Zona euro primeste in continuare ajutor, dar BCE nu mai e la fel de darnica

Joi, 08 Decembrie 2016, ora 17:00
1974 citiri
Zona euro primeste in continuare ajutor, dar BCE nu mai e la fel de darnica
Foto: Arhiva Ziare.com

Zona euro primeste in continuare ajutor din partea Bancii Centrale Europene (BCE), care a decis sa extinda masurile neconventionale pana la finalul anului viitor. Insa nu va mai fi la fel de darnica ca pana acum.

Decizia a fost asteptata de statele membre ale uniunii monetare, caci actualul program de relaxare cantitativa (QE) se termina in martie 2017, potrivit The Guardian.

Acesta presupune achizitia de catre BCE de obligatiuni guvernamentale, cu scopul de a injecta lichiditati pe piata europeana si de a mentine la un nivel scazut dobanzile cu care se imprumuta tarile din zona euro.

Astfel, joi, BCE a transmis ca va continua sa cumpere pana la sfarsitul lunii martie 2017 obligatiuni guvernamentale in valoare de 80 de miliarde de euro pe luna, ca si pana acum, insa din aprilie pana la finalul anului viitor suma se va reduce la 60 de miliarde de euro.

De asemenea, dobanda de refinantare a fost mentinuta la zero la suta, iar dobanda la depozit a ramas la -0,4%, iin timp ce dobanda marginala a fost stabilita la 0,25%.

O noua criza in zona euro?

Prin mentinerea dobanzilor in teritoriul negativ si tiparirea de bani pentru a cumpara active, BCE spera sa relanseze inflatia si cresterea economica in zona euro. Insa ramane de vazut daca aceste masuri vor fi suficiente pentru a preintampina o noua criza in regiune.

Decizia institutiei conduse de Mario Draghi vine in contextul in care Italia a respins la referendum reformele sustinute de premierul Matteo Renzi, fapt care a dus la demisia acestuia.

In consecinta, ramane de vazut ce se va intampla pe scena politica de la Roma, caci de deciziile politicienilor depinde si soarta bancilor italiene, care se afla intr-o stare foarte proasta.

Ba mai mult, unii analisti se tem de un scenariu negru in tara peninsulara, care ar avea un efect de domino pe tot continentul.

Totusi, in cadrul unei conferinte de presa, Mario Draghi a spus ca nu crede ca se va declansa o noua criza in zona euro anul viitor. "Diverse tari au diverse probleme, insa trebuie sa ne axam pe stabilitate, iar orice dificultati pot fi tinute in frau", a spus seful BCE.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#BCE zona euro , #zona euro