Viceguvernatorul BNR: Trecerea la euro nu asigura bunastarea, trebuie sa ne-o asiguram singuri

Vineri, 01 Septembrie 2017, ora 20:18
3986 citiri
Viceguvernatorul BNR: Trecerea la euro nu asigura bunastarea, trebuie sa ne-o asiguram singuri
Foto: Arhiva Ziare.com

Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, explica, intr-o analiza publicata joi, ca moneda euro va fi adoptata de catre tara noastra, dar ca acest lucru nu asigura bunastare, ci trebuie sa ne-o asiguram singuri, inainte de aderare.

"Intrebarea este cand, nu daca", scrie Voinea, in analiza "Romania in zona euro: cand si cum", aratand aici ca "adoptarea euro este o obligatie asumata prin Tratatul de Aderare la UE".

"Din perspectiva politicii monetare, pe termen mediu nu avem alta optiune. (...) Dar adoptarea euro e un proces complex, nu o simpla schimbare de bancnote. (...) Adoptarea euro nu asigura bunastarea. Noi trebuie sa ne-o asiguram, inainte de aderare.

(...) Experienta altor tari arata ca nu trebuie sa ne grabim, dar apartenenta la zona euro a fost o plasa de siguranta foarte utila pentru tarile din flancul sudic", sunt cateva dintre precizarile facute de viceguvernator.

Dintre tarile UE central si est-europene care nu au adoptat moneda euro pana acum, romanii s-au declarat in cea mai mare proportie in favoarea introducerii acesteia, respectiv 64 la suta, comparativ cu 50 la suta in Bulgaria si doar 29 la suta in Cehia.

Potrivit lui Liviu Voinea, Romania indeplineste criteriile nominale de convergenta, insa "se acumuleaza tensiuni pe unele componente care pun in discutie sustenabilitatea indeplinirii criteriilor".

Viceguvernatorul BNR mai arata ca, "in primul rand, Euro este un proiect politic - deci este nevoie de o decizie politica".

"Din punct de vedere tehnic, trecerea la euro este un proiect complex, pe care BNR este pregatita sa il sustina", incheie Liviu Voinea.

Amintim ca, luni, ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a spus ca Romania ar putea adera la zona euro in 2022, in acest moment fiind indeplinite toate conditiile. Ministrul a fost insa contrazis de presedintele PSD, Liviu Dragnea, care a precizat ca nu exista demers pentru adoptarea euro in 2022.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#Liviu Voinea aderare zona euro, #romania aderare moneda euro , #zona euro