Varianta Delta, impact limitat asupra economiei zonei euro, spune economistul-şef al BCE. "Campania avansată de vaccinare face din Europa o excepţie"

Joi, 26 August 2021, ora 10:22
1414 citiri
Varianta Delta, impact limitat asupra economiei zonei euro, spune economistul-şef al BCE. "Campania avansată de vaccinare face din Europa o excepţie"
Aproximativ două treimi dintre rezidenţii zonei euro au primit cel puţin o doză de vaccin FOTO Unsplash.com

Răspândirea rapidă a variantei Delta a COVID-19 va avea, probabil, un impact limitat asupra economiei zonei euro, care rămâne în grafic pentru o creştere robustă, anul acesta şi anul viitor, a afirmat miercuri, 26 august, economistul şef al Bancii Centrale Europene (BCE), Philip Lane, într-un interviu acordat Reuters.

"Faptul că varianta Delta nu a necesitat măsuri mult mai extinse şi că cele adoptate local au avut efecte rezonabile indică faptul că, în ceea ce priveşte economia în ansamblu, impactul este până acum destul de limitat", a declarat oficialul BCE.

Campania avansată de vaccinare şi măsurile din sistemul sanitar fac din Europa o excepţie, în timp ce alte ţări introduc noi restricţii în urma creşterii numărului de cazuri, a explicat Lane.

Aproximativ două treimi dintre rezidenţii zonei euro au primit cel puţin o doză de vaccin şi majoritatea celor 19 state menţin o serie de restricţii, inclusiv masca obligatorie şi reguli de distanţare socială.

Rezilienţa zonei euro, alături de datele peste aşteptări din trimestrul doi, arată că avansul economiei rămâne în linie cu estimările publicate de BCE în iunie, a mai adăugat Lane.

BCE a îmbunătăţit perspectivele privind inflaţia şi evoluţia economiei

În linie cu estimările analiştilor, BCE a îmbunătăţit perspectivele privind inflaţia şi evoluţia economiei, în urma accelerării campaniei de vaccinare şi a revenirii sectorului serviciilor, după atenuarea restricţiilor.

În scenariul de bază, BCE se aşteaptă la un avans al PIB-ului zonei euro de 4,6% în 2021 şi de 4,7% în 2022, faţă de o creştere cu 4% şi, respectiv, 4,1% previzionată în martie. Rata inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 1,9% şi la 1,5% anul viitor, faţă de un nivel de 1,5% şi, respectiv, 1,2% estimat anterior.

"Aş spune că nu suntem departe de prognozele din iunie, este o situaţie rezonabilă, relativ echilibrată", a afirmat economistul şef al BCE. Acesta a avertizat, însă, că sporesc evoluţiile negative, care ar putea afecta economia în acest an.

"Se pare că problemele din lanţurile de aprovizionare sunt mult mai persistente decât ne-am aşteptat. Există, de asemenea, o moderare a creşterii economiei mondiale, care este naturală. Iar varianta Delta, deşi are un impact mai limitat decât precedentele valuri ale pandemiei, rămâne un element negativ", a mai precizat Lane.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#zona euro, #Europa, #BCE, #COVID19, #Philip Lane , #stiri economice