Cele 3 reguli de aur privind bugetul care te vor ajuta să economisești în vremuri de criză

Joi, 03 Noiembrie 2022, ora 23:30
5262 citiri
Cele 3 reguli de aur privind bugetul care te vor ajuta să economisești în vremuri de criză
Românii economisesc bani tot mai greu în contextul economic actual FOTO Unsplash

Inflația galopantă și prețurile tot mai mari la combustibil, alimente și utilități pun piedici serioase încercărilor românilor de a pune bani de-o parte. Sumele abia ajung pentru traiul de zi cu zi, iar previziunile economice nu sunt printre cele mai blânde.

Există trei reguli principale când vine vorba de gestionarea bugetului care vă pot ajuta să economisiți bani lunar, potrivit johnhancock.com.

Regula 50/30/20

Regula 50/30/20 este un plan simplificat pentru oricine dorește să cheltuiască și să economisească în mod responsabil. Această regulă presupune să gestionați veniturile astfel:

  • 50% pentru nevoi - costuri locuință, hrană, utiltăți, transport, asigurări, îngrijire copii etc.
  • 30% pentru dorințe - călătorii, abonamente la sală, mese în oraș etc.
  • 20% pentru economii - inclusiv achitarea datoriilor, contribuții la pensie, un fond de urgență etc.

Urmând această regulă simplă, vă veți asigura că ați acoperit prima dată cheltuielile esențiale, că alocați resurse financiare și pentru distracție și timp liber, dar că puneți lunar o sumă de-o parte și pentru economii.

Regula 80/20

Dacă credeți că s-ar putea să vă descurcați mai bine urmând un plan și mai simplu, luați în considerare regula 80/20 ca o altă opțiune. Este o versiune mai puțin complexă a regulii 50/30/20.

Acest buget vă recomandă să vă rezervați 20% din venit pentru economii și să folosiți restul de 80% atât pentru necesități, cât și pentru dorințe și plăceri.

Anumiți oameni preferă această defalcare deoarece nu au trasat linii clare între dorințe și nevoi. Până la urmă, linia dintre aceste două categorii este fină și poate varia de la caz la caz. De exemplu, o haină nouă poate fi văzută atât drept o nevoie, cât și drept o dorință.

Deci, cu regula 80/20, nu trebuie să urmăriți categoriile de cheltuieli la fel de atent. O variantă mai ușoară ar fi să virați automat 20% din venitul lunar într-un cont de economii, astfel încât să nu vă tenteze.

Regula 50/15/5

Dacă vă aflați într-o etapă a vieții în care aveți mai multe obiective financiare - poate economisiți pentru pensie și educația copiilor, dar vă gândiți și la o mașină nouă - ați putea prefera regula 50/15/5.

Acest model presupune să alocați 50% din venitul dumneavoastră pentru cheltuielile esențiale, 15% pentru economii și 5% pentru un fond de urgență.

Acest plan vă permite să vă satisfaceți nevoile imediate și să vă planificați viitorul înainte de a cheltui pentru orice altceva.

După cum ați observat, aceste cifre nu se adună până la 100%. Restul procentului de 30% va fi cheltuit lunar în funcție de circumstanțele care apar și de cum crede fiecare persoană de cuviință. Puteți aloca suma pentru acea mașină nouă pe care o doriți, pentru o vacanță, sau orice altceva considerați la momentul respectiv.

Stabilirea unui buget vă ajută să vă atingeți obiectivele financare, iar fiecare dintre aceste reguli este un cadru grozav pentru a începe. Alegeți-l pe cel care vi se potrivește cel mai bine și nu uitați că, când vine vorba de buget, consecvența este cheia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#economisire bani buget, #economisire bani lunar, #reguli buget , #economii