Vesti proaste pentru Guvern, in prag de rectificare: Comisia de Prognoza anunta o reducere semnificativa a cresterii economice

Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 19:40
4783 citiri
Vesti proaste pentru Guvern, in prag de rectificare: Comisia de Prognoza anunta o reducere semnificativa a cresterii economice

Economia Romaniei va creste in acest an cu 4,5%, arata proiectia de toamna publicata vineri de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP), indicand o scadere cu 1 punct procentual fata de nivelul de 5,5% din iulie.

In plus, noua prognoza privind economia Romaniei din acest an este mult sub cea din aprilie si ianuarie, de cate 6,1%, informeaza Mediafax.

In schimb, produsul intern brut nominal (PIB nominal) este estimat sa fie de 949,6 miliarde de lei, o crestere de aproape 0,49% fata de proiectia din iulie, ceea ce ii da spatiu guvernului sa se incadreze in limita de deficit bugetar de 3%.

Deficitul bugetar la noua luni a fost de 1,77%, 16,8 miliarde de lei, de 2,2 ori mai ridicat decat in aceeasi perioada a anului trecut. Deficitul bugetar de anul trecut a fost de 2,9% din PIB, iar cresterea economica a fost de 6,9%, PIB-ul nominal fiind 858,7 miliarde de lei.

De asemenea, institutia a corectat, in prognoza de toamna, si proiectia pentru anul viitor, la 5,5%, de la 5,7%, cat a anuntat la cele trei proiectii anterioare din acest an. Nivelul nominal al PIB este estimat la 1.022,5 miliarde de lei, in crestere de la 1.017,5 miliarde de lei in iulie. In schimb, pentru 2020 si 2021, prognoza a fost mentinuta la 5,7%, respectiv 5%. De asemenea, aceeasi estimare de 5% a fost pastrata si pentru PIB-ul din 2022.

Comisia Europeana (CE) a revizuit, joi, semnificativ in scadere, estimarile referitoare la cresterea economiei Romaniei in 2018, de la 4,5% la 3,6%.

Totodata, in 2019 mizeaza pe un avans de 3,8%, fata de 3,9% cat estima in primavara, potrivit previziunilor economice de toamna publicate joi de Executivul comunitar. Pentru 2020, Executivul comunitar indica un avans de 3,6%.

"Boom-ul economic al Romaniei se calmeaza pe masura ce ritmul de crestere a consumului privat incetineste iar contributia negativa a exporturilor nete la crestere continua sa se inrautateasca. Pe perioada de prognoza PIB-ul este estimat sa creasca mai moderat", se arata in previziunile Comisiei Europene.

Replica ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, a fost una dura la adresa oficialilor Comisiei Europene. Teodorovici i-a contrazis pe expertii Comisiei Europene care au revizuit in scadere estimarile referitoare la cresterea economiei Romaniei in 2018 si a spus ca Guvernul ia in calcul estimarile transmise de CE sau FMI, insa cresterea economica din acest an va fi cea prognozata de Executiv.

"In fiecare an e o discutie continua si Fondul Monetar, care a fost ieri, am avut discutii cu Fondul Monetar, cei de la Comisia Europeana, Consiliul Fiscal si, repet, este o parere pe care o luam in calcul, e de bun simt si corect sa iei in calcul toate aceste puncte de vedere, noi ca si Guvern ne mentinem mai departe acelasi punct de vedere ca va fi o crestere economica asa cum am prognozat", a declarat ministrul de Finante.

"Istoria arata ca noi am avut dreptate de-a lungul timpului, inchiderile de an, executia bugetara de la an la an au aratat ca ceea ce Guvernul a anticipat a fost si corect, ca am vorbit de fonduri europene, ca am vorbit de deficit, inflatie", a adaugat Teodorovici.

Si Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit recent, in jos, estimarile privind evolutia economiei romanesti, atat in acest an, cat si anul viitor, ca urmare a moderarii stimulentelor care au stat la baza cresterii robuste inregistrate in 2017.

Daca in luna aprilie FMI estima ca, in 2018, Malta si Romania vor inregistra in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, de 5,7% si, respectiv, 5,1%, acum FMI si-a revizuit, in jos, prognozele referitoare la avansul economiei romanesti pana la 4% in 2018, cu 1,1 puncte procentuale mai putin decat estima in primavara.

Amintim ca Guvernul a aprobat recent prima rectificare bugetara din acest an, care are la baza o crestere economica prognozata de 5,5%.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#crestere economica Comisia Prognoza, #Comisia Prognoza scadere estimare crestere economie , #crestere economica