Viitorul zonei euro, la tribunal: Germania poate da semnalul de sfarsit

Luni, 10 Iunie 2013, ora 19:46
5221 citiri
Viitorul zonei euro, la tribunal: Germania poate da semnalul de sfarsit
Foto: AP

Curtea Constitutionala a Germaniei analizeaza, in aceasta saptamana, compatibilitatea dintre masurile controversate prin care Banca Centrala Europeana a restaurat calmul in zona euro, si Germania, acesta fiind inceputul unui proces care s-ar putea dovedi decisiv pentru existenta monedei unice, potrivit unor oficiali.

Conform judecatorilor germani, BCE si-a depasit atributiile prevazute in mandat lansand programulul prin care institutia s-a angajat sa achizitioneze obligatiunile natiunilor din regiune aflate in dificultate, pentru a preveni cresterea costurilor de finantare ale acestora.

Audierile care vor avea loc marti si miercuri ii aduc fata in fata pe vicepresedintele BCE, Joerg Asmussen, si pe criticii institutiei, inclusiv Bundesbank-ul, banca centrala a Germaniei, prin Jens Weidmann, presedintele acesteia, noteaza Wall Street Journal.

Weidmann a criticat intens programul BCE, care ar implica importante riscuri inflationiste si de natura fiscala.

Curtea Constitutionala va trebui sa decida daca parlamentul german isi exercita in continuare controlul asupra expunerii tarii la riscurile financiare create de operatiunile de salvare din zona euro.

Oponentii politicilor presedintelui BCE, Mario Draghi, un grup divers de politicieni germani, avocati si cetateni, in total peste 37.000 de oameni, sustin ca BCE creeaza riscuri pentru contribuabilii germani pe care alesii lor nu le pot controla.

Desi o decizie nu este asteptata mai devreme de alegerile germane din septembrie, modul in care se vor desfasura audierile din aceasta saptamana poate indica directia in care se va finaliza procesul.

Riscurile deciziei Curtii germane

Jurisdictia Curtii germane nu se intinde si asupra BCE, astfel incat nu poate interveni in activitatea sa, dar in cazul in care va decide ca practicile institutiei din zona euro sunt incompatibile cu Constitutia germana, situatia s-ar putea complica pentru cancelarul Angela Merkel, care sprijina programul BCE in pofida criticilor Bundesbank.

Draghi declara, anul trecut, ca BCE va face orice este necesar pentru a a preveni un colaps financiar in zona euro, acesta fiind considerat momentul de turnura in criza datoriilor din zona regiune.

BCE nu a fost nevoita sa foloseasca pana acum programul prin care poate face achizitii nelimitate de obligatiuni suverane, simpla existenta a acestuia fiind suficienta pentru a convinge investitorii de siguranta obligatiunilor unor natiuni din zona euro precum Spania si Italia.

Prin urmare, daca acesta va fi contestat, stabilitatea financiara obtinuta astfel este amenintata, in special in contextul in care blocul economic experimenteaza cea mai lunga recesiune din istoria sa.

In actiuni similare din timpul crizei, instanta germana a stabilit ca masurile adoptate de liderii europeni pentru a face fata crizei, inclusiv crearea fondurile de salvare de catre guvernele europene, sunt compatibile cu Constitutia Germaniei, insa judecatorii au cerut ca parlamentul tarii sa aiba un cuvant mai puternic in decizii care influenteaza contribuabilii germani.

Parerile analistilor cu privire la decizia Curtii Constitutionale sunt impartite, mergand de la aprobarea masurilor BCE sau cel mult impunerea unor restrictii minore, pana la iesirea Germaniei din zona euro.

"Atat timp cat BCE actioneaza in afara atributiilor sale, iar aceasta incalcare este prelungita si grava, curtea trebuie sa decida daca Germania poate ramane membra a uniunii monetare din punct de vedere constitutional", a afirmat Udo di Fabio, fost expert al Curtii Constitutionale in privinta euro, conform The Telegraph.

"Atunci Curtea trebuie, in cele mai extreme cazuri sa decida" ca Germania "nu mai are voie" sa faca parte din uniunea monetara, a adaugat el, potrivit Der Spiegel. Iar acesta poate fi semnalul pentru finalul zonei euro, a concluzionat Di Fabio.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Curte Constitutionala zona euro, #zona euro Germania , #zona euro