SRI intra in era "calmului" - Atuurile lui Hellvig si deznodamantul scandalului Udrea-Coldea: Ori l-ai omorat, ori te omoara

Vineri, 20 Februarie 2015, ora 16:25
8851 citiri
SRI intra in era "calmului" - Atuurile lui Hellvig si deznodamantul scandalului Udrea-Coldea: Ori l-ai omorat, ori te omoara
Foto: Opinia de Buzau

Deputatul PNL Cezar Preda, membru in comisia de control SRI, considera ca Eduard Hellvig indeplineste conditiile pentru a fi un bun director al serviciului si spune ca daca acuzatiile aduse generalului Florian Coldea nu se adeveresc, cel care le-a facut trebuie sa plateasca.

Intrebat daca este de parere ca directorul SRI trebuie sa fie apolitic sau, dimpotriva, omul de incredere al presedintelui Romaniei, Cezar Preda a declarat ca "nu trebuie facut un profil in alb si negru".

"Eu cred ca un sef civil al serviciilor secrete romanesti trebuie sa fie un om care, pe de o parte, intelege componenta militara a acestor servicii, are cunostinte de baza din stiinta de securitate a statului si totodata are conexiuni in lumea politica la nivel inalt, astfel incat sa fie o adevarata interfata civila la ceea ce inseamna securitatea militara a unei tari.

Eu cred ca Hellvig are tot ce trebuie, iar faptul ca este un om in care presedintele investeste incredere ii confera presedintelui nu numai responsabilitatea, ci si dimensiunea necesara de a cere Parlamentului si fortelor politice sa dea un vot de aprobare", a declarat Cezar Preda pentru Ziare.com.

Iohannis l-a propus pe Eduard Hellvig sef la SRI: Am cautat pe cineva pregatit

Totodata, deputatul PNL crede ca un sef de serviciu secret trebuie sa fie un om cu o inteligenta peste medie.

"Eu cred ca e o alegere buna. Il cunosc foarte putin personal pe dl Hellvig. Am lucrat cu domnia sa institutional. Fiind si membru al comisiei de control al SRI o sa lucram institutional si in continuare. Cred, totusi, ca nominalizarea este de bun augur si va primi votul Parlamentului.

Sefii de servicii civili sunt oameni care au in primul rand nevoie de un nivel al inteligentei foarte ridicat. A spune ca esti expert in servicii e ca si cum ai spune ca esti expert in presedintia Romaniei. Te duci acolo si inveti (...) Eu cred ca lucrurile vot fi in regula, asa cum au fost si timp de 8 ani cu domnul George Maior, pana sa intram in aceasta cavalcada a invinuitilor penali si a responsabilitatilor din SRI", a declarat Cezar Preda.

Iohannis: Hellvig e o persoana calma - ce se va intampla cu Florian Coldea

"Daca Florian Coldea e vinovat, va plati. Daca nu, va plati cel care l-a acuzat"

Intrebat daca activitatea SRI a fost perturbata de acuzatiile care i s-au adus in ultima perioada directorului interimar, Florian Coldea, ceea ce ar explica desele trimiteri la "calm" facute, joi, de presedintele Klaus Iohannis, Cezar Preda a subliniat faptul ca seful statului a facut foarte bine ca a luat o decizie.

"O echipa trebuie sa fie completa, mai ales cand un prim-adjunct suporta asemenea invinuiri si totodata are si responsabilitatea celei mai mari functii de comanda. Trebuie iesit din acest provizorat, de aceea cred ca presedintele Romaniei a facut foarte bine. Acum e o echipa completa, nu mai e generalul Coldea cel mai mare in functie.

In ceea ce priveste acuzele aduse de doamna Udrea (si nu numai), eu cred ca se face o confuzie foarte mare si se vor vedea actiuni total diferite fata de ceea ce inseamna lumea civila, politica. Noi politicienii suntem foarte usor acuzati, in urma acuzatiilor raman niste urme, niste rani, dar trecem peste ele. 'Asa a fost momentul, am suferit ceva, dar era o batalie politica, s-a terminat'.

La militari nu e asa. Cand ai acuzat un militar de ceva, ori dovedesti ca asa este, ori el merge pana la capat si isi cere dreptatea. Militarul nu poate sa ramana ca civilul intr-o stare de confuzie, pe un militar nu pot ramane pete. Ei ori sunt vinovati, ori nu sunt, e ca la razboi: daca te-ai luat de un militar, ori l-ai omorat, ori te omoara. Deci, daca Florian Coldea e vinovat, va plati, daca nu, va plati cel care a lansat acuzatiile", a declarat Cezar Preda.

Elena Udrea, noi acuzatii uluitoare: Arestari la comanda la Inalta Curte. Coldea, implicat in dosarul lui Iohannis

Coldea, dupa audierea in comisie: Resping categoric toate acuzatiile la adresa mea sau a SRI

Elena Udrea, audiata miercuri la DNA in denuntul pe care l-a facut

In context, intrebat daca este de parere ca generalul Coldea mai poate ramane in functia de prim-adjunct al directorului SRI dupa ce DNA a inceput cercetarile ca urmare a denuntului facut de Elena Udrea, Cezar Preda a fost foarte categoric.

"E posibil ca o declaratie politica sa franga cariera unui om? Are cineva dreptul in tara asta sa ii afecteze cariera militara unui om la 40 de ani, general cu patru stele? Daca nu e vinovat, atunci va plati cine l-a acuzat. Daca e vinovat, atunci va plati el", a subliniat deputatul liberal inca o data.

Un consilier al ministrului Justitiei, ofiter SRI. Se cere demiterea lui Cazanciuc si Coldea (Video)

Europarlamentarul PNL Eduard Hellvig a fost propus joi de presedintele Klaus Iohannis pentru functia de director al Serviciului Roman de Informatii (SRI), urmand ca luni sa fie audiat in comisia parlamentara de control si apoi supus votului in plenul celor doua camere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
#Cezar Preda Hellvig director SRI, #Cezar Preda Coldea SRI, #Iohannis director SRI , #SRI