Val de falimente în Uniunea Europeană la finalul anului trecut! Trimestrul patru din 2022 a adus un record absolut

Vineri, 17 Februarie 2023, ora 15:39
2420 citiri
Val de falimente în Uniunea Europeană la finalul anului trecut! Trimestrul patru din 2022 a adus un record absolut

Numărul declarațiilor de faliment în rândul întreprinderilor din UE a atins în ultimele trei luni din 2022 cele mai înalte niveluri de la începutul colectării datelor în 2015.

România a fost a patra din Uniune în privința creșterii procentuale trimestriale a falimentelor declarate în trimestrul IV al anului trecut.

Raportat la anul 2015, de când se ține statistica, România a consemnat a patra cea mai puternică reducere a numărului de falimente.

Avans anual de 16,5%

Numărul declarațiilor de faliment în rândul întreprinderilor din UE a crescut substanțial în trimestrul al patrulea din 2022, înregistrând un plus 26,8% față de trimestrul precedent.

Evoluția este cea mai abruptă de la începutul colectării datelor în 2015, notează Eurostat, care menționează și faptul că numărul declarațiilor de faliment a crescut în toate cele patru trimestrele 2022, la nivelul blocului comunitar avansul anual fiind de 16,5%.

Pe domenii de activitate, toate sectoarele au înregistrat creșteri ale numărului de falimente în trimestrul IV 2022 față de trimestrul precedent.

Transportul și depozitarea (+72,2%), serviciile de cazare și alimentație (+39,4%) și activitățile de educație, sănătate și sociale (+29,5%) au fost activitățile cu cele mai mari creșteri ale numărului de falimente în trimestrul IV 2022 comparativ cu cu trimestrul precedent.

Comparativ cu trimestrul IV din 2019 pre-pandemic, numărul declarațiilor de faliment în trimestrul IV 2022 a fost mai mare în majoritatea sectoarelor economiei.

Cele mai mari creșteri ale numărului de falimente, comparativ cu trimestrul IV 2019, s-au înregistrat în servicii de cazare și alimentație (+97,7%) și transport și depozitare (+85,7%).

Numărul declarațiilor de faliment în trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul IV pre-pandemic din 2019 a fost mai mic în doar trei sectoare ale economiei: industrie (-17,6%), construcții (-9,2%) și informații și comunicații ( -4,0%).

Situația din România

România se află pe locul patru în UE, potrivit datelor publicate de Eurostat, cu 40,1% mai multe declarații de faliment în ultimul trimestru din 2022, în comparație cu precedentele trei luni.

Pe primele locuri s-au aflat Luxemburg: +71,8%, Spania +59,5% și Ungaria: +41,6%.

Raportat însă la anul 2015, de când se ține statistica, România se află între țările în care numărul falimentelor a scăzut cel mai mult în ultimul trimestru al anului trecut.

Media UE este de un avans de 13,1% al numărului de falimente în perioada 2015 – 2022. Cele mai mari creșteri au consemnat Spania (288,8%), Croația (159,7%), Slovacia (137,9%) și Danemarca (119,7%).

De cealaltă parte, în țări precum Belgia, Slovenia, Franța, Estonia, Polonia, Olanda, Lituania, Italia, România, Portugalia, Letonia și Cipru evoluția a fost una descrescătoare.

România a consmnat o scădere a numărului de falimente de 58,8% în trimestrul IV din 2022 față de 2015, un procent mai mare fiind consemnat doar în dreptul Ciprului, Letoniei și Portugaliei.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #stiri economice