Ministrul Novak, acuzat că primește ilegal rentă viageră. Ce obligație avea în calitate de sportiv

Marti, 14 Martie 2023, ora 09:42
2940 citiri
Ministrul Novak, acuzat că primește ilegal rentă viageră. Ce obligație avea în calitate de sportiv
Eduard Novak

Sindicatul Naţional Sport şi Tineret (SNST) susţine că ministrul Sportului, Eduard Novak, nu a renunţat la renta lunară, deşi şi-a anunţat revenirea în activitate.

Potrivit sursei citate, deşi ministrul Novak a anunţat public că începând cu luna ianuarie 2023 şi-a reluat activitatea sportivă de performanţă, acesta “a uitat” să informeze Ministerul Sportului despre revenirea sa în activitate şi primeşte în continuare renta viageră.

SNST notează că, legal, sportivul Novak avea obligaţia de a notifica ministerul cu privire la întoarcerea sa în activitate. Conform art. 64 alin. (10) din Legea nr. 69/2000, în perioada revenirii în activitate ca sportiv activ, plata rentei viagere se suspendă.

"Sportivul Novak Carol-Eduard primeşte în continuare rentă viageră, cu toate că şi-a reluat pregătirea sportivă. De fapt, ministrul sportului nu a avut niciodată intenţia reală de a se retrage din activitatea sportivă, a vizat doar încasarea banilor, iar acum este în pregătire sportivă, dar primeşte şi renta acordată celor care au ieşit din sport. În timp ce Sportul din România se zbate în sărăcie, bugetele acordate fiind mai mici ca niciodată, ministrul încasează salariile şi rentele lunare şi este tot timpul în pregătire sportivă. Aşadar, în această perioadă în care nouă ni se spune că nu sunt bani pentru nimic, numitul Novak Eduard îşi încasează în continuare renta viageră lunară de 16.635 de lei, deşi a revenit în activitatea sportivă. Novak este mai mult absent de la birou, fiind foarte mult timp plecat, ocupat cu propria pregătire sportivă. Obiectivele personale anunţate: Campionatul Mondial 2023 Glasgow şi Jocurile Paralimpice Paris 2024.

La Ministerul Sportului, activitatea de ministru este trecută în plan secundar în favoarea pregătirii sportive. Soluţiile la problemele din Sport sunt amânate şi, fără ca salariu de ministru să-i fie afectat, Eduard Novak este tot mai mult plecat în pregătiri şi postează public poze din cantonamente, sfidând subordonaţii care sunt la muncă, dar şi sportivii cărora le arată condiţiile extraordinare de pregătire de care beneficiază el.

Aceeaşi diferenţă de tratament a fost şi în cazul antrenorilor şi salariaţilor din subordinea Ministerului Sportului. Eduard Novak a cerut pensionarea forţată a tuturor celor care au atins vârsta, le-a interzis să mai rămână în activitate, chiar dacă aceştia îşi doreau să muncească în continuare. Asta în timp ce pe tatăl său îl regăsim în topul premierilor, Novak Karoly a intrat pe primul loc pe statul de premiere de la Ministerul Sportului, la vârsta de 72 de ani.Pe surse, aflăm că tatăl nu a avut nicio contribuţie la obţinerea rezultatului şi nu a fost nominalizat de FRC pentru premiere, această premiere fiind aranjată cu şefa Comitetului Naţional Paralimpic, care de asemenea, s-a autopropus şi a încasat suma de 62.363 lei, fiind trecută pe Statul de premiere ca antrenor/profesor, deşi nu are această calitate.

Eduard Novak a vizat tot timpul o nouă premiere pentru Jocurile Paralimpice, dar a decis să fenteze Statul Român cu o rentă viageră. A luat banii lună-de-lună, dar a rămas în activitate / pregătire sportivă permanent. Deşi s-a reîntors în activitate, a anunţat obiectivele personale: Campionatul Mondial 2023, de la Glasgow şi Jocurile Paralimpice Paris 2024, Novak a uitat să notifice ministerul pentru a renunţa la rentă", se arată în comunicatul SNST.

Astfel, SNST anunţă că solicită intervenţia Parlamentului pentru "stabilirea ilegalităţilor de la Ministerul Sportului".

"În baza atribuţiilor stabilite de Legea nr.94/1992, Comisia pentru Tineret şi Sport a Senatului şi Comisia pentru Tineret şi Sport din cadrul Camerei Deputaţilor trebuie să ceară un control al Curţii de conturi pentru a verifica procedurile şi neregulile cu privire la premierile acordate şi recuperarea prejudiciilor aduse bugetului Sportului.Legal şi moral ar fi fost ca sportivul Novak Carol-Eduard, conştient fiind de faptul că deţine o funcţie publică prin care a dobândit rol decizional în aprobarea şi acordarea rentelor viagere, să fi aşteptat până la finalizarea mandatului de ministru al sportului şi abia ulterior acestui moment să depună o cerere de acordare a rentei viagere, pentru a evita să intre într-un conflict de interese cu funcţia ocupată, tocmai prin faptul că şi-a aprobat propria cerere pentru rentă viageră, în cuantum maxim, precum şi premierea sa şi a tatălui său", notează SNST.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Eduard Novak, #renta viagera, #ministru, #sportiv , #stiri din sport