Hellvig, audiat de comisie: Ce vrea sa faca la SRI si care e "marea obsesie a civililor"

Marti, 24 Februarie 2015, ora 12:33
2814 citiri
Hellvig, audiat de comisie: Ce vrea sa faca la SRI si care e "marea obsesie a civililor"
Foto: B1TV

Eduard Hellvig (foto dreapta) a fost audiat, marti, de comisia parlamentara de control SRI, in vederea desemnarii sale in functia de director al Serviciului Roman de Informatii. Sedinta s-a desfasurat cu usile inchise, dar la final europarlamentarul PNL si-a prezentat proiectele si a explicat ce il recomanda pentru aceasta functie.

In primul rand, Eduard Hellvig a subliniat faptul ca, intre 2006 si 2014, SRI a avut parte de "o conducere care a schimbat fundamental institutia", principalul rol in acest sens revenindu-i fostului director George Maior, care a reusit sa faca din SRI "o institutie independenta politic", acest lucru fiind "un castig enorm pentru democratia romaneasca".

"Daca voi fi validat, voi mentine institutia in afara oricarei ingerinte politice si oricarui amestec politic", a sustinut Hellvig.

De asemenea, acesta a subliniat ca o prioritate a mandatului sau va fi parteneriatul cu Statele Unite.

"SRI va ramane intr-un parteneriat strategic cu SUA si cu tarile din clubul de la Berna", a subliniat viitorul director SRI.

In opinia sa, exista doi "piloni fundamentali pentru activitatea SRI: dezvoltarea capacitatii de aparare si siguranta nationala, si combaterea coruptiei", iar acestor teme trebuie sa li se acorde "atentie deosebita".

Eduard Hellvig a spus ca sub conducerea sa, daca va fi votat de Parlament, "SRI va sta la dispozitia beneficiarilor cu tot ceea ce produce".

"Evaziunea fiscala e un fenomen care din pacate ramane mare, undeva la 18%. Sper ca vom avea capacitatea, prin preventie, sa reducem nivelul", a mai declarat acesta.

Eduard Hellvig a mai subliniat ca "SRI isi va respecta angajamentele de colaborare institutionala cu DNA".

Un alt lucru considerat "esential" de europarlamentarul nominalizat la sefia SRI este "contracararea riscurilor de tip terorist".

"Traim cea mai mare criza de dupa 1989. Ucraina si neoimperialismul rus ne pune in situatia in care trebuie sa fim atenti. La nivel de lupta antiterorista, stim ce se intampla in Irak, Siria, nordul Africii. E important sa gasim toate metodele prin care sa aparam cetatenii Romaniei", a mai adaugat acesta.

O alta tema abordata de Hellvig a fost "contracararea amenintarii cibernetice".

"Internetul a devenit o arma in mana tuturor care au acest instrument la dispozitie. Trebuie sa facem cat mai mult incat sa avem siguranta ca sistemele IT din Romania sunt protejate", a completat acesta.

Pe de alta parte, Eduard Hellvig a subliniat ca "e foarte important ca un ministru, un decident in statul roman, sa aiba cele mai bune informatii in legatura cu promovarea oamenilor pe functii", trimitere la numirea Alinei Bica la sefia DIICOT.

De asemenea, acesta a subliniat ca trebuie "imbunatatita cooperarea intre SRI si celelalte institutii ale statului roman".

"SRI are un departament de analize si oameni extrem de bine pregatiti, dar e necesara o aprofundare la nivelul dezbaterii, cu mediul academic, universitati, pentru cea mai buna expertiza", a mai declarat Hellvig.

Europarlamentarul a subliniat si faptul ca isi doreste o "relatie cat mai puternica" a SRI cu comisia de control din Parlament.

"Marea obsesie a civililor in relatia cu asemena institutii este de a putea vedea ce se intampla in institutie. E in interesul SRI sa aiba o relatie cat mai buna cu comisia de control, o comisie puternica si respectata", a mai declarat el.

Eduard Hellvig, unda verde pentru sefia SRI de la comisie

Comisia privind exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI a dat, marti, aviz favorabil propunerii ca Eduard Hellvig sa fie numit in functia de director al Serviciului Roman de Informatii, fiind inregistrate 7 voturi "pentru" si unul "impotriva".

Presedintele comisiei de control SRI, Georgian Pop (foto stanga), a explicat de ce audierea lui Eduard Hellvig a avut loc cu usile inchise.

"Prin legislatia care ne reglemeneteaza activitatea se spune explicit: lucrarile comisiei sunt secrete, adica clasificate. Doar anumite concluzii pot fi transmise in spatiul public, ceea ce am si facut", a declarat Georgian Pop (PSD).

Intrebat de jurnalisti ce prevede legea SRI, dupa cati ani pot fi desecretizate documentele, Eduard Hellvig a raspuns: "40 de ani".

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Eduard Hellvig audiat comisie SRI, #Hellvig director SRI , #SRI