Eduard Hellvig, o solutie abila (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 20 Februarie 2015, ora 12:09
12720 citiri
Eduard Hellvig, o solutie abila (Opinii)
Foto: site oficial Eduard Hellvig

Desemnarea lui Eduard Hellvig pentru sefia SRI nu mi se pare o reala surpriza. Si nu numai pentru ca varianta a fost indelung speculata in presa, dl Hellvig fiind considerat mereu unul dintre favoriti.

Nu e surprinzatoare si pentru ca, de fapt, dl Hellvig intra foarte bine in profilul dlui Maior. Culmea, exista chiar si o oarecare asemanare fizica intre cei doi. Este un politician discret, rezervat, cu un profil politic nu foarte apasat si care nu starneste pasiuni de niciun fel. Deloc polarizant.

Pozitiile formulate recent de domnia sa in chestiuni de securitate nationala mi se par principial corecte. Orientare euroatlantica clara si neechivoca, cu mentiunea ca axa Bucuresti - Washington ar urma sa treaca, in viziunea domniei sale, prin Berlin nu prin Londra, dar si o atitudine foarte radicala fata de Rusia si ceea ce numeste "neo-imperialismul rusesc".

S-a pronutat pentru institutii puternice sub control democratic si, imediat dupa anuntul desemnarii, a anuntat ca apreciaza "esentiale doua coordonate de actiune: combaterea coruptiei si dezvoltarea capacitatilor de aparare a sigurantei nationale".

E deocamdata desigur schematic. Eu astept sa vad cum abordeaza dl Hellvig chestiunea fierbinte a legilor Big Brother, de exemplu. Sau cum clarifica bomba lasata de George Maior in ultimul interviu inainte de demisie in chestiunea ofiterilor acoperiti din presa, alt exemplu.

Pe de alta parte, realist vorbind, mi-e foarte greu, daca nu chiar imposibil, sa cred ca in actualul context regional, mai ales, si avand in vedere rolul extrem de important al SRI pe acest flanc al Aliantei, desemnarea unui nou director putea fi facuta fara acordul partenerilor din NATO. Si cred ca si acesta este unul dintre motivele pentru care sefii de partide chemati la Cotroceni pentru instiintare asupra propunerii, inclusiv dl Ponta de-abia revenit din SUA, nu au opus rezistenta.

Nu ma astept sa existe rezistenta nici in Parlament, nu doar pentru ca dl Hellvig nu starneste mari adversitati, nu pentru ca dl Ioahnnis ar avea deja majoritate, ci pentru ca este o chestiune care cred ca depaseste decizia strict romaneasca avand in vedere implicatiile majore asupra NATO.

Si cred ca inclusiv pentru NATO era important ca situatia oarecum fragilizata a SRI, in urma scandalurilor de presa din ultima vreme declansate de Elena Udrea, sa fie rezolvata fara alte tensiuni. De aceea, cred ca si dl Iohannis a trecut la actiune desi, cronologic, SIE este de mai multa vreme fara director civil, deci ar fi fost teoretic primul la rand pentru o numire.

Mai e un aspect important. In ecuatia unui serviciu secret sigur ca seful civil este foarte important. Dar cel putin la fel de important este seful partii operative. Iar Klaus Iohannis a simtit nevoia sa clarifice faptul ca nu are nici cea mai mica intentie sa-l schimbe din functie pe generalul Coldea. L-a retras doar din prima linie mediatica, a asezat o interfata pentru comunicare publica si politica, in rest, lucrurile raman stabile in coordonatele esentiale.

Foarte interesant, atacul Elenei Udrea si al lui Traian Basescu impotriva numirii dlui Hellvig a venit abia dupa ce Klaus Iohannis s-a pronuntat transant la Digi 24 asupra mentinerii generalului Coldea.

Atunci si-au adus cei doi aminte ca Eduard Hellvig a fost si prin PC.

Este adevarat. Dar a-l numi dupa 8 ani de la plecarea de acolo omul lui Voiculescu mi se pare totusi o exagerare. Dna Udrea l-a facut pe Piedone sef de campanie al PDL - UNPR pe Bucuresti luandu-l direct de sub aripa lui Dan Voiculescu (unde s-a si intors urgent lasand-o balta) fara nici cea mai mica problema.

Problema dnei Udrea nu cred ca este dl Hellvig, ci faptul ca nu l-a clintit pe generalul Coldea. O mare infrangere, ce-i drept, dar una la care se putea astepta.

Una peste alta, alegerea lui Eduard Hellvig nu mi se pare nici stralucitoare, nici catastrofala, ci una abila pentru o reintrare rapida in normalitate si stingerea unei tensiuni, intr-un context regional foarte greu.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Eduard Hellvig SRI, #Ioahnnis SRI, #Basescu Udrea Hellvig , #SRI