditii, nicio banca nu da poate nici macar un credit de nevoi personale, nici pe departe un credit imobiliar in valoare de 50.000 de euro.

Greselile pe care le-au facut cumparatorii:

  • - Ar fi trebuit sa fie transparenti, de la inceput, cu vanzatorii.
  • - Ar fi trebuit sa se intereseze cat pot lua din banca, inainte de a semna ante-contractul.
  • - Ar fi trebuit sa se asigure ca au macar avansul minim pentru credit, in schimb au mizat ca isi vor primi avansul inapoi daca lasa sa treaca perioada din antecontract.
  • Ce nu au stiut cumparatorii:

  • - Pentru a putea primi inapoi banii dati drept avans, ar fi trebuit sa faca dovada ca au in cont avansul minim cerut de banca, pe care l-ar fi dat vanzatorilor. De asemenea, la notar, in ziua expirarii ante-contractului, aveau nevoie si de o nota de refuz de credit din partea bancilor la care au fost. In consecinta, au pierdut banii.
  • Sfaturi pentru vanzatori:

  • - Intrebati eventualii cumparatori, inainte sa semnati un ante-contract, daca mai au si alte credite, la ce suma se incadreaza pentru un credit, daca au discutat inainte cu bancile.
  • - Puneti termene pentru vanzare de o luna si dati dovada de bunavointa si prelungiti termenul daca actele nu sunt gata, mai ales ca prin creditele luate prin Noua Casa dureaza mai mult intocmirea actelor.
  • - Daca nu returnati banii din avans si a fost vina cumparatorilor, riscati sa fiti dati in judecata pentru respectivul avans. Asta inseamna ca pe durata procesului nu veti putea vinde imobilul, pentru ca acesta este in disputa legala.
  • - Partea buna din tot acest proces: daca stiti ca aveti dreptate, puteti sa-i actionati in judecata si sa cereti daune morale, iar cumparatorii vor pierde mult mai mult decat avansul respectiv.
  • - Partea proasta: pierdeti cativa ani din viata cu asa ceva, iar imobilul ramane nevandut.Astfel de procese nu au prioritate in tribunale si, din acest motiv, se dau termene lungi.
  • Rubrica Educatie Financiara este sustinuta de Libra Internet Bank.

    Cardul bancar pentru copii. Cum ii inveti pe cei mici sa cheltuiasca responsabil

    Motivele pentru care e bine sa economisesti prin intermediul unei pensii private facultative

    Pot achizitiona o casa prin credit daca sotul/sotia a avut restante la banca?

    Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
    Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
    Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
    România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
    România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
    România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
    #greseli credit imobiliar, #creditare ante contract , #Banca