Seful SRI: Romania, insula de democratie si stabilitate in regiune. Aceasta reusita trebuie aparata

Joi, 15 Octombrie 2015, ora 19:55
3373 citiri
Seful SRI: Romania, insula de democratie si stabilitate in regiune. Aceasta reusita trebuie aparata
Foto: Arhiva site SRI

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a sustinut, joi, ca Europa se confrunta, in prezent, cu crize "tot mai dificil de gestionat", ceea ce ar putea conduce la o schimbare de paradigma a mediului de securitate in regiune, insa "SRI se afla, deja, intr-un amplu proces de adaptare la noile provocari asimetrice", astfel ca Romania a devenit "o insula de democratie si stabilitate in regiune".

Hellvig a apreciat, in context, drept "vitala" crearea unui parteneriat intre comunitatea de informatii si societatea romaneasca, afirmand ca "numai prin acest parteneriat intre stat si cetateni vom reusi sa gestionam adecvat riscurile atipice cu care ne confruntam".

"Traversam o etapa istorica al carei cuvant de ordine este 'criza'. Fie ca e vorba de crize doar aparent abstracte, dar cu un grav impact pe termen mediu si lung - cum sunt criza energetica ori demografica. Fie ca e vorba de crizele stringente, care se succed intr-un ritm tot mai dificil de gestionat: de la criza economica, la consecinta ei cea mai dramatica, falimentul elen; de la criza ucraineana, la cea siriana; de la amenintarea terorista la exodul spre Europa.

Aceasta aglomerare de pusee critice propaga, la nivel global, o tensiune fara precedent in ultimele decenii. Din perspectiva structurilor de informatii constatam o deplasare catre cetatean a vulnerabilitatilor care vizau in mod clasic sistemul statal. Intr-o masura tot mai mare, cetateanul devine o potentiala tinta a acestor crize in cascada, care contribuie la deteriorarea starii de securitate colectiva si individuala", a spus acesta, potrivit unui comunicat de presa, in discursul sau sustinut la Cluj, cu prilejul deschiderii anului universitar al Scolii Doctorale de Relatii Internationale si Studii de Securitate.

Seful SRI, intalnire cu directorii CIA si FBI - ce riscuri de securitate reprezinta imigrantii

Directorul SRI a adaugat ca, in viziunea sa, un parteneriat intre comunitatea de informatii si societate cu scopul de a asigura siguranta cetateanului, reprezinta "un pas important, intr-un proces, mai amplu si necesar, de eficientizare a activitatii institutiilor statului si, totodata, de aparare a valorilor democratice specifice societatii deschise si democratiei participative".

Eduard Hellvig a mai sustinut in discursul sau ca SRI a cunoscut, in anii tranzitiei romanesti, o transformare institutionala care l-a adus la nivelul standardelor de performanta ale serviciilor occidentale de informatii.

Totodata, acesta a subliniat faptul ca intre prioritatile mandatului sau se regaseste consolidarea cooperarii in cadrul parteneriatului strategic cu Statele Unite si cu aliatii din comunitatea euro-atlantica de informatii.

"Ne preocupa mai buna coordonare a capacitatilor de anticipare si prevenire, precum si de reactie si analiza, in conditiile in care ceea ce numim razboiul hibrid inseamna proeminenta actiunii actorilor non-militari asupra recursului la fortele conventionale. Romania este pozitionata, geostrategic, intr-un spatiu critic, marcat profund de tendinta de deplasare a problematicii Orientului Mijlociu in zona Marii Negre si spre portile Uniunii Europene.

Fragilitatea Rep. Moldova si conflictul inghetat din Transnistria, Crimeea anexata ilegal si conflictul din estul Ucrainei, criza refugiatilor, insurgenta kurda si razboiul din Siria, cu intreaga sa ramificatie terorista - toate acestea sunt provocari majore, care se intrepatrund in periculoasa evidentiere a raporturilor de forte la care asistam in plan international. Din pacate, avand un ecou alarmant in planul securitatii nationale", a explicat Hellvig.

Acesta mai spune ca, in actualul context european, buna guvernare a devenit "o obligatie strategica", astfel ca intarirea institutiilor statului, contracararea spionajului, proliferarii, a propagandei si terorismului, migratiei, lupta impotriva coruptiei, sunt "elemente-cheie in asigurarea rezistentei la amenintarile din jur".

"Romania a devenit o insula de democratie si stabilitate in regiune, iar aceasta reusita trebuie aparata. In aceasta realitate complexa, cetateanului nu-i mai revine doar rolul clasic de beneficiar al securitatii nationale, ci se impune reevaluarea potentialului sau. Din perspectiva mea, cetateanul este esenta devizei noastre 'Patria a priori'. Aceasta este esenta parteneriatului pe care il propunem societatii romanesti. Un parteneriat in cadrul caruia, sper, comunitatea academica va avea un rol substantial", a conchis directorul SRI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Hellvig Romania insula democra ie, #sef SRI Romania democratie, #Romania democratie criza regiune , #SRI