Un nou criteriu ESG schimbă regulile jocului pentru societățile de administrare a activelor

Vineri, 03 Martie 2023, ora 17:26
1137 citiri
Un nou criteriu ESG schimbă regulile jocului pentru societățile de administrare a activelor

Acordul COP15, încheiat în decembrie 2022, a plasat biodiversitatea pe harta investițiilor ESG și are potențialul de a schimba peisajul de reglementare.

Managerii de investiții nu vor mai putea ignora biodiversitatea, în urma noilor prevederi adoptate de acordul văzut ca având o importanță similară cu cea a Acordului de la Paris din 2015 privind clima.

În prezent, doar 10% dintre managerii de active chestionați au declarat că au o politică dedicată biodiversității care acoperă toate portofoliile lor.

Biodiversitatea nu este privită ca o investiție

O analiză realizată de organizația nonprofit ShareAction a constatat că industria de gestionare a activelor trece cu vederea ceea ce promite să fie un nou risc ESG major: biodiversitatea.

”Chiar și managerii de active cu cele mai bune performanțe din sondaj au un unghi mort în ceea ce privește biodiversitatea, deseori neținând cont de protecția unor habitate importante, cum ar fi pădurile, râurile și oceanele, atunci când își gestionează investițiile”, a declarat Claudia Gray, șefa departamentului de cercetare pentru sectorul financiar de la ShareAction, potrivit Bloomberg.

Studiul a analizat firme reprezentând un total de 77 de trilioane de dolari în active ale clienților și a constatat că 40% dintre firmele chestionate nu monitorizează dacă societățile în care investesc își desfășoară activitatea în zone de importanță globală în materie de biodiversitate.

O cincime monitorizează indicatorul, dar nu impun nicio restricție.

În plus, ShareAction a constatat că 34% dintre administratorii de active chestionați au declarat că biodiversitatea este inclusă în politica lor generală de investiții responsabile.

În același timp, aproape nicio investiție nu vizează biodiversitatea, conform unui raport separat realizat de Morningstar Inc.

Cercetătorul a identificat doar 14 fonduri cu active combinate de 1,6 miliarde de dolari care au strategii bazate pe biodiversitate, într-un raport din decembrie 2022.

Managementul activelor, codaș la criteriile ESG

Industria de gestionare a activelor continuă să rămână în urmă în ceea ce privește indicatorii de mediu, sociali și de guvernanță, conform sondajului ShareAction.

Fidelity Investments și Vanguard Group s-au numărat printre firmele aflate la coada clasamentului, care a măsurat performanța în ceea ce privește clima, biodiversitatea, aspectele sociale și de guvernanță corporativă, precum și standardele de administrare.

ShareAction a declarat că managerii de active europeni au performanțe semnificativ mai bune decât cele ale omologilor din SUA și Asia.

De amintit că piețele financiare sustenabile internaționale, care finanțează eforturile de mediu și de guvernanță socială, au înregistrat un regres puternic în 2022, confruntându-se cu un dezinteres în creștere al investitorilor.

Emisiunile de obligațiuni sociale au fost aproximativ la jumătate din nivelul anului precedent, iar fondurile de investiții axate pe componenta de mediu s-au confruntat cu fluxuri de capital scăzute.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#economie , #economie politica