Diferența la preț între alimentele vândute în Ungaria și România. Unde este mai ieftin coșul de cumpărături de bază STUDIU

Luni, 25 Octombrie 2021, ora 15:08
10643 citiri
Diferența la preț între alimentele vândute în Ungaria și România. Unde este mai ieftin coșul de cumpărături de bază STUDIU
Coşul de cumpărături din Lidl Ungaria, mai scump cu până la 10% faţă de Lidl România FOTO Pexels.com

O cunoscută revistă de ştiri economice din Ungaria, G7, a analizat preţurile practicate de lanţul de supermarketuri Lidl prezent în Ungaria şi în România, dar şi în alte state europene.

Astfel că, potrivit studiului, pentru același coș de cumpărături făcut la retailerul german poate costa cu până la 10% mai puțin în România decât în Ungaria.

Chiar dacă diferența de aproximativ 5 euro este în favoarea noastră, dacă ne raportăm la câștigurile salariale, ungurii trăiesc mai bine, coșul de cumpărături de la Lidl reprezentând 9,2% din salariul lunar în România și numai 6,8% în Ungaria, se arată în articolul G7.

În timp ce în Budapesta costul total al unui coș de cumpărături este de 14. 328 HUF (mai puțin de 40 EUR), în Bucureşti costul total este de 12. 800 HUF (35 EUR), valoarea coșului românesc fiind determinată, cu precădere, de prețul foarte scăzut al legumelor din Ungaria, în timp ce produsele lactate și carnea tind să fie mai scumpe acolo decât în România.

„Din grafic reiese că majoritatea produselor sunt mai ieftine în România, dar oarecum surprinzător, am găsit şi 10 din 35 care costă mai puţin în Ungaria. Adevărat, acest lucru nu mai este valabil în cazul făinii, pentru că în primele zile ale lunii octombrie Lidl Ungaria a crescut preţul cu 25 la sută, iar în cazul ouălor diferenţa este neglijabilă, 0,3 HUF, dar consumatorul maghiar plăteşte mai puţin. pentru celelalte opt produse: lapte ESL, 1,5 lapte UHT, file de piept de pui şi curcan, apă minerală, sare şi brânză gouda. Cu toate acestea, la prima vedere, se poate prevedea că pentru lista noastră de cumpărături vom plăti mult mai mult la casă în Ungaria decât în ​​România”, au mai scris autorii.

De subliniat că din coșul românesc au fost omise sau modificate anumite produse, deoarece obiceiurile de cumpărare de la noi diferă de cele din Ungaria.

Autorii articolului au menționat că studiul a fost realizat cu sprijnul Transindex, un ziar online unguresc din România, fiind analizate 42 de produse ale căror preţuri au fost monitorizate în Ungaria de la sfârşitul lunii ianuarie 2020.

„Metodologia colectării datelor a rămas aceeaşi. Pe scurt: ne uităm întotdeauna la preţuri care nu sunt la produse aflate în promoţie, calculate din preţuri unitare pe kilogram sau pe litru şi, dacă există mai multe produse identice, cumpărăm întotdeauna cele mai ieftine din cantitatea dată, dar indiferent de ambalaj”, se mai arată în material.

Mai scump la francezi decât la unguri

Mai mult, aceeaşi comparaţie a fost făcută şi cu Franţa, pentru acelaşi lanţ de magazine. Astfel că, pentru un cumpărător francez, untul, smântâna, roșiile, merele, cafeaua, spaghetele, ceapa și brânza Maasdam sunt mai ieftine în termeni absoluți decât pentru un cumpărător maghiar.

Diferența coşului de cumpărături ajunge până la 38% în favoarea ungurilor care plătesc 14 393 HUF (40 EUR) față de 19 865 HUF (55 EUR) cât plătesc francezii. Comparația intre cele două coșuri a fost mult mai dificil de realizat (în proporție de 80%), din cauza faptului că produsele Lidl din Franța sunt foarte diferite de cele din Ungaria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#cos cumparaturi, #produse, #Budapesta, #Lidl, #preturi, #G 7, #studiu , #stiri economice