Autoritățile din Cluj Napoca anunță că în 2026 în oraș se va circula cu metroul. Finanțare de 350 de milioane de euro prin PNRR

Vineri, 06 August 2021, ora 17:56
2705 citiri
Autoritățile din Cluj Napoca anunță că în 2026 în oraș se va circula cu metroul. Finanțare de 350 de milioane de euro prin PNRR
Metroul a primit în PNRR o finanțare de 350 de milioane de euro FOTO arhiva ziare.com

Viceprimarul Dan Tarcea este optimist că o parte din proiectul metroului clujean va fi finalizată până în 2026.

Metroul a primit în PNRR o finanțare de 350 de milioane de euro, bani care nu ajung pentru întreg proiectul. Clujul trebuie să îi folosească pânâ în 2026, pentru a nu pierde bani, iar viceprimarul Tarcea a declarat că va fi finalizat un tronson de 6-7 kilometri, din Sopor până pe strada Câmpului.

„Banii care vin din PNRR, 350 de milioane de euro trebuie cheltuiți până în 2026 pe metrou. Metroul este investiția optimă pentru a avea un oraș cu adevărat verde, un oraș în care poți să circuli mult mai repede. Linia de metrou merge din Sopor până în zona Câmpului, sunt 6-7 kilometri. Când am început acest proiect credeam că îl vom face abia peste 10 ani. Din sursa de finanțare pe care o avem în acest moment, pentru asta ajunge. Dacă până în 2026 nu se cheltuiesc acești bani, statul român trebuie să dea banii înapoi Uniunii Europene. Sunt convins că interesul pentru acest obiectiv va fi unul major și vor veni firme care au această capacitatea să facă aceste bucăți de tronson”, a declarat Tarcea pentru ziardecluj.ro.

Cât despre celălalt tronson, de pe Câmpului până în Florești, Tarcea susține că există multiple surse de finanțare ce vor putea fi accesate pentru finalizarea proiectului.

„Mai sunt și alte fonduri care pot fi accesate: fonduri guvernamentale, fonduri europene. Sunt multiple surse de finanțare. Nu o să vină nimeni să dea un miliard sau cât o să coste metroul dintr-o singură sursă de finanțare. Specialiștii vor veni să ne spună care sunt tronsoanele.

Va fi fazat în etapa I, II și III. Este foarte important să îl începem și să avem tronsoane funcționale. Se lucrează extrem de intens la realizarea studiului de fezabilitate, suntem într-o fază avansată. Proiectul metroului nu exclude Centura Metropolitană.

Am auzit și eu voci neavizate care spun că mai bine banii respectivi erau folosiți pentru Centura metropolitană. Nicio centură metropolitană din România nu este finanțată prin PNRR. Că aveam metroul sau nu, centura nu era finanțată de PNRR. Sunt proiecte diferite care merg înainte.

Centura va asigura decongestionarea traficului de tranzit din oraș, ori metroul va asigura circulația din oraș. Sunt două proiecte foarte mari pentru comunitatea noastră, extrem de benefice.”, potrivit viceprimarului Tarcea.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#metrou, #Cluj Napoca, #PNRR , #infrastructura