Vosganian: Guvernul are un optimism moderat, cu investitor dispus sa preia Oltchim, dar si Arpechim

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 22:52
2192 citiri
Vosganian: Guvernul are un optimism moderat, cu investitor dispus sa preia Oltchim, dar si Arpechim
Foto: Arhiva

Guvernul are o "formula de un optimism moderat" care ia in calcul gasirea unui investitor dispus sa preia atat Oltchim (OLT), cat si Arpechim, dar acesta trebuie sa aiba capacitatea de retehnologizare a combinatului, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

"Mi-e foarte greu sa cred ca, in formula actuala, Arpechim ar putea sa beneficieze de o investitie majora de retehnologizare - ma refer la situatia actuala fara privatizare - dar imi manifest speranta ca un posibil investitor ar putea sa faca piroliza de la Arpechim sa functioneze", a declarat ministrul.

Totodata, Vosganian a precizat faptul ca Guvernul are in vedere gasirea unei solutii integrate pentru Oltchim si Arpechim.

"Formula noastra de un optimism moderat este aceea de a gasi un investitor care sa preia o formula integrata a Oltchim cu platforma Arpechim. Conteaza si profilul investitorului respectiv, daca el dispune sau are mijloace sa atraga materie prima, care este un reziduu de la rafinare, si din alte parti decat din cele traditionale ale Oltchim. Eu manifest speranta ca Arpechim care este, de asemenea, o instalatie functionabila sa fie reintegrata.

Probabil ca cei care au cumparat Arpechim, e un fel de a spune 'au cumparat' pentru ca l-au luat aproape pe degeaba de la OMV Petrom, n-au evaluat corect efortul de retehnologizare si Oltchim a fost incapabil sa-o faca sa functioneze desi a cheltuit 106 milioane de euro in acest scop", a declarat Vosganian.

El a aratat ca in aceasta saptamana a avut o intalnire cu grupul parlamentar si cu administratia locala din Valcea, la care au fost invitati si reprezentantii Executivului, administratorii judiciari si liderii sindicali, iar saptamana viitoare se va intalni cu reprezentantii similari ai acestora, din Arges, pentru discutii pe aceasta tema.

Arpechim este principalul furnizor de materii prime pentru combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea, aflat in insolventa.

OMV Petrom a anuntat de mai multi ani ca rafinaria Arpechim nu face parte din activitatea de baza a companiei si ca vrea sa vanda unitatea.

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a afirmat joi, intr-o conferinta de presa, ca rafinaria Aropechim va fi demolata, daca nu va putea fi vanduta.

Ministrul Economiei a declarat insa atunci ca OMV Petrom nu va demola Arpechim Pitesti, asa cum a anuntat joi conducerea companiei petroliere, ci va sta "la dispozitia" Guvernului in masura in care statul va gasi o solutie de integrare a rafinariei cu combinatul chimic Oltchim.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Vosganian Oltchim Arpechim, #privatizare Oltchim, #preluare Arpechim , #privatizare