Cea mai mare editură rusă de manuale, obligată să şteargă din cărțile şcolare pasaje despre Ucraina considerate ”nepotrivite”

Duminica, 24 Aprilie 2022, ora 14:38 4070 citiri
Soldații ruși trimiși în Ucraina comit abuzuri înfiorătoare FOTO Hepta

Conducerea editurii ruse Prosveşcenie, care publică manuale şcolare, a organizat o reuniune în care le-a cerut angajaţilor să scoată din manualele de istorie lucruri considerate ”nepotrivite” despre Ucraina, după ce a exercitat presiuni tot mai mari asupra acestora, în urma invaziei Ucranei, dezvăluie publicaţia Mediazona, blocată de Kremlin, scrie Le Figaro.

Această nouă regulă antrenează o autocenzură, au declarat, sub protecţia anonimatului, angajaţi ai editurii.

Încă de la începutul invaziei Ucrainei, ei au fost îndemnaţi să reducă la minimum evocările Ucrainei, un lucru pe care autorii şi editorii au început să-l facă încă de la prima invazie a Ucrainei, în 2014.

Acestora li s-a recomandat deja să scoată steagul ucrainean din pasaje în care se evocă heraldica steagurilor naţionale.

Unii editori încearcă să găsească formule prin care să desemneze Ucraina, fără să o numească în mod explicit atunci când se află în centrul unui eveniment istoric, însă unele pasaje sunt şterse pur şi simplu de către superiorii lor.

”Este deosebit de problematic să editezi un manual care nu furnizează pur şi simplu nicio informaţie despre o ţară”, deplânge un salariat de la editură.

”Un copil poate creşte fără să ştie nimic despre această ţară şi va fi mult mai susceptibil să creadă ceea ce se spune la televiziune”, avertizează el.

Asupra editurii Prosveşcenie se exercită presiuni atât de mari pentru că este cea mai importantă editură de manuale din Rusia.

Ea primeşte 80% dintre fondurile dedicate achiziţionării de manuale şcolare de la statul rus.

Redactarea impusă nu se opreşte însă doar la Ucraina.

După ce Moscova a catalogat drept ”extremiste” unele reţele de socializare americane, ca Facebook sau Instagram, editorii sunt obligaţi să se asigure că acestea nu sunt menţionate în lucrări, lucru valabil şi pentru Meta.

Salariaţii editurii au fost avertizaţi că orice luare de poziţie online împotriva războiului din Ucrana poate conduce la concedierea lor.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News