Directorul SRI, discutii cu seful spionajului britanic

Marti, 23 Iunie 2015, ora 19:49
3782 citiri
Directorul SRI, discutii cu seful spionajului britanic
Foto: Hepta.ro

Seful Serviciului Secret de Informatii al Marii Britanii, Alex Younger, care se afla in Romania si a fost primit, marti, la Cotroceni, de presedintele Klaus Iohannis, a avut o intalnire si cu directorul SRI, Eduard Hellvig, cu care a discutat, printre altele, despre combaterea terorismului.

Purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii (SRI), Sorin Sava, a afirmat ca intalnirea "s-a desfasurat la cel mai inalt nivel si a avut ca scop intarirea cooperarii intre cele doua servicii".

Iohannis, intalnire cu seful spionajului britanic

"Aceasta intalnire, care s-a desfasurat la cel mai inalt nivel cu partenerul britanic, a avut ca scop intarirea cooperarii intre cele doua servicii, iar la nivelul conducerii, al directorilor celor doua servicii, s-a exprimat satisfactia fata de nivelul inalt al cooperarii intre cele doua institutii in domenii de interes reciproc. Dupa cum se stie, in acest moment agenda serviciilor este ocupata cu combaterea terorismului, cu securitatea cibernetica, contraproliferarea armelor, contracararea actiunilor de spionaj, dar si instruirea personalului celor doua institutii", a declarat purtatorul de cuvant al SRI.

El a mai spus ca cei doi directori ai serviciilor de informatii au evaluat perspectivele evolutiilor viitoare ale acestui parteneriat bilateral, convenind sa acorde un loc aparte combaterii terorismului.

Seful Serviciului Secret de Informatii al Marii Britanii, Alex Younger, a fost primit, marti, la Palatul Cotroceni, de catre presedintele Klaus Iohannis.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, discutiile au vizat componenta de securitate a parteneriatului strategic dintre cele doua tari, "fiind exprimata aprecierea deosebita pentru substanta relatiei de cooperare dintre comunitatea de informatii din Romania si cea din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord".

De asemenea, presedintele Iohannis si seful Serviciului Secret de Informatii al Marii Britanii au discutat despre situatia de securitate regionala, "fiind subliniat interesul deosebit pe care ambele tari il acorda stabilitatii regiunii Marii Negre, precum si buna cooperare dintre serviciile de informatii romane si britanice in combaterea terorismului, amenintarilor transfrontaliere si provocarilor specifice razboiului hibrid".

Alex Younger, fost militar, a fost instalat la conducerea Serviciului de Informatii Externe al Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord - MI6 in noiembrie 2014. Younger, in varsta de 51 de ani, a intrat in serviciul de informatii externe al Majestatii Sale in 1991.

Alex Younger a preluat conducerea MI6 de la John Sawers, fost diplomat.

In 30 ianuarie 2014, John Sawers a fost primit la Palatul Cotroceni de presedintele de atunci Traian Basescu. Administratia Prezidentiala transmitea, intr-un comunicat de presa, ca Traian Basescu si John Sawers au discutat despre cooperarea dintre institutiile de securitate romanesti si britanice in combaterea terorismului, a terorismului informatic si a altor forme de activitati ilegale indreptate impotriva cetatenilor si a statelor membre ale Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

John Sawers s-a intalnit atunci si cu George Maior, directorul de la acea vreme al SRI.

Eduard Hellvig a fost investit la conducerea SRI la inceputul lunii martie a acestui an.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Hellvig intalnire Mi5, #Hellving servicii secrete britanice , #SRI