Vass: Previziunea de crestere economica pe 2012, anuntata in aceasta luna

Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 22:43
1218 citiri
Vass: Previziunea de crestere economica pe 2012, anuntata in aceasta luna
Foto: gov.ro

Guvernul va anunta pana la sfarsitul acestei luni, de comun acord cu Fondul Monetar International (FMI), perspectivele de crestere economica pentru anul 2012, a declarat, sambata, Andreea Paul Vass, consilierul pe probleme economice al prim-ministrului.

Andreea Paul Vass a adaugat ca intalnirea Guvernului cu reprezentantii FMI programata pe 25 octombrie se va desfasura sub efectele "extrem de nocive ale unei crize euro, ale crizei datoriilor suverane in statele europene pe care Romania trebuie sa le gestioneze cu maxima prudenta si responsabilitate".

"Intalnirea cu reprezentantii FMI se va desfasura sub auspiciile diminuarii perspectivei de crestere economica in 2012. Vom anunta cifra cu expertii FMI, dar este o certitudine ca 3,5 - 4 la suta nu mai poate fi atinsa anul viitor. Va fi usor mai mica, dar vestea buna este ca vom ramane pe crestere economica, ceea ce este un semnal extrem de bun pentru vremurile tulburi pe care le traim acum din punct de vedere economic.

Pentru romani, ceea ce conteaza este ca in anul 2012 puterea de cumparare nu se mai contracta, creste foarte usor si trebuie pus osul la treaba", a declarat Andreea Paul Vass.

Intrebata despre o eventuala crestere a salariilor in sectorul bugetar, Andreea Paul Vass a evitat sa ofere un raspuns concret.

"Sunt adepta discutiilor legate de calitatea serviciului public si nu al demiterilor in masa. Trebuie sa vorbim in termen foarte serios de digitalizare, informatizare, interconectarea bazelor de date intre serviciile publice, adica de diminuarea numarului de ghisee si apropierea cetateanului fata de serviciile publice. (...) Nu am de gand sa vand iluzii. (...)

In zona privata salariile au crescut si anul acesta si vor creste si anul viitor. Dar inainte de a vorbi de cresterea salariilor trebuie sa vorbim despre modul in care ne propunem sa aducem venituri la buget pentru a plati salarii si pensii mai mari. Solutia este simpla: investitii, absorbtia fondurilor europene, eficientizarea administratiei publice si continuarea tuturor reformelor pe care le-am demarat", a adaugat Andreea Paul Vass.

Cu privire la legea asistentei sociale, ceruta de FMI dar blocata in Parlament, consiliera premierului pe probleme economice a declarat ca le va transmite reprezentantilor Fondului ca va fi facuta.

"Este una dintre reformele intarziate usor pentru ca pachetul nou de asistenta sociala, desi mai echitabil, este din pacate blocat in Parlament. Nu am de gand sa trimit expertii FMI in Parlament sa ceara acest raspuns, ci le voi spune ca o vom face", a punctat ea.

Despre legea bugetului de stat pe 2012, Andreea Paul Vass a declarat ca se asteapta redimensionarea bugetului in functie de ritmul de crestere economica, care va fi stabilit pana la finalul lunii octombrie.

"Asta pentru a nu mai cadea in capcana unui deficit bugetar excesiv. Sa nu uitam ca Romania a fost suspusa unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene tot dupa acel nefericit an 2008 cand s-au dat atatea cadouri otravite, iar deficitul bugetar a explodat, culmea intr-un an cu crestere economica atat de ridicata. Nu ne mai putem permite 'luxul' de a ne bate joc de viata romanilor. E un lux politic care ne costa atat de mult. Politicienii nu scot banii pe care ii promit pentru salarii si pensii din buzunarele proprii ci acei bani vin din banii romanilor, care contribuie la bugetul public", a declarat Andreea Paul Vass.

Consiliera premierului pe probleme economice a fost prezenta, sambata, la Piatra Neamt pentru a lansa cartea "Forta politica a femeilor".

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#crestere economica 2012, #Andreea Paul Vass, #legea asistentei sociale, #vizita FMI Romania , #crestere economica