Zona euro, in recesiune si in primul trimestru. Cum ne afecteaza?

Sambata, 30 Martie 2013, ora 09:52
2524 citiri
Zona euro, in recesiune si in primul trimestru. Cum ne afecteaza?

Economia zonei euro va continua sa se deprecieze pentru al saselea trimestru la rand, in cele trei luni incheiate in martie 2013, lucru ce va avea efecte directe si indirecte si asupra Romaniei.

Datele oficiale privind primul trimestru vor fi publicate abia pe 15 mai, insa indicele Eurocoin, realizat de Centrul pentru Cercetarea Politicii Economice si Banca Nationala a Italiei, care a aratat intotdeauna corect trendul economic, a semnalat o contractie pentru ianuarie, februarie si martie.

Anterior, indicele aratase o scadere economica in trimestrul patru, fapt confirmat cand au fost publicate datele oficiale, care au aratat o scadere de 0,6 procente.

Scaderea economica vine pe fondul reducerii cheltuielilor guvernamentale si majorarii taxelor si impozitelor, in vederea scaderii deficitelor bugetare, relateaza Wall Street Journal.

Somaj ridicat si scaderea importurilor

Primul efect direct al continuarii recesiunii din zona euro va fi o crestere a ratei somajului. Aceasta deja a ajuns in ianuarie la 11,9%, in crestere de la 11,8%, cat era in decembrie 2012, potrivit Eurostat.

Declinul productiei va face si mai grea sarcina guvernelor de a atinge tintele de reducere a deficitului, deoarece determina o scadere a veniturilor din taxe si impozite.

Toate acestea au un efect indirect si asupra tarilor europene din afara zonei euro, in principal a celor de la periferia uniunii, cum este si Romania, respectiv scaderea cererii pentru produsele si serviciile exportate. Din aceasta cauza, ne putem astepta la incetinirea cresterii economice si din Romania.

Intr-un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), se estimeaza ca economiile Frantei si Italiei, pe locul doi si trei in zona euro, s-au contractat in primul trimestru.

Datele publicate de institutul de statistica din Franta arata o scadere dramatica neasteptata a cheltuielilor de consum, in februarie, francezii cheltuind mult mai putin pe haine si incaltaminte.

Pentru al doilea trimestru, economistii OCDE se asteapta ca in cele doua tari sa se mentina tendinta de scadere economica.

Pe de alta parte, economia Germaniei ar fi crescut puternic in primele trei luni din acest an si va continua sa se dezvolte si in perioada aprilie - iunie.

In acest context, OCDE a cerut Bancii Centrale Europene sa furnizeze si mai mult ajutor financiar pentru stimularea economiei zona euro. De cealalta parte, oficialii BCE au precizat ca nu sunt de parere ca o scadere a ratei dobanzii de politica monetara ar conduce la imbunatatirea economiei si au indicat ca nu vor lua in considerare politici alternative.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#scadere economica zona euro, #recesiune zona euro, #recesiune zona euro efecte Romania , #recesiune
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Par sa se adevereasca previziunile celor care spuneau ca 2013 va fi