Vor produce gazele de sist un miracol in Europa? - studiu

Joi, 13 Februarie 2014, ora 22:30
3291 citiri
Vor produce gazele de sist un miracol in Europa? - studiu
Foto: Entrepreneur.com

Gazele si petrolul de sist au adus beneficii limitate economiei americane, iar avantajele vor fi chiar mai mici in cazul Europei, potrivit unei analize realizate de un institut de cercetare din Franta.

In SUA, "revolutia" gazelor de sist a avut un impact benefic doar asupra economiilor locale, ale unor state precum Dakota de Nord si Virginia de Vest, si asupra companiilor din industria gazelor, in timp ce contributiile la cresterea macroeconomica au fost foarte reduse, sustin autorii studiului realizat de Institutul pentru Relatii Internationale si Dezvoltare Durabila, citat de AFP.

De asemenea, este putin probabil ca reducerea puternica a pretului gazelor de care au beneficiat consumatorii sa poata fi sustinuta, iar SUA vor continua sa importe titei, se arata in analiza.

Pe ce tara au pus ochii greii din industria gazelor de sist: Aici va avea loc urmatoarea "revolutie"

In ceea ce priveste Europa, avand in vedere restrictiile de natura geologica, consideratiile de mediu privind explorarea si procesul lung si costisitor prin care se ajunge la rezultatele explorarilor, aportul va fi mai redus.

"Este adesea trecut cu vederea faptul ca revolutia gazelor de sist din SUA a avut loc dupa mai multe decenii de explorare geologica. Intre 2000 si 2010, SUA au forat peste 17 mii de sonde, cu o medie de 130 de sonde pe luna. Uniunea Europeana se afla intr-o faza incipienta, cu aproximativ 50 de sonde instalate pana acum", se mentioneaza in studiul citat.

De abia la nivelul anilor 2030-2035, EU ar putea obtine din resursele de sist intre 3 pana la 10 procente din necesarul de energie estimat, potrivit IDDRI.

Prin urmare, gazele de sist nu ar trebui sa fie considerate o solutie in UE, recomanda autorii studiului.

"UE are nevoie de o strategie holista care sa combine eficienta energetica, inovatia ecologica, sursele de energie cu emisii scazute de CO2 si o piata interna mai puternica si mai integrata", se mai arata in raport.

Gazele de sist ar putea avea rol complementar la aceasta strategie, ajutand in special acele state membre care sunt in prezent dependente intr-o mare masura de carbune sau de gazul rusesc.

Comisia Europeana a dat unda verde gazelor de sist

Victoria lui Cameron si a greilor din industria gazelor de sist: Ce a decis Comisia Europeana

Comisia Europeana a adoptat luna trecuta o recomandare care cuprinde principii minime legate riscurile de mediu si sanatate, renuntand la elaborarea unei legislatii stricte pentru reglementarea explorarii gazelor de sist, in urma presiunilor facute de Marea Britanie si Franta. Cele doua tari incearca sa reproduca in propriile teritorii modelul american.

Gazele de sist: Polonia dezamageste, greii din industrie se retrag

In ceea ce priveste Polonia, principalele companii din industrie care au obtinut licente de explorare a gazelor de sist - Exxon Mobil, Marathon Oil si Eni, au decis sa renunte la proiectele avute in vedere in aceasta tara, dupa ce au constatat ca productia nu este suficienta pentru a fi viabila din punct de vedere economic. De asemenea, investitorii au fost descurajati de cadrul legislativ nefavorabil.

Recent, premierul Poloniei, Donald Tusk, a anuntat ca Executivul va aproba in curand un proiect de lege care sa simplifice legislatia in acest domeniu.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#gaze sist Europa, #fracturare hidraulica Europa, #gaze sist SUA , #gaze de sist