Unul dintre creatorii monedei euro: A existat o anumita naivitate

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 00:21
2921 citiri
Unul dintre creatorii monedei euro: A existat o anumita naivitate
Foto: Arhiva

Criza datoriilor din zona euro nu a rezultat ca urmare a lipsei de vointa politica sau a consolidarii economice in anii 1980 si '90, inainte ca moneda euro sa fie introdusa, ci mai degraba a fost o consecinta a indepartarii treptate de politicile promovate de regulile initiale ale uniunii monetare, considera Niels Thygesen, unul dintre creatorii monedei unice.

"Cursa spre moneda unica... intre finele anilor '80 si sfarsitul anilor '90 a fost o perioada relativ buna, marcata de o semnificativa convergenta economica intre statele europene. S-a realizat o convergenta intre ratele de inflatie si chiar si tarile despre care se considera ca intampina dificultati in adoptarea euro, tarile mediteraneene, s-au descurcat bine, deoarece au beneficiat de o scadere masiva a dobanzilor, care a dus la introducerea monedei euro", a spus Thygesen, in prezent profesor emerit de Economie Internationala la Universitatea din Copenhaga, pentru CNBC.

Dobanzile au scazut puternic in Italia, Grecia, Spania si Portugalia, ca urmare a procesului de introducere a monedei euro. Multi analisti considera ca, in urma acestor reduceri de dobanda, tarile europene nu au mai fost capabile, in perioada de recesiune, sa isi deprecieze monedele pentru a stimula exporturile si au ezitat sa reduca dobanzile, pe fondul ingrijorarilor privind riscul cresterii inflatiei.

Potrivit lui Thygesen, problemele au devenit evidente doar dupa ce euro a fost introdus.

"Eforturile pentru a continua procesul de consolidare, de a face reformare structurale au esuat", a explicat economistul.

Totusi, el recunoaste ca a existat o "anumita naivitate" in momentul crearii monedei euro. "Este posibil sa fi existat o supraestimare a efectelor pozitive ale monedei unice asupra economiilor. In acest sens, a existat o anumita naivitate", a spus Thygesen.

El a adaugat ca la acel moment nu a putut fi anticipat nivelul interdependentei financiare care exista astazi intre tarile europene.

"Acest lucru nu ar trebui sa fie o surpriza, insa este o surpriza nivelul ridicat al contagiunii de la o tara la alta", a precizat Thygesen.

"Actualele probleme sunt in principal pe termen lung si de natura structurala; structura economiilor europene a cauzat instabilitatea financiara pe care o vedem in ultimele luni", este de parere Thygesen.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#zona euro criza, #creare zona euro , #criza