Reactia SRI dupa decizia CCR: Are un impact cert asupra securitatii nationale (Video)

Joi, 10 Martie 2016, ora 13:11
5806 citiri
Reactia SRI dupa decizia CCR: Are un impact cert asupra securitatii nationale (Video)
Foto: SRI - Serviciul Roman de Informatii

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a reactionat dupa aparitia motivarii Curtii Constitutionale privind decizia interzicerii interceptarilor Serviciului in dosarele penale.

"Curtea Constitutionala decide in numele legii. Asa incepe orice decizie a Curtii Constitutionale din Romania. Din acest motiv, Serviciul Roman de Informatii nu a comentat, nu comenteaza si nu va comenta decizia CCR care declara articolul 138 din Codul de Procedura Penala neconstitutional", sustine Hellvig, intr-un comunicat de presa.

Fara interceptari SRI in dosare penale: Din Israel, Iohannis convoaca de urgenta CSAT

Infractorii pot rasufla usurati: SRI nu mai are voie sa faca interceptari - motivarea CCR

In plus, acesta sustine ca decizia "are un impact cert asupra securitatii nationale" si ca "vor fi afectate dosarele aflate in diferite faze ale justitiei", dar si ca in infractiuni de terorism, de spionaj sau de mare coruptie nu vor mai putea fi folosite interceptarile.

"Pragmatic, evaluarea noastra este ca aceasta decizie are un impact cert asupra securitatii nationale, avand in vedere corelarea dintre prevenirea amenintarilor la securitatea nationala si contracararea fenomenelor infractionale asociate.

Astfel, in procesul penal, nu vor mai putea face obiectul instrumentarii cu mijloacele tehnice complexe dezvoltate de SRI infractiuni precum cele de spionaj-tradare, terorism, criminalitate organizata transfrontaliera, contraproliferare, criminalitate informatica si, nu in ultimul rand, fapte de mare coruptie, ce reprezinta amenintari grave la adresa securitatii nationale.

In acest sens, consideram ca vor fi afectate dosarele aflate in diferite faze ale justitiei, in mod special cele privind infractiuni la adresa securitatii nationale si in care s-a cooperat cu SRI, iar institutia noastra a depus eforturi umane si materiale considerabile", mai sustine directorul SRI.

DIICOT pluseaza: Cere 200 de angajati si 20 de milioane de euro, dupa decizia CCR pe interceptari

DNA cere 130 de posturi in plus si peste 10 milioane de euro dupa decizia CCR privind interceptarile

In continuare, seful SRI subliniaza ca Serviciul va pune in aplicare decizia CCR.

"Pentru Serviciul Roman de Informatii, principalul instrument in misiunea noastra in serviciul cetatenilor este Legea. Din acest motiv, noi vom pune in aplicare aceasta decizie si orice alta hotarare prezenta sau viitoare a Justitiei. SRI va ramane si in mandatul meu o institutie ferma in respectarea tuturor deciziilor instantelor si a statului de drept.

(...) Am convingerea ca toate celelalte institutii au maturitatea si responsabilitatea de a compensa acest recul. Asigur pe aceasta cale toti partenerii institutionali ca vor beneficia in continuare de sprijinul neconditionat al Serviciului nostru.

Consider ca este datoria mea, in calitate de director, sa ma asigur ca, in perioada ce urmeaza, Serviciul Roman de Informatii isi va adapta directiile de actiune in raport cu provocarile mediului de securitate, urmarind indeplinirea tuturor obiectivelor de securitate cu respectarea stricta a dispozitiilor legale existente", a mai precizat Hellvig.

DIICOT pluseaza: Cere 200 de angajati si 20 de milioane de euro, dupa decizia CCR pe interceptari

DNA cere 130 de posturi in plus si peste 10 milioane de euro dupa decizia CCR privind interceptarile

Iohannis convoaca de urgenta CSAT

Presedintele Klaus Iohannis va conduce o sedinta CSAT, vineri seara, imediat dupa intoarcerea din vizita de stat pe care a facut-o in aceasta saptamana in Israel si Palestina. Tema principala abordata in cadrul sedintei CSAT va fi motivarea Curtii Constitutionale privind interzicerea interceptarilor SRI in dosarele penale si efectele acesteia asupra sistemului judiciar.

Curtea Constitutionala a transmis ca SRI nu poate face interceptari in dosare penale deoarece nu este organ de urmarire penala. Astfel isi motiveaza CCR decizia din 16 februarie, care se aplica si dosarelor care sunt in curs de solutionare. In schimb, dosarele care au fost deja solutionate nu mai sunt supuse acestei decizii.

Si Politia reactioneaza dupa decizia CCR privind interceptarile: Cere 30 de milioane de euro si 1.000 de posturi noi

Imediat, DNA a cerut 130 de posturi in plus si peste 10 milioane de euro, dupa decizia CCR. De asemenea, DIICOT a cerut 200 de angajati si 20 de milioane de euro. In plus, politia a cerut 1.000 de noi posturi si 30 de milioane de euro, dupa anuntul facut miercuri de CCR.

Ministerul Public a anuntat ca, impreuna cu Ministerul de Interne, a identificat "solutiile necesare pentru continuarea activitatii de urmarire penala in cauzele in care se apeleaza si la aceste mijloace de investigatie penala, pentru a nu fi afectata celeritatea si eficienta solutionarii dosarelor penale".

Daniel Morar: Judecatorii vor decide de la caz la caz daca anuleaza probele obtinute cu interceptari SRI

Kovesi, despre decizia CCR: Lupta anticoruptie va fi incetinita. Deja a fost invocata exceptia in unele dosare DNA (Video)

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a spus ca dupa decizia CCR lupta anticoruptie va fi incetinita, in timp ce fostul sef DNa si fost procuror general Daniel Morar, in prezent judecator CCR, spune ca judecatorii vor decide de la caz la caz daca anuleaza probele obtinute cu interceptari SRI.

Seful CCR: Nimeni nu scapa nepedepsit. Nici in Anglia nu se fac interceptari

In schimb, presedintele CCR, Augustin Zegrean, da asigurari ca nicio persoana vinovata de fapte penale nu va ramane nepedepsita ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale.

F.N.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Eduard Hellvig reactie decizie CCR, #CCR interceptari SRI, #motivare decizie CCR SRI , #SRI